List je odlučio sastaviti popis najboljih mjesta u Zagrebu koja valja posjetiti kako bi se 'okusila uspješna alternativna scena grada'.
Jedna od većih novosti zimskog reda letenja u Hrvatskoj svakako je povratak British Airwaysa u zagrebačku zračnu luku, na svakodnevnoj liniji Zagreb – London Heathrow. Naime, od danas kreću izravni letovi iz Zagreba prema Zračnoj luci London Heathrow.

Nova linija omogućiti će izravnu svakodnevnu vezu između dva glavna grada te omogućiti poslovnim i turističkim putnicima iz obje zemlje da s lakoćom planiraju svoje poslovno putovanje i odmor.  Britanski list The Guardian navodi kako se zbog toga očekuje sve veći broj posjetitelja  Hrvatskoj, koja iduće godine postaje članica Europske unije. List je stoga odlučio sastaviti popis najboljih mjesta u Zagrebu koja valja posjetiti kako bi se 'okusila uspješna alternativna scena grada'.

'Zagreb je prepun muzeja, kazališta, galerija, kina i arhitektonskih čuda koja se protežu od Gornjeg grada koji potiče iz 16. stoljeća prema Donjem gradu koji je uređen prema stilu moderne iz razdoblja Austro-Ugarske', opisuje list kulturno bogatstvo hrvatske metropole. Navode kako Zagreb ima 'kulturu ispijanja kave', zbog čega se diljem grada nalazi mnoštvo kafića i kavana 'očaravajuće boho baštine' i zbog svih je navedenih razloga Zagreb idealno odredište za tzv. 'arty putnike'.  U nastavku članka o Zagrebu, britanski list navodi top deset mjesta koja bi svaki alternativac koji se zatekne u Zagrebu morao posjetiti.

Kafići
'Kino Klub Grič je udobno staro kino u potkrovlju uređeno u stilu šezdesetih. Idealno je za tajne sastanke, čitanje u miru ili za špijuniranje onih ispod', piše list. Posebno ih se dojmila domaća rakija - Orahovica, a oduševljeni su i bijelom kavom koju kafić nudi. Vikendima posjetitelje zabavlja DJ u podrumu, a Zagreb je vrlo prijateljski raspoložen grad s malo nasilja, navode.

Buvljaci
'Vikend je vrijeme za posjet gradskim buvljacima, a  Britanski trg, poznatiji kao Britanac, nalazi se samo pet minuta hoda od centra grada. Ovdje ćete pronaći raznolike stare predmete i antikvitete, poput kovanica, poštanskih maraka, knjiga i slično.' Osim Britanca, Guardian spominje i poznatiji i najveći zagrebački buvljak  Hrelić, koji se nalazi na Jakuševcu.

Šoping
Onima koji žele šopingirati, britanski list predlaže da posjete trgovinu vintage odjećom - Ulični Ormar, koji ih se posebno dojmio. Osim toga, spominju i osječki brend Lega-Lega te brend odjeće Brokula&Ž, kojeg su nedavno lansirali poznti dvojac Davor Bruketa i Nikola Žinić.

Književna događanja
'Booksa je omiljeno mjesto zagrebačkih kulturnjaka te jedan od rijetkih nepušačkih kafića u Zagrebu. Mjesto na kojem se održavaju sva važnija književna gradska događanja, poput raznih književnih debata, predstavljanja knjiga, mali koncerti i izložbe... Osim toga, ovo je jedna od lokacija gdje se održava i Festival europske kratke priče', opisuje se u tekstu o Zagrebu.

Noćni život
Kasnim noćnim pticama preporučaju kultni bar Krivi Put za kojeg kažu da ima 'jeftine cijene, otrcani dekor i indie glazbu',  a spominju i caffe bar Limb te Autonomni Kulturni centar 'Medika' u kojem se održavaju i razna kulturna događanja i izložbe.  Od noćnih klubova preporučaju i Sedmicu, klub za kojeg kažu da je 'najcool bar u gradu, ali s najviše dima u zraku'. Osim Sedmice, dojmio ih se i underground klub Kolaž, a obožavateljima jazza preporučaju jazz bar Bacchus.

Kina
'Epicentar zagrebačkog intelektualnog života je Kino Europa jer se u njemu održavaju brojni filmski festivali od kojih je svakako najpoznatiji Zagrebački Filmski Festival', kažu u britanskom listu.

Restorani
Posjetiteljima Zagreba preporuča se da posjete gostionicu  Tip-Top koja je bila omiljeno odredište poznatog hrvatskog pjesnika, Tina Ujevića. Oduševljeni su dalmatinskom kuhinjom koju taj restoran nudi, a onima koji žele okusiti zagrebačku kuhinju savjetuju odlazak u Stari Fijaker.

Parkovi i galerije
'Zagreb ima mnoštvo zelenih površina i vidikovaca', opisuje britanski list te spominje Strossmayerovo šetalište na Gornjem Gradu s kojeg se pruža 'predivan panoramski pogled'. Od muzeja preporučaju Muzej prekinutih veza, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, a onima željnim 'nekonvencionalnih događanja' preporuča se odlazak u Laubu - kuću za ljude i umjetnost.

Osim navedenog, britanskim se novinarima svidio i gradski park Maksimir, tržnica Dolac, botanički vrt, Mirogoj, kojeg opisuju kao 'veličanstveno groblje', Jarun, rijeka Sava te Muzej suvremene umjetnosti.

Smještaj
Što se smještaja tiče, britanski list kreativcima preporuča prvi zagrebački bed&breakfast studio Kairos koji je svojim jedinstvenim konceptom obogatio turističku ponudu hrvatskog glavnog grada. Ipak, onima koji vole veći prostor i više privatnosti, savjetuju odsjedanje u apartmanima InZagreb, za koje kažu da su 'bez sumnje najbolji u gradu'.

 

Izvor: Poslovni