Prlja je, kako sam na koncu shvatio, običnim domaćim fritulama povrijedio osjetljive Hajdukove juniore, a torcidaši – javno prijeteći ubijanjem i klanjem – eto, nisu. Prlja je tako fritulama pljunuo na Hajduk, a torcidaši – javno prizivajući državu koja je Split prepustila Talijanima i četnicima, a Hajduk kao Societa Calcio Spalato gurala u Mussolinijevu ligu – eto, nisu

Zoran Prodanović Prlja (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Jedan – inače frontmen i pjevač popularne rock-grupe koja Hrvatsku za dva tjedna predstavlja na Eurosongu u Engleskoj – na dan teškog poraza bilih tića u finalu juniorske Lige prvaka od nizozemskog AZ Alkmara na Twitter je stavio fotografiju fritula, na koju je dodao poruku: "Neka se momci naviknu."

Drugi – inače frontmen i pjevač popularne navijačke grupe koja je Hrvatsku toga dana predstavljala u Švicarskoj – na dan teškog poraza bilih tića u finalu juniorske Lige prvaka od nizozemskog AZ Alkmara na ulicama Ženeve poveo je pjesmu "Ajmo, ajmo ustaše", na koju je stotinjak junaka dodalo: "Slovo U, slovo U, po kapi se šeće, ubit ćemo, zaklat ćemo tko sa nama neće!"

I navijači Hajduka, jasno, popizdili.

Danima već po društvenim mrežama i nacionalnim medijima kulja ognjeni bijes Hajdukova, kako ono, navijačkog puka. "Rugate se dici, dolazite iz 'tolerantnog' grada, kompleksi su očito još uvik preveliki", napisao je tako jedan na Twitteru, a drugi je na Fejsu dodao: "Takvi predstavljaju Hrvatsku po Europi? Izgubili sve dabogda!" "Pazite, da je kritizirao igru Hajduka, gdje su seniori i tako, ali dirati u djecu koja su napravila čudo? To nisu smjeli napraviti!", izjavio je splitski sportski komentator Edo Pezzi, a bijes nije skrivao ni splitski estradni mendažer Ivan Bubalo: "'Ti su spremni na sve, ali doslovno na sve da bi došli u medije. Drugačije ne mogu funkcionirati, a cilj im je proglasiti se 'orginalnima'. Ponavljam, oni su velika sramota što predstavljaju Hrvatsku. Pozvao bih Torcidu da im se na isti način zahvali, ako ikad dođu u Split!"

"Dakle, pretjerujem, radikalan sam, opsjednut sam Hajdukom, ali onog dana kada bilo kojem djetetu poželim išta loše, kada mi njihove suze budu ugodne (sa izuzetkom domaćih izdajnike tipa Mate Baturine, naravno isključivo u nogometnom smislu) poslat ću samog sebe u pičku materinu, uzeti uputnicu i zatvoriti se u Vrapče na barem pet godina. Zato, pridružite se onima koji su na Vratima Jadrana prošli petak čekali sa šipkama i daskama ST auta na putu za Ženevu, nakon toga kod doktora opće prakse, uputnica i odite tamo gdje vam je mjesto", poručio je Ljubo Pavasović Visković, bivši predsjednik nadzornog odbora Hajduka, a najdalje je otišao imotski Radio NU.

"Posljednjih dana svjedoci smo kako se Hrvatska ponovno ujedinila zbog povijesnog uspjeha Hajdukovih juniora. Hajdukova djeca redom su pobjeđivala europske velikane te pokazala hajdučko i hrvatsko srce i dišpet, mnogima su stavili osmijeh na lice i izmamili emocije. Cijela Hrvatska podržala je Hajdukove juniore dok je tisuće Hajdukovih navijača pohrlilo u Ženevu podržati Hajdukovu djecu", stajalo je u priopćenju kojega je odaslao Radio NU, u kojemu se ističe kako je poruka pjevača "uvrijedila sve Hajdukove navijače i sve Hrvate koji su posljednjih nekoliko dana podržali Hajdukovu djecu", zaključivši kako se "od danas njihove pjesme više neće emitirati na našem radiju".

Kako sve od prvog komentara na društvenim mrežama traje u Hrvatskoj i građanski rat pobunjenog Hajdukovog navijačkog puka s onima koji misle da su ipak mrvu pretjerali, treba odmah jasno i nedvosmisleno reći: nisu. Ni najmanje. Javno poslana poruka zaista jest teška, neoprostiva uvreda Hajduku, Hajdukovoj dici i svim njegovim navijačima.

Nejasno je jedino što je točno skrivio onaj – prvi.

