Velika je ovo poruka tamošnjem HDZ-u, koji bi s malo više poniznosti trebao primiti činjenicu da je upravo Komšić s toliko velikom razlikom pobijedio Čovića


Nikako ne smijemo dopustiti da Bosnom i Hercegovinom zavlada građanska politika, vikao je s predizbornog skupa ovih dana HDZ-ov Dragan Čović... Molim? Vratite snimku unatrag, dajte rewind još jednom!

Da, upravo je to politika koju je zastupao HDZ na izborima u BiH, jednako kao što su slično izjavljivali i predstavnici SDA te Dodikovog SNDS-a. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito.

No, dok su SDA-ove i SNSD-ove vedete u ogromnom postotku dobile podršku svojih sunarodnjaka, Čovićev HDZ debelo je podbacio, a podršku je dobila druga, autonomnija opcija Željka Komšića.

Velika je ovo poruka tamošnjem HDZ-u, koji bi s malo više poniznosti trebao primiti činjenicu da je upravo Komšić s toliko velikom razlikom pobijedio Čovića.

Doduše, pogodovao mu je izborni zakon, koji je bosanskohercegovački Ustavni sud proglasio neustavnim, ali po kojem su se ovi izbori ipak proveli, pa su za Komšića mogli glasati i pripadnici drugih nacionalnih struktura, osim samo hrvatske.

No, svejedno, »velmoža« Čović trebao bi shvatiti što mu je narod rekao, a trebali bi to uvažiti i domaći HDZ-ovci na čelu sa samim Andrejom Plenkovićem koji se iščuđava nad ovakvim rezultatom.

Ipak se pokazalo da velik dio birača u BiH priželjkuje modernu, građansku državu. Stoga, proglasiti pobjedu Komšića štetnom za BiH i hrvatski narod u BiH sigurno je izjava koja se neće svidjeti Bruxellesu.

Znamo da hrvatski HDZ-ovci uvijek moraju podilaziti dijaspori i hercegovačkom HDZ-u od kojega financijski dobrim dijelom žive, ali takva je izjava ipak vrlo kratkovidna i nesmotrena, i pokazuje ukorijenjenost svake HDZ-ove struje u duboke nacionalne rovove u BiH. Ona je populistička, to je ono što HDZ u BiH želi čuti, no čini se da čak i ondje pušu neki novi vjetrovi.

Jasno da će nacionalističke stranke, SDA i HDZ na kraju naći kompromis i zajednički koalirati, za što su već počele pljuštati međusobne ponude, jednako kao što će na državnoj razini politika nenapadanja s Dodikom doživjeti opet neku vrstu detanta, dogovora o nenapadanju, dok će ovi proplamsaji šire, građanske politike vjerojatno doživjeti svaku vrstu opstrukcije nacionalističkih politika u BiH.

No, ipak Komšić će biti dijelom Predsjedništva BiH jer su birači tako rekli, koliko god se to ne svidjelo uskogrudnim nacionalističkim strankama koje BiH drže usidrenu u 90-im godinama prošlog stoljeća.

Politika u kojoj se u BiH glasa isključivo prema krvnim zrncima toj državi nikad ništa dobro nije donijela, ali činjenica da se najsnažnije tri stranke grčevito u kampanjama bore protiv svake natruhe građanske politike, zapravo je skandalozna.

Zadržavanje statusa quo u BiH dobro je samo u jednom pogledu – bolje je i to nego da se više ikada ponove stari sukobi i ratovi. No, osuđivati jačanje građanske politike kao štetne, doista mogu samo slijepci koji Bosni ne žele dobro.

 

novilist