‘Marko Perković Thompson se izdaje za bezazlena hrvatskog patriota, no on to ipak nije. Pod svojom bijelom vestom on nosi crnu košulju’, zaključio je novinar Michael Martens


Nije nepoznanica da Marko Perković Thompson odavno ima problema s javnom percepcijom u zapadnim zemljama. Koliko god se upirao dokazati suprotno, tamo ga uporno portretiraju kao fašista. Nakon skandala koji je uzrokovao njemački nogometaš Manuel Neuer pjevajući njegovu pjesmu ‘Lijepa li si’, Perković se očitovao u njemačkom mejnstrimu. Prije devet mjeseci dao je opširan intervju Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Razgovor s novinarom Michaelom Martensom objavljen je tek prije nekoliko dana, zbog Thompsonove rigorozne provjere svega što je uživo izrekao. No onda se poprilično uznemirio opservacijama koje je između njegovih citata dodao novinar. ‘Thompson se izdaje za bezazlena hrvatskog patriota, no on to ipak nije. Pod svojom bijelom vestom on nosi crnu košulju’, zaključio je Martens.

Thompson u više navrata ponavlja neistinu o ‘starom hrvatskom pozdravu ‘Za dom spremni”. Ne govori istinu ni o njegovom kontekstu u Domovinskom ratu; dobro se zna tko ga je vratio iz mraka, a sam je Thompson još 1991. godine priznao da se ‘mnogima ne sviđa’ što u pjesmi kaže ‘Za dom spremni’ i pritom diže ruku na (nacistički) pozdrav.

U potonjem citatu raskrinkana je i pjevačeva neistina u razgovoru za FAZ prema kojoj nije imao problema s izgovaranjem tog pozdrava sve do 2000. godine. Od sredine devedesetih Thompson je nekoliko godina imao višegodišnji embargo na prisutnost u programu HRT-a. Nije točno niti da nikada nije pjevao ‘Jasenovac i Gradišku Staru’. Sam je svojevremeno priznao da je izvodio ovu koljačku numeru u predizbornoj kampanji 2000. godine.

O Paveliću nije lagao jer se odbio očitovati. Poručio je da to mišljenje mora ‘zadržati za sebe’ jer nije povjesničar. Ponešto mlađi Perković krajem devedesetih rado se očitovao i o ovoj temi. ‘Moje političko uvjerenje je takvo da stvarno poštujem poglavnika’, poručivao je, među inim, Thompson. No i bez ovih faktografskih opaski radi se o solidnom (auto)raskrinkavanju u njemačkim medijima za koje je ponajviše zaslužan sam pjevač.