Na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda objavljena je informacija  o tome da (je) „Povodom šeste obljetnice neovisnosti Republike Kosovo zajednica Albanaca u Slavonskom Brodu danas je po prvi puta organizirala svečani program u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“.

Potpuno je svejedno, što jako ističemo kako ne bi bilo podmetanja, o kome se radi odnosno potpuno je nevažno tko i kojim povodom organizira svečani program, ako ga ne organizira u obrazovnoj ustanovi. Ako se programi koji u sebi imaju element političkog, u dogovoru s ravnateljem, organiziraju u školi, onda se javnost ima pravo zapitati je li riječ o neprimjerenom činjenju .

U ovom slučaju ne želimo uopće naglašavati povod koji, istaknimo ponovo, nije sporan, nego želimo istaknuti da mjesto na kojem se povod realizirao nije odgovarajuće. Naime, zalažemo se da javni prostor, a pogotovo javni prostor osnovnih škola, treba ostati što je više neutralan. Taj prostor treba biti rezerviran za obrazovne i odgojne sadržaje, a njegovi zidovi prekriveni razboritim omjerom između znanstvenih, školskih i uvjetno komercijalnih sadržaja.

Pored brojnih gradskih prostora koji se „iznajmlju“ upravo u svrhu organiziranja sličnih skupova, odabrana je Osnovna škola „Vladimir Nazor“. Pretpostavljamo da je do suradnje došlo iz komercijalnih razloga kako bi škola „popravila krvnu sliku“ svojih financija.