Udruga anifašističkih boraca

I antifašista grada Slavonskog Broda

Slavonski Brod 16.travanj 2014.

 
UZ 69.u OBLJETNICU OSLOBOĐENJA GRADA SLAVONSKOG BRODA

 

Čestitka i poziv svim građanima!

 

Članovi/ce Udruge SAB.a Vas pozivaju na gradsko groblje u ponedjeljak  21.travnja 2014.g. u 10h, da zajedno položimo vijenac i zapalimo  svijeću svim žrtvama fašističkog terora!

Od oslobođenja našeg grada Slavonskog Broda prošlo je punih 69 godina, i vrijeme je da se s velikim  pijetetom prisjetimo svih žrtava fašističkog terora, kako boraca NOR, tako i civila.

Ta borba i pobjeda su ugrađene u Ustav RH.

U drugom svjetskom ratu, najviše su bombardirani Beograd, Zadar i Slavonski Brod (naš grad je bombardiran  27 puta).

U samom gradu je poginulo 432 osobe a na širem području bivše općine, od Lužana do Velike kopanice,  živote je izgubilo 880 civila.

Toga dana 21.travnja davne 1945 godine, bio je kraj fašističkog terora jer su partizanske snage uz velike žrtve oslobodile naš grad!

Uz današnji dan, Dan oslobođenja se trebamo prisjetiti da je Slavonski Brod – kao malo koji - imao 78 nositelja partizanske spomenice 1941.g.  pet Narodnih heroja,  Diljski partizanski odred i dvije brigade (25. i 4. brodska brigada).

Članovi i članice Udruge ani fašističkih boraca i ani fašista grada Slavonskog Broda, će u ponedjeljak 21. travnja 2014.g u 10h na spomen kosturnici položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na te slavne dane.

 

Predsjednik USAB:

Nikola Romanić