Kao što smo izvijestili, raketni udar kojeg su SAD, Francuska i Velika Britanija proveli na Siriju, osim nekoliko zgrada i jednog vojnog laboratorija, nije uzrokovao gotovo nikakve štete sirijskoj vojnoj infrastrukturi.

Na internetu nema gotovo nikakvih dokaza o šteti počinjenoj ovim napadom, a izjava Donalda Trumpa “kako su uništeni svi zadani ciljevi, kao kada je prošle godine američka vojska uništila 20% sirijske zrakoplovne flote”, dovoljno govori sama po sebi. Naime, prošle godine je u američkom napadu na sirijsku bazu Al-Shayrat pogođen jedan hangar, nekoliko je projektila palu u krug baze i na pistu, dok sirijsko zrakoplovstvo nije pretrpjelo nikakvu štetu.

Državna Duma: “Udar zapadne koalicije na Siriju je kazališna predstava”


Na temelju izvješća i podataka dobivenih od ruskog Ministarstva obrane, zastupnici ruske Državne Dume su udar na Siriju usporedili s kazališnim igrokazom.

Napad zapadne koalicije na Siriji podsjeća na kazališnu predstavu, rekao je Igor Lebedev, zastupnik Državne Dume.

“Predsjednik Sjedinjenih Država je dao izjavu za medije o početku napada, cijelo vrijeme je bio svjestan utjecaja i ciljeva, te da je Sirija unaprijed evakuirala sve izvan zone udara”,  napisao je Lebedev.

Istaknuo kako je rezultat zapadnog udara na Siriju bio “nula žrtava i minimalna šteta”.

Prema posljednjim podacima su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska ispalili 113 projektila na Siriju. Korišteni su krstareći projektili “Tomahawk” i najnoviji američki precizni krstareći projektili zrak-zemlja AGM-158 JASSM. Rusko Ministarstvo obrane je odlično ocijenilo sirijsku protuzračnu obranu, koja je presrela 71 projektil zapadne koalicije i svih 12 koji su pokušali pogoditi zrakoplovnu bazu blizu Dumayra, sjeveroistočno od Damaska.

Ovaj je udar trebao biti veliki test za sirijsku protuzračnu obranu, a rusko Ministarstvo obrane je priopćilo da ga je sirijska vojska položila s izvanrednim uspjehom.

Sovjetski sustavi protuzračne obrane su “pametniji” od Trumpovih “pametnih” projektila


“Sjedinjene Države su trebale izgovor za napad na Siriju i dobili su ga s lažnim kemijskim napadom”, izjavio je član Vijeća Ruske Federacije Aleksej Puškov.

“Sjedinjene Američke Države ne trebaju nikakvu pojašnjenje OPCW-a i istragu i trebale su izgovor da napadnu Siriju. Dobili su ga u obliku lažnog kemijskog napada. Čista demonstracija sile i agresivnosti”, napisao je na Twitteru Puškov, izrazivši uvjerenje da napad neće promijeniti tijek događaja i ravnotežu snaga u Siriji.

Prema Puškovu, upozorenje ruskog stožera je dalo željeni rezultat.

“Nijedan ruski objekt u Siriji nije napadnut. Izvanredan rat do danas je izbjegnut”, rekao je ruski senator.

Puškov se osvrnuo na poruku Glavnog stožera da je sirijska protuzračna obrana oborila 71 od 113 projektila sa sovjetskim sustavima protuzračne obrane S-125, S-200, “Buk” i “Kvadrat”.

“Trump je želio u akciji vidjeti svoje “pametne rakete”, a sovjetski sustavi su se pokazali pametnijima”, rekao je senator Aleksej Puškov.

Podsjetimo da je ranije Trump poručio Rusiji da se pripremi na dolazak dobrih, novih i “pametnih” projektila koji će biti lansirani na Siriju.

CNN: ovo je pobjeda sirijske vlade, jer vojska nije pretrpjela nikakvu štetu


Čak je i dopisnik CNN-a Frederik Pleitgen, koji je više od 20 puta bio u Siriji, rekao da će rezultati napada zapadnih zemalja od strane vlade Bashara Al-Assada biti smatrani kao pobjeda sirijske vojske.

“Sirijska vlada to će smatrati velikom pobjedom. Ciljevi su bila tri objekta, ali je protuzračna obrana uspjela presresti nekoliko projektila i napad ni na koji način nije utjecao na sposobnost sirijske vojske”, za CNN piše Frederik Pleitgen.

“Bilo je ozbiljne zabrinutosti da bi američke mogle ugroziti sirijsku borbenu učinkovitost i čak utjecati na tijek rata, sada kada vladine snage nižu pobjede i kad se Rusija pojavio na ratnoj pozornici”, dodao je Frederik Pleitgen i dodao kako je uvjeren da su udari bili simbolični.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je napad zapadne koalicije na Siriju opisao činom agresije na suverenu državu i Rusija je sazvala hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o ovoj temi.

