Ovih dana najaktualnija tema na svim medijima je toplinski val koji je stigao i do nas. I naši brodski portali na široko su upozoravali Brođane na „Toplinski val: U nedjelju 37, a u ponedjeljak 39 stupnjeva Celzijusa“! (dalje.com), „Toplinski val! Bježite u hlad! (ebrod.net) itd..

Zaista, toplinski val je tu, temperatura u Brodu prekjučer se popela na 34, a jučer na 36 stupnjeva.

Ali svjedoci smo, bar je u Brodu, pa i u nekim većim gradovima tako da toplinski val ne ide sam… Tako toplinski val i razni drugi faktori, prvenstveno kemijska industrija, pa i promet veliki utjecaj imaju na onečišćenje u zraku. A ti drugi faktori u biti dvostruki utjecaj imaju na zrak: direktni i indirektni!

Na žalost, ovih dana situacija sa brodskim zrakom nije baš najpovoljnija. Nakon što je koncentracija sumporovodika prekjučer, a i dan prije prijepodne bila povišena, i to iznad granične vrijednosti, jučer ponovo u cijelom gradu je smrdilo! Satna koncentracija sumporovodika ponovo dva sata je bila iznad granične vrijednosti! Također i satna koncentracija sumporov dioksida u ta tri dana je bila prilično visoka… To je bio direktni utjecaj kemijske industrije susjedne države na brodski zrak. Izgleda da je u Rafineriji ponovo intenzivirana proizvodnja!

Istovremeno koncentracija ozona zbog utjecaja UV zračenja i velike koncentracije raznih prekursora iz emisije onečišćenja iz prekosavske rafinerije, a to je njen indirektni utjecaj, evo već tri dana svaki dan intenzivno rasla! Tako i prekjučerašnji, a i dan prije, kao i jučerašnji osmosatni prosjeci koncentracije ozona bili su iznad 127 µg/m3, tj. viši od granične vrijednosti!!! Što više najviša vrijednost satna koncentracija prizemnog ozona mjerena je prekjučer u 16 00 sati, bila je skoro 150 µg/m3!!! Uz to sva tri dana najmanje 10 sati u kontinuitetu koncentracija ozona je bila iznad 100 µg/m3.

Postoji velika vjerojatnost da ćemo i danas imati velike koncentracije ozona, možda i veće nego dosada… Možemo zaključiti kako prizemni ozon ponovo ozbiljno prijeti Brođanima! Uz to samo jedna opaska: prošle godine 42 puta je osmosatni prosjek koncentracije ozona bila iznad 120 µg/m3, pa tako su ispunjeni uvjeti da drugu godinu u redu brodski zrak bude onečišćen obzirom na prizemni ozon!

Ozon je otrovan plin blijedo plave boje, neugodna mirisa na varikinu i vrlo snažno oksidacijsko sredstvo. U velikim koncentracijama je vrlo nestabilan. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja koje dolazi sa Sunca. Pod tim djelovanjem, molekula kisika (O2) koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon (O3). Kako je ozon nestabilan, on se vraća u prvobitno stanje i otpušta atom kisika koji je u prvom trenutku nevezan i na tom se i zasniva vrlo snažno oksidacijsko djelovanje. Inače u atmosferi se nalazi ozonski sloj koji je, baš zbog već spomenutog, uvijek u ravnoteži; pa koliko se ozona raspadne, toliko ga se opet stvori.

Za razliku od ozona u ozonskom omotaču, koji je neophodan za život na Zemlji, ozon pri tlu je nepoželjan. Prizemni ozon u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na ljudsko zdravlje kao što su: astma, bronhitis, srčani udar i drugi srčani i plućni problemi. Posve je izvjesno da dugotrajna izloženost ozonu povećava rizik smrti od respiratornih bolesti i da ozon u velikim koncentracijama može biti smrtonosan.

Prema Uredbi  o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, definirana je najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona proračunata iz satnih mjerenih koncentracija ozona, a kako smo već naznačili, ona je 120 μg/m3. Posebno se definira i upozoravajuća razina za ozon, a ona je za jednosatnu koncentraciju 180 μg/m3, a kritična razina je 240 μg/m3.

Brođani, pored visoke temperature pripazite i na visoke koncentracije ozona! Posebno treba se uzeti na znanje da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi i osobe s alergijama i kroničnim bolestima.