Poštovani gospodine veleposlaniče Ruske Federacije Azimov!

Nakon intervjua s Vama, objavljenog u Večernjem listu 28. ožujka 2018. godine, među građane Slavonskog Broda uvukli su se strah, očaj, ogorčenje i nevjerica zbog Vašeg dobronamjernog upozorenja da je Republika Hrvatska, protjerivanjem jednog ruskog diplomata, dovela u pitanje realizaciju planova za modernizaciju rafinerije u Bosanskom Brodu. Agonija građana Slavonskog Broda i okolice grada, prouzročena zagađenjem zraka, kao posljedicom rada rafinerije u Bosanskom Brodu, ušla je već u desetu godinu. Udisanje zagađenog zraka i kancerogenih čestica ostavlja teške posljedice na zdravlje građana Slavonskog Broda i okolice. Brojni Brođani su oboljeli, a neki su i umrli zbog zagađenog zraka. Najveće žrtve rafinerije su oni najmanji i najranjiviji, a to su djeca. Za veliki broj oboljele brodske djece patnički život s inhalatorima postao je svakodnevica. Brojni građani su zbog zagađenog zraka napustili grad. Za sve nas koji živimo u Slavonskom Brodu, jer ne želimo ili ne možemo napustiti svoj grad, najavljena modernizacija rafinerije bila je posljednja nada da će našim mukama doći kraj. Brođani su već dovedeni na krajnji rub izdržljivosti, a Vaše upozorenje gasi nam i posljednju nadu da će se naš problem sa zagađenim zrakom napokon početi rješavati.

Iz Vaših odmjerenih izjava ipak se može iščitati da Vi niste samo veliki  diplomat nego i iskreni prijatelj Republike Hrvatske. Ogorčenje ruskog naroda protjerivanjem ruskih diplomata iz niza država, pa tako i iz Hrvatske, opravdano je i razumljivo. Posebno je neprimjereno što je odluka o protjerivanju ruskih diplomata donesena u vrijeme dok je sva pažnja ruskog naroda bila usmjerena prema velikoj tragediji koja se dogodila u Kemerovu. Razumijemo vašu povrijeđenost takvim postupanjem. Molimo Vas i ruski narod da, unatoč svemu, pokažete razumijevanje za odluku Republike Hrvatske o protjerivanju ruskog diplomata. Republika Hrvatska, kao mala država u sastavu Europske unije i NATO saveza, ponekad mora donositi i nepopularne odluke koje su mimo volje i raspoloženja hrvatskog naroda. Velike države rade ono što hoće, a male ono što im se kaže. Iako je protjerivanje jednog ruskog diplomata neprijateljski potez, hrvatski narod nema neprijateljske osjećaje prema ruskom narodu. S današnjeg skupa u Slavonskom Brodu želimo Vama i ruskom narodu poslati izraze najdublje sućuti i iskrenog suosjećanja povodom velike tragedije koja se dogodila u trgovačkom centru u Kemerovu. U proteklom ratu na svojoj smo koži naučili da nema ništa teže i bolnije od sahranjivanja djece.

Nitko od nas nije ravnodušno gledao vijesti o stravičnoj tragediji u Kemerovu. Svi smo mi mogli samo bespomoćno promatrati užasne vijesti koje su dolazile iz Kemerova. Jednako tako, bespomoćno, mi Brođani već desetu godinu  gledamo kako nas rafinerija guši i ubija. Zbog čega nam se to događa? Na to pitanje možda je najbolji odgovor dao ruski predsjednik Vladimir Putin potresen onim što se dogodilo u Kemerovu. To nam se događa zbog kriminalnog nemara i aljkavosti koju odgovorni pokazuju prema tuđim životima!

Molimo Vas ne dopustite da građani Slavonskog Broda i okolice postanu žrtve međunarodnog diplomatskog sukoba. Ne dopustite da povrijeđenost i uvrijeđenost ruskog naroda preraste u osvetoljubivost. Ne dopustite da oni koji, zbog svojih sebičnih interesa, žele posvađati hrvatski i ruski narod uspiju u svojoj namjeri. Smatramo da takvoj politici izazivanja sukoba zajednički trebamo reći odlučno ne. Molimo Vas da, u inat onima koji žele posvađati naše narode, poduzmete sve što je u Vašoj moći da se projekt modernizacije rafinerije u Bosanskom Brodu maksimalno ubrza. Kad u lipnju počne Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji ova rusofobna diplomatska histerija će pasti u zaborav. Dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku vratio bi hrvatsko-ruske odnose na put prijateljstva.

Bespomoćna patnja građana Slavonskog Broda i okolice na savjesti je Vlade Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Jedna od poruka koju s današnjeg skupa želimo poslati ruskoj i hrvatskoj vladi je da ih podsjetimo na veliku životnu mudrost Fjodora Mihajloviča Dostojevskog da svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta. Gospodine Azimov hoćete li nam pomoći da zaustavimo te suze i spasimo ljudske živote?

Slavica Lemaić u ime udruge Eko-Integral, Brodskih mama, Brođana za Brod.

U Slavonskom Brodu, 30.3.2018.