“Rusija mora odgovoriti, jer će sutra na redu biti Kremlj”


“Ako SAD planiraju učiniti nešto, a posebno financirati uništenje arapske države bliske Rusiji, onda će to i učiniti, rekao je Leonid Ivašov”, predsjednik ruske Akademije geopolitičkih problema.

Uoči napada je Ivašov rekao da, “ako Rusija dopusti Sjedinjenim Državama da bombardira Siriju, čak i ako se radi o udaru na ciljeve u kojima nema ruskog vojnog osoblja, onda će čak i nekoliko privremenih “saveznika” otići od Rusije”.

“Istovremeno će duh i moral u sirijskoj vojsci biti potpuno potkopani. Zašto su se Sirijci borili? Vjerovali su u Rusiju kao saveznika i da će njezin autoritet zauvijek čuvati Siriju, ali i arapski svijet i svijetu u cjelini. Sve to će utjecati na gospodarsku suradnju Rusije s drugim zemljama. Nitko neće surađivati ​​sa slabom zemljom. Nakon Sirije će započeti napadi na južnim područjima Rusije. Sjedinjene Države, bez ikakvih problema, mogu pronaći epruvetu s toksičnim tvarima, kao američki državni tajnik Colin Powell, kada ju je pokazao na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i uništio Irak. Od tada su laži o kemijskom  oružju postale pravo političko oružje. Čim se progovori o korištenju kemijskog oružja, onda razmislite što će se bombardirati”, rekao je Leonid Ivašov.

“SAD ne namjeravaju dokazati ništa”


“SAD ne namjeravaju dokazati ništa i smatraju se gospodarima svijeta. I ništa se nije promijenilo u ponašanju Zapada. Oni su samo neko vrijeme, kada je Sovjetski Savez bio snažan, uzimali u obzir našu snagu, govorili o “demokraciji” i ” komunizmu”. No, primjenjuju iste fašističke metode kao nekoć Njemačka i Italija. A to rade samo zato što se nitko ne protivi i zato što Rusija djeluje nesložno. Neprijatelj razumije da ima depozite i nekretnine naše elite i tako dalje. Stoga sam nedavno morao govoriti o opciji da SAD neće promijeniti svoje planove. Dali su Rusiji malo veselja, dali su Putinu da govori o modernom, obećavajućem oružju. Ali, ipak, slijede svoj cilj i provode plan uništenja Sirije i ne napuštaju ovu zemlju. Mi smo zastrašujući na riječima, ali kada je riječ o stvarnom otporu, bio to slučaj Skripal ili kemijsko oružje u Siriji, samo se ograničavamo na izjave Marije Zaharove. I Zapad to koristi”, nastavio je ruski stručnjak i umirovljeni general-pukovnik Leonid Ivašov.

“Prvo je o udarima na Siriju govorio britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, a Trump je preuzeo misiju provokacije, rekavši kako su “Assadovi borci koristili plin u napadima 30 kilometara od Damaska.” To je ludost. Da ga je bilo, onda bi obični povjetarac smrtonosni oblak donio u Damask. Ali njima nije potrebna istina. Tada je napade proveo Izrael.Trump kaže da je Izrael pobijedio. Vidjet ćemo kada Englezi, možda i Francuzi, počnu uništavati rezultate koje je sirijska vojska postigla uz potporu Rusije. I sljedeća stvar o kojoj govorim je Donbas. Porošenko će se malo strpjeti i sigurno će pokrenuti napad. Zato što je naša sila nedosljedna. S jedne strane, glasni govori i predsjednik koji tvrdi da imamo strašno oružje, a kada moramo braniti naše interese i interese naših saveznika, ograničavamo se na šutnju ili borbe u obliku prosvjeda, nezadovoljstva i tako dalje. Gdje je provedba izjave da ćemo pucati na projektile? Amerikanci, poput svih zapadnjaka i Izraela, sada koriste svoje staro streljivo, stare “Tomahawke”. Stoga se ne treba radovati što mnogi projektili ne pogode ciljeve. Oni su tako iskorišteni, ispaliti ih na strani teritorij je jeftinije”, to je sve, nastavlja ruski stručnjak.