Autor poruke s Twittera, benigne navijačke rugalice "Neka se momci naviknu", riječki je pjevač Zoran Prodanović Prlja, frontmen poznate rock-grupe Let 3 iz Rijeke, koja će za desetak dana predstavljati Hrvatsku na Eurosongu u engleskom Liverpoolu. Prlja je žestoki navijač Rijeke, najvećeg i jedinog zapravo jadranskog Hajdukova rivala. Rivalske rugalice i zajebavanja sastavni su dio navijačke kulture, gotovo jedino što je u modernoj korporativnoj nogometnoj kulturi uopće preostalo od nekadašnje narodne igre. I sam sam deklarirani navijač Hajduka, i ako Prlji uopće mogu nešto zamjeriti, to bi bio jedino izbor banalne pošalice s fritulama, kojom riječki ili zagrebački navijači zajebavaju Hajdukove sve otkako je prije desetak godina Slobodna Dalmacija – nakon jedne Hajdukove pobjede oko Uskrsa, u vrijeme fritula – na naslovnu stranicu stavila veliki, ambiciozni naslov "Miriše na titulu!". Ja bih, recimo, bio mnogo nepristojniji.

I koliko god zbog toga ne mogu razumjeti bijes uglednih i manje uglednih Hajdukovih navijača zbog jedne benigne navijačke rugalice s fritulama, u potpunosti razumijem i dijelim bijes zbog one druge.

Izvođači navijačke rugalice "Ajmo, ajmo ustaše! Slovo U, slovo U, po kapi se šeće, ubit ćemo, zaklat ćemo tko sa nama neće!" pripadnici su, naime, poznate pjevačke grupe iz Splita, koja je toga dana predstavljala Hrvatsku na Neurosongu u švicarskoj Ženevi. Za razliku od Prlje, ti su pjevači žestoki navijači Hajduka. Zato je razumljivo što je njihova maloumna ustaška pjesma izazvala gnjev pravih Hajdukovih navijača.

"Kompleksi su očito još uvik preveliki", očita je i razumljiva bijesna aluzija na komplekse golomozgih ustaša zbog partizanske prošlosti Hajduka, dok poruka "Takvi predstavljaju Hrvatsku po Europi?", nije čak ni aluzija, već izravna poruka pjevačima koji Hrvate po Europi predstavljaju kao nacističke imbecile: "Izgubili sve daboga!", kao što su, uostalom, u ustaškoj državi izgubili upravo Split i Dalmaciju, a nakon toga i sve ostalo. Pezzijeva poruka, "To nisu smjeli napraviti!", još je i najpristojnije što im se moglo reći.

Ja bih, rekoh, bio mnogo ljući i nepristojniji. Poput, eto, odvjetnika Viskovića, koji je priznao da je "radikalan i opsjednut Hajdukom", pa upravo zbog toga na ustaško "Ubit ćemo, zaklet ćemo tko za nama neće" bijesan odgovorio kako će "onog dana kada bilo kojem djetetu poželim išta loše, poslati samog sebe u pičku materinu, uzeti uputnicu i zatvoriti se u Vrapče na barem pet godina", jedini izravno prozivajući i hrabro imenujući "domaće izdajnike", uz efektan poziv pjevačima da se "pridruže onima koji sa šipkama i daskama čekaju ST auta", nedvosmisleno im tako poručujući da su isti kao ustaški imbecili iz Rijeke ili Zagreba. "Nakon toga kod doktora opće prakse, uputnica i odite tamo gdje vam je mjesto".

A svaka hvale vrijedna je i snažna gesta hajdukovaca s imotskog Radija NU, koji su – podsjećajući kako je koračnica splitskih ustaša usred Ženeve, na dan Hajdukova finala, "uvrijedila sve Hajdukove navijače i sve Hrvate koji su posljednjih nekoliko dana podržali Hajdukovu djecu" – javno poručili kako "više neće emitirati njihove pjesme".

Zbunio me, priznajem, jedino menadžer Bubalo, koji je ispravno ocijenio kako su ustaše iz Ženeve "velika sramota što predstavljaju Hrvatsku", pa bijesno dodao kako bi "pozvao Torcidu da im se na isti način zahvali, ako ikad dođu u Split". Ovako odoka, naime, ja bih se bio zakleo da je grupa koja je u Ženevi "sramotno predstavljala Hrvatsku" bila upravo – Torcida.

Možete onda pretpostaviti kako sam se iznenadio i iznebušio kad sam konačno shvatio da se nijedna među hiljadama bijesnih poruka uglednih i manje uglednih Hajdukovih navijača – ali baš nijedna jedina – nije odnosila na tešku, neoprostivu uvredu koju su Hajduku, Hajdukovoj dici i svim njegovim navijačima javno, usred Ženeve, poslali ustaški imbecili iz Splita, već na benignu Prljinu navijačku rugalicu s Twittera.

Prlja je, kako sam na koncu shvatio, običnim domaćim fritulama povrijedio osjetljive Hajdukove juniore, a torcidaši – javno prijeteći ubijanjem i klanjem – eto, nisu. Prlja je tako fritulama pljunuo na Hajduk, a torcidaši – javno prizivajući državu koja je Split prepustila Talijanima i četnicima, a Hajduk kao Societa Calcio Spalato gurala u Mussolinijevu ligu – eto, nisu.

Što bi rekao Ljubo Pavasović Visković: "Kod doktora opće prakse, uputnica i odite tamo gdje vam je mjesto". Dakle – ako smijem citirati gospodina odvjetnika – "u pičku materinu".

Neka se momci naviknu.

portalnovosti