Ovu se državu, nastanjenu vatrenim domoljubima, pljačka na milijun načina: maštovito i klišeizirano, naveliko i na malo, krade se prema zakonu i nezakonito. Novinar Ivan Vrdoljak istražio je pljačku države preko autocesta, zbog koje se bježi s odmora i radi u dvije smjene

RTL Danas, 2. ožujka, 18:30


Ovu se državu, nastanjenu vatrenim domoljubima, pljačka na milijun načina: maštovito i klišeizirano, naveliko i na malo, krade se prema zakonu i nezakonito, krade elita, ali potkrada i sirotinja, ukratko, krade tko stigne i kad god stigne. Antologiji hrvatskih modula zamračivanja tuđih para novinar Ivan Vrdoljak dodao je – sve pohvale – potkradanje Hrvatskih autocesta zbog kojega se bježi čak i s godišnjeg odmora i radi u dvije smjene! ‘Ljudima se’, rekao je Vrdoljaku anonimni blagajnik s naplatnih kućica, smijenjen zbog sitne pronevjere, ‘osladio novac.’ Tako da im je žao propustiti dvije smjene, da netko drugi uzme pare, a oni su na moru. Onda se vrate, odrade to i odu ponovno na more…

Vrdoljak je mjesecima istraživao kako se država pljačka preko autocesta. Tu su već klasična dvostruka bojenja tunela, izgradnja dionica i mostova koji nikamo ne vode, malverzacije s naplatom cestarine, kojima sada valja pridodati inovativnu praksu koja počiva na lažnim karticama. HAC tvrdi da su ovo pojedinačni slučajevi i da je otkaze dobilo dvadesetak blagajnika. U studijskom razgovoru s Vrdoljakom doznajemo da je dotični blagajnik sankcioniran za tisuću kuna, a sam je priznao u kameru da je otuđio na desetke tisuća i da je tu bila cijela mreža ljudi. ‘Na većoj naplatnoj postaji, kad je promet pojačan preko ljeta, blagajnik je u 20 smjena bez problema mogao uzeti po 20 tisuća kuna’, rekao je u prilogu, prisjetivši se kako su se neki kolege, kad bi ostali bez novca, u smjenu vraćali usred godišnjeg odmora. Ali najveći paradoks leži u činjenici da je HAC slobodno lovište. Godišnje se na cestarini okrene više od dvije milijarde kuna, ali HAC nikad nije fiskalizirao svoje račune. Zašto? Zato što, prema zakonu, ne moraju. Ovo je zemlja na unutarnje sagorijevanje! A sve po zakonu.

Novi dan, N1, 3. ožujka, 09:20


Relković gradi po Hrvatskoj stranke; Relković gradi, Relković razgrađuje. Tako bismo u epskom ključu mogli opisati ulogu spiritusmovensa Mosta, koji je u toj stranci – čiji je cilj bio sačuvati HDZ na vlasti, smanjivši u njemu ulogu ‘Udbe’, a povećavši ulogu Kaptola – odigrao ulogu orgsekretara. Most je pravilno odradio posao s klerikalizacijom, ali nisu htjeli sačuvati Marića i Todorića, pa su abruptno izbačeni iz Vlade – takvu defenestraciju Markov trg nikad nije vidio – a na njihovo mjesto uveden je puno kooperativniji HNS. Ivica Relković u međuvremenu se posve zavadio s Mostom i priheftao HDZ-u, pa sad po Hrvatskoj organizira kontramost, novu skupinu lokalaca koja će Most Bože Petrova ‘podšišati’ na manje od pet posto gdje god može i tako zauvijek ukloniti opasnost da se iza prve krivine opet ukažu kao partneri majