Zdravko Ćosić, hrvatski slikar, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1965. godine u klasi prof. Vjekoslava Paraća. Bio je izvrstan pejzažist u akvarelu i ulju, jedan od najboljih koje je Hrvatska imala u drugoj polovici XX. stoljeća. Najljepše slike stvarao je u svom zavičaju, Slavonskom Kobašu i njegovoj okolici, uronjen u jedinstven ambijent slavonskog tla i neba, rijeka Save i Orljave, te susjedne planine Motajice.

[caption id="attachment_164852" align="alignleft" width="200"] Foto: Damir Klasiček[/caption]

Simbolično na prvi dan proljeća započinjemo serijal tekstova o izabranim slikama Zdravka Ćosića koje posjedujem, a uz koje me vežu živopisne uspomene. Posvećujem ih nedavno preminuloj majci Senki Prki  i očuhu Tomi Markoviću, Zdravkovim prijateljima, uz koje sam zavolio njegovo slikarstvo i utabao put ka ozbiljnom kolekcionarstvu.

Zahvaljujem se gosp. Veljku Lukiću (Aktualiziramo: Sjećanje na prešućivanog Zdravka Ćosića),  novinaru i uredniku SBPeriskopa, što me podržao u ovoj nakani.

 _______________________________________                                                                                                                                                                 

«Nikako neću da moje slike budu negdje u bjelokosnim kulama. One će živjeti ako budu u oku drugih. A ako slika nije izvor radosti, ljepote ili pouke, onda je slika mrtva.» Zdravko Ćosić

Bilo je to 7. listopada 2014. godine. Nikada prije, a ni kasnije, nisam u Plavom oglasniku objavio kako otkupljujem umjetnička djela Zdravka Ćosića. Nisam očekivao previše od tog poteza, u stvari ni dan danas ne znam što mi je tada došlo. Vjerojatno ni gosp. Ivica Borevković, rođeni Brođanin, ne zna ni dan danas zašto me nazvao tog 14. ožujka 2015. i pitao jesam li zainteresiran za kupnju jednog Ćosićevog ulja na platnu.

Poslao mi je mailom fotografiju slike iz naslova, ulje na platnu, 73x55 cm... a ja sam u trenu pomislio, ovo je najveseliji Ćosić kojeg sam ikad vidio. Godina jedna i neponovljiva, 1976., najveća u njegovom opusu. Motiv iz rodnog Kobaša, sunčan dan, rascvjetane krošnje... a ono što plijeni... bjelina svjetlosti. Kompozicija perfektna, izraz ekspresionistički, kolorit snažan, atmosfera vibrantna. Znao sam, vrhunsko Ćosićevo ulje!Nisam još znao da je to Proljeće I, bit ću iskren. No, znao sam za drugo Ćosićevo ulje Proljeće II iz 1976., 73x60 cm, reproducirano u monografiji Zvonka Penovića, Zdravko Ćosić, Županija brodsko-posavska, Slavonski Brod, 1997., str. 13. Kad sam ih usporedio bio sam zapanjen! Radi se o istom motivu, samo je kadar pomaknut! Visoka kuća u središtu Proljeća II, tek je obris bez detalja smješten lijevo u Proljeću I. Način slikanja toliko specifičan za Ćosića, osobito špahtlom, bio je isti kod obje slike.Naravno da sam se zapitao postoji li još koja uljana verzija Proljeća. Mislite da ju nisam našao? O mnogim Ćosićevim izložbama ne postoje podaci na internetu, ali eto baš o toj 1980. u Galeriji Dubrava u Zagrebu na kojoj je izlagano Proljeće III, 1976., ulje na platnu, 65x50 cm, našao sam link https://ns-dubrava.hr/2020/05/04/zdravko-cosic/. Fotografija je crno bijela... ovaj put nebitno. Šok je bio još veći! Isti motiv, no sada mi je bilo jasno...Ćosić je sva tri Proljeća naslikao s gotovo istog mjesta. Fascinacija prizorom očito je bila velika, ne bi se čudio da ih je stvarao užurbano jedno za drugim. Proljeće I nastalo je iz frontalne perspektive, Proljeće II pomakom udesno, a Proljeće III pomakom ulijevo. Iste kuće, isti plotovi su tu, i ono najvažnije... krošnja u cvatu, vjerno ukomponirana u svaki ambijent. Kakav majstor!!!

Proljeće I sam naravno kupio od Ivice, sad već mog prijatelja. Tad sam doznao otkud mu toliko vrijedna Ćosićeva slika. Tadašnja Općina Slavonski Brod otkupila ju je od slikara baš te 1976. kao poklon za završetak gradonačelničkog mandata Ive Borevkovića «Baje», Ivičinog oca, omiljenog u narodu. Takav je bio Zdravko Ćosić, velik slikar, ljudina... za svog Baju dao je remek djelo.

Prije 2 tjedna nazvao me Ivica, nakon što sam mu poslao link mog osvrta na aktualnu izložbu Zdravko Ćosić - između dva svijeta, koja se održava u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu https://www.sbperiskop.net/kultura-i-zabava/likovnost/zdravko-cosic-izmedu-dva-svijeta-povrsnog-i-sustavnog. Dugo se nismo čuli, tražio je prave riječi na samom početku... i onda ponosno krenuo: «Matija, baš mi je drago da je ta slika kod tebe...».

Živio Ivice moj, Zdravkovo proljeće je stiglo u naš Brod!

Prim. Matija Prka, dr. med.

matija.prka@gmail.com

Slika 1. Zdravko Ćosić, Proljeće I, 1976., ulje na platnu, 73x55 cm

Slika 2. Zdravko Ćosić, Proljeće II, 1976., ulje na platnu, 73x60 cm

Slika 3. Zdravko Ćosić, Proljeće III, 1976., ulje na platnu, 65x50 cm