Slav.Brod, 07.03.2016.

" Pola neba, pola zemlje, pola moći!"

Članice SDFŽ BPŽ su povodom obilježavanja Dana žena ove godine napravile anketu i sa kolegama i predsjednikom Županijske organizacije Tihomirom Jakovinom, podijelile karanfile našim sugrađankama. Obzirom na slabu zastupljenost žena u političkom životu kao i na visokim funkcijama društvenih i poslovnih funkcija, odlučile smo provjeriti kako to naši sugrađani doživljavaju u našem gradu i osvrnule smo se na imena ulica našega grada koja nose ženska imena. Jedno od pitanja bilo je i vraćanje imena ulice 8. Marta. Sugrađani su rado popunili anketu i pokazali da su svjesni stanja i položaja žena u društvu na svim razinama.

Međunarodni dan žena - 8. ožujka ove je godine globalno posvećen ostvarivanju pariteta u društvenom životu - 50:50 i naš je zahtjev: žene moraju ravnopravno s muškarcima sudjelovati u donošenju političkih i ekonomskih odluka. UN Women pod motom “Planet 50-50 do 2030. - iskorakni za rodnu ravnopravnost”, upozorava na ograničen pristup žena političkim i ekonomskim pozicijama u društvu, na prepreke koje ženama stoje na putu uključivanja u društveni život i sudjelovanja u odlučivanju.

Politička participacija žena za nas je u Socijaldemokratskom forumu žena, jedno od najvažnijih pitanja: podsjećamo na slabe rezultate koje je u tom smislu u zadnjem parlamentarnom ciklusu ostvarila Hrvatska. Danas je u Hrvatskome saboru tek petina zastupnica, njih 20%, što je manje od prosjeka na globalnoj razini (22,6%, govore podaci Interparlamentarne unije). Dosadašnji napori i postojeća rješenja, očito je, ne daju rezultata: nastavimo li ovim tempom, paritet na mjestima političke moći ostvarit ćemo za nekoliko desetljeća, nikako do 2030., kako potiču Ujedinjeni narodi.

Ponovit ću samo jedan porazni podatak i na nivou EU. Analiza Biljane Borzan pokazala je da bi žene ovom brzinom i rastom od 1% učešća žena na svakim slijedećim izborima, ravnopravnost na političkoj scenu EU mogle doseći tek 2080. god.

Zato svoju ulogu žena koje moraju podsjećati i alarmirati društvo o neravnopravnosti na svim nivoima, shvaćamo ozbiljno. U Hrvatskoj su žene obrazovanije od muškaraca. Sve od srednjih škola pa do 60% žena nasuprot 40% muškaraca koje završavaju visoke škole i sličan odnos je i kod daljnjih dodatnih školovanja sve do doktorata.

Rezultati ankete

Anketa

U anketi je učestvovalo 145 osoba. Većina nije znala koliko ulica nosi žensko ime u našem gradu. Ja sam pronašla njih 6, s našim glavnim trgom Ivane Brlić Mažuranić i naseljem kraljice Jelene. Na žalost, to je po novom planu grada.

Jedna primjedba je bila na ime ulice 8. Marta, da bi mogla glasiti i 8. Ožujka. Bilo je nekih koji nisu odgovorili na sva pitanja, ali većina je svjesna stanja u društvu i sve veće patrijarhalnosti kojoj društvo polako ali sigurno kroči.

Tražimo uključivanje žena u odlučivanje u društvu, snažniju zastupljenost u parlamentu i, općenito, na mjestima odlučivanja te očuvanje i unaprjeđenje stečenih seksualnih i reproduktivnih prava, prava na autonomno odlučivanje o vlastitu tijelu, prava na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti i prava na dostojanstven život.

Predsjednica SDFŽ BPŽ
Jozefina Birindžić

SDP Žene