Photo: Milan Živanović/XXZ
Kažu da je Poslanik Muhamed, čovjek nadležan i za ono- i za ovozemaljske stvari, volio mačke. Nekom prigodom, Poslanika je dužnost zvala na molitvu. Njegov omiljeni mačak Muezza se bio ugnijezdio u nabore rukava njegove odore. Legenda kaže da je Poslanik, nipošto ne želeći uznemiriti obožavanog usnulog mačora, odrezao rukav svoje halje i otišao za svojim poslovima, ostavivši mačka da mirno spava snom pravednika.Za Petrarcu se priča da je bio odaniji svojoj mački nego uspomeni na svoju veliku ljubav Lauru! Kad je umro, njegova je mačka usmrćena i, balzamovana, položena u zajednički grob sa legendarnim pjesnikom.

I znanstvenik i filozof Isaac Newton je obožavao svoju mačku-igračku, ali ipak nije podnosio da ga ometa u snoviđenju i dumanju: izmislio je onaj otvor, klapnu na ulaznim vratima, kroz koju je mačka mogla dolaziti i odlaziti kako joj se ćefne. Ne zna se da li je ovaj Newtonov izum patentiran.

Prvi mačak Winstona Churchilla koji je ušao u povijest bio je Jock. Churchill nije htio objedovati bez njega. Drugi je bio Nelson, kojeg je Churchill nazvao po čuvenom britanskom admiralu. Ali Churchill, za razliku od Poslanika Muhameda, nije htio raditi bez svog mačka: na sjednicama britanske vlade u vrijeme Drugog svjetskog rata bila je uvijek postavljena stolica na kojoj je sjedio mačak Nelson. Poznata je ona Churchillova izreka o životinjama u našem životu: "Psi te gledaju odano, mačke te gledaju sa visine, a svinje, svinje te gledaju kao sebi ravne".

Slavni pilot Charles Lindbergh toliko je volio mačke – da je svog mačka vodio sa sobom na posao - po nebeskim putevima, stazama i bogazama.

Freddy Mercuri je također volio mačke. Imao je predstavnike ovog sasvim posebnog životinjskog roda po imenu Tom, Jerry, Oscar, Tiffany, Delilah, Goliath, Miko, Romeo, Lily. Svoj prvi solo album 'Mr. Bad Guy', posvetio je svojim ljubljenim mačorima.

E, vremena su se samo malko promijenila. Mace mogu biti i dalje mažene i pažene, ali kriza je globalna. Nema više ljenčarenja i spavanja u zaštitničkim skutima (nekadašnjih) sponzora. Sve se – mora zaraditi, a sponzora, hvala Bogu ima. Eno da pođemo samo od nekadašnjeg predsjednika italijanske vlade Silvija Berlusconija. On navodno voli mace, ali mnogi kažu da je požrtvovan sponzor.
Tokom 2011. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, mahom svi Englezi, i oni drugi, Škoti, govorili su o novom stanovniku i uposleniku Downing Streeta broj 10. To je mačak Larry.


Kad je u to vreme nosilac stanarskog prava navedene adrese pred ulaznim vratima (bez one klapne za mace) držao govor o nečemu važnom, a kamere budno pratile svaki treptaj – uhvatile su i jednog štakora, kako brza kućnim pragom predsjednika britanske Vlade! Shocking! Zaprepaštena i u nevjerici cijela Engleska, a Škotska u nasladi, vrtile su u nedogled snimak (koji se takorekuć odmah našao na YouTubeu) kako je štakor šmugnuo pred reflektorima na kućnoj adresi njihovog nacionalnog (državnog?) ugleda! Kakva blamaža!

Nadležne službe su vrlo brzo ustanovile da je štakora pun London, i šire. I to da se nisu nastanili samo po kanalizacijama i podrumima, nego – kao što su kamere posvjedočile, udomaćili su se u neposrednoj blizini čistunskih kuhinja, boudoirea i king size spavaonica. Štakori su pobrojani, službene cifre kažu da na svaka tri stanovnika Londona ima jedan identificirani pacov. Baš čudno za puritansku Englesku. Ali te njihove službe brzo i efikasno rade. Da ne bi Vlada bila uzdrmana (mada je bila potresena) u roku odmah su našli i u Downing Street 10 naselili – mačka Larryja.

Churchillov nasljednik mačora nikada nije poveo sa sobom na posao, iako bi ovaj u to vreme, a kažu i danas, imao posla i tamo – imao bi, makar prema izvještaju njihovog javnog komunalnog. Šteta samo što nisu jednog takvog mačka poslali i na adrese nekih drugih državnika.


xxzmagazin