“Mi se povlačimo, ali u svim vojskama postoji načelo da ako se neprijatelj povlači, onda potrebno povećati pritisak. On se mora provoditi, mora se slomiti neprijatelj i nove sile moraju biti bačene u bitku. To je ono što danas promatramo na vojno-političkoj fronti. Ali s čisto vojnog stajališta, je li moguće obraniti sirijsku zračnu luku koja je napadnuta? Naravno. Prvo morate predvidjeti moguće akcije neprijatelja. Zbog toga postoje obavještajne, analitičke strukture i sjedište. Potrebno je razumjeti što će neprijatelj učiniti, u kojim smjerovima, koje će objekte napasti. Zatim sjedište planira kako se boriti. Osim toga, uvijek treba imati na umu da je potrebno udariti ne samo ciljeve koji idu na objekt, nego i države koje provode čin agresije. Izrael je napao Siriju. Zašto nije bilo pritiska? Čak i bez vojnog uplitanja imamo poluge kao što je bezvizni režim, kojeg odmah treba ukinuti za Izraelce, protjerati izraelskog veleposlanika iz Moskve, povući ambasadora odande i zaustaviti sve kontakte. I u konačnoj analizi, moguće je vratiti se na mete s kojih su lansirani projektili. Imamo i polugu sazivanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, diplomatsko prekidanje i ograničenje odnosa sa zemljama agresorima. Potrebno je pogledati, ekonomski odgovoriti i, naravno, vojno reagirati. Tada bi nas poštovali i slušali. Ali agresori su sigurni da naši zastupnici, članovi vlade i predsjednička struktura imaju nekretnine, ogromne račune u Izraelu i na Zapadu i da neće biti nikakvih odgovora s naše strane”, pojašnjava Leonid Ivašov.

“Dobro znamo da ako zemlja pokaže bijelu zastavu, tada pobjednička država određuje njenu sudbinu. 1991. godine smo izvjesili bijelu zastavu i tada je bila postavljena američka administracija, koja je strogo kontrolirala domaćina. Sad imam samo jedno pitanje. Želi li Putin doista pomoći Rusiji ili igra ulogu u ovom igrokazu? Naslovnu ulogu. Govori lijepe i lijepe riječi, obećava nešto, a vidimo gdje zemlja ide i kako to funkcionira, te da nema odgovarajuće reakcije. Ako danas ne reagiramo kada su neprijatelji udarili Damask, Homsu, sutra nećemo reagirati čak i ako ugroze Kremlj. Marija Zaharova će prosvjedovati i sve će završiti”, dodao je stručnjak.

“U istoj seriji je priča o ribarima iz Kerča, koje su zarobili Ukrajinci. Ljudi su patili, mučili se u zatočeništvu, a Ministarstvo vanjskih poslova “izražava zabrinutost”. Zašto nam onda trebaju moćne oružane snage, specijalne snage i obavještajne službe? Tada su odmah mogli zarobiti tri ili pet ukrajinskih brodova, da su htjeli i da su vlasti stvarno štitile nacionalne interese. U mnogim područjima, mi smo okupirana zemlja”, rekao je umirovljeni general Leonid Ivašov, očito zagovornik “čvrste ruke” i jakog, pa i vojnog odgovora na učestale provokacije.

Ruska vojska je pravovremeno upozorila sirijske kolege


Međutim, prema posljednjim informacijama su SAD ipak o svemu prije napada na Siriju obavijestile Rusiju i sirijska vojska je imala sve potrebno vrijeme da se skloni na “sigurna područja”, zbog čega nije bilo gubitaka u vojsci i na ključnim objektima koje su, navodno, štitili samo stari sovjetski protuzračni sustavi.

Bivši zapovjednik Crnomorske flote, admiral Vladimir Komojedov, rekao je kako smjer udarne skupine grupe američke mornarice, na čelu s nosačem zrakoplova “USS Harry Truman” u Sredozemnom moru, te okupljanje skupine razarača nisu samo provokacija, nego dokaz vojnog grupiranja u regiji u namjeri da se provede snažan udar na Siriju. Admiral Komojedov je ovo izjavio početkom tjedan i ruska i sirijska vojska su imali sve moguće vrijeme na raspolaganju da izbjegnu štetu od udara, ali na političkom planu je situacija drugačija i netko će reći kako Moskva gleda samo svoje interese i ne štiti saveznike, što je možda i bio cilj ovog napada, posebno u svjetlu redovitih “hodočašća” bliskoistočnih lidera u Moskvu i na razgovore s Putinom.

Iako se dijelom možemo složiti s generalom Leonidom Ivašovom, mediji javljaju da je ruska vojska pravovremeno sirijskom Glavnom stožeru dostavila sve informacije, zbog čega je od preko 100 ispaljenih projektila sirijska protuzračna obrana presrela i oborila 71.

Treba li Rusija odgovoriti kako tvrdi general Ivašov ili će Moskva odgovoriti na drugi način, a odgovora će sigurno biti, pitanje je koje će biti tema rasprava danas i sljedećih nekoliko dana.

 

logično