Američkog predsjednika Donalda Trumpa se s pravom može kritizirati zbog izlaska iz nuklearnog sporazuma s Iranom i podrške Izraelu kakvu je malo tko od njegovih prethodnika javno izražavao. Tu je i bombardiranje Sirije, ma koliko u vojnom smislu bilo ograničeno i neučinkovito. Politika sankcija prema Rusiji, koju traži Kongres, ne samo da se nastavlja, nego se zaoštrava, a tu je i trgovinski rat, najvećim dijelom usmjeren protiv kine, za kojeg Trump tvrdi  da mu je cilj zaštita radnih mjesta u Americi, što se pokazalo netočnim.

No, podsjetimo da je Donald Trump učinio nešto protiv čega su se borile brojne društvene skupine u Europskoj uniji i zemljama pacifičke regije. On je odlučno odbacio kontroverzni sporazum Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) i Transpacifičko partnerstvo (TPP), koji su godinama pregovarani u tajnosti i posebni sudovi bi mogli rješavati tužbe multinacionalnih korporacija protiv država zaobilazeći nacionalne sudove država članica sporazuma. U sporazumima o slobodnoj trgovini, u ovom slučaju s EU, američke kompanije bi mogle preplaviti Europu svojim proizvodima koji ne podliježu europskim standardima, kao što je GMO hrana, piletina tretirana s klorom i drugi proizvodi koje Europljani nisu htjeli na policama svojih trgovina.

Kako su EU i Europske komisija u vrijeme Obamine administracije posao polako privodili kraju, moglo bi se reći da nas je, barem u ovom dijelu, spasio nitko drugi nego Donald Trump. Točni je da su Iako je Trump rekao da su pregovori na tehničkoj razini ipak nastavljeni, ali za čelnika bijele kuće to ne znači ništa i za njegova predsjedništva ne moramo brinuti ovom pitanju.

No, je li baš tako? Sve ovisi o ishodu današnjeg sastanka američkog predsjednika s čelnikom europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, kojem želimo da danas s čelnikom Bijele kuće razgovara bez “išijasa”, zbog kojeg je, kako kaže, jedva stajao na nogama na nedavnom summitu NATO pakta.

Trumpov plan – Gori od TTIP-a?


Donald Trump - grimasa

Kao što smo rekli, točno je da je Donald trump odbacio TTIP i mnogima je u Europi zbog toga laknulo. Međutim, američki predsjednik je Europskoj uniji predložio je sporazum koji bi mogao biti lošiji od TTIP-a,  jer bi mogle pasti sve carinske i trgovinske barijere.

Danas predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker stiže u Washington kako bi s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom pregovarao o trgovinskim sporovima.

Europljani će dobiti ponudom koja bi na kraju vjerojatno bila gora od Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), kojeg Trump prezire.

Naime, Donald Trump je na Twitteru napisao kako bi SAD i EU mogli ukinuti sve carine, trgovinske barijere i subvencije.

“To bi napokon moglo biti ono što se zove slobodno tržište i poštena trgovina. Nadam se da će to napraviti. Mi smo spremni smo, ali oni nisu!”, napisao je jučer trump na svom Twitteru.

Trump bi trebao biti u pravu, pogotovo jer u poljoprivrednom sektoru radi ogromna mašinerija za subvencioniranje bez koje europski, ali i američki) poljoprivrednici ne bi mogli konkurirati na globalnom tržištu.

Očigledno se ova izjava odnosi na jednu od njegovih prethodnih objava na Twitteru u kojoj je rekao da su “povećanju carina alternativa samo sporazumi o pravednoj trgovini”.

Da pojasnimo, Donald Trump pod tim misli potpuno ukidanje ograničenja, subvencija i carina. Međutim, on očito zaboravlja da mnogi Europljani, na primjer, ne žele velike količine genetski modifocorane hrane, što na neki način predstavlja prepreku trgovini.

Iako bi se na ovaj način, za razliku od sporazuma TTIP, barem izbjegao trik s arbitražom protiv koje nacionalni sudovi ne bi imali nikakve instrumente borbe, bez sumnje bi EU preplavila plima američkih poljoprivrednih proizvoda, uglavnom zbog toga što je cijena uzgoja i  konačnog proizvoda presudna i stanovništvo bi na kraju kupovalo tu hranu, iako je ne želi. Je li proizvod dobeven genetskim inženjeringom ili ne, neće igrati nikakvu ulogu. Kada je proizvod jednom u supermarketu, samo oni koji si mogu priuštiti ekološki uzgojene proizvode to će i dalje činiti, a milijuni drugih će kupovati jeftinije.

Postoje i druge kvalitativne barijere, koje su još uvijek skrivene u raznim šiframa hrane, koje opravdavaju Trumpovu logiku, jer predstavljaju prepreku trgovini. Hoće li se EU i Jean-Claude Juncker oduprijeti Trumpu? To ćemo znati večeras, nakon pregovora.

Twitter – Donald Trump

 

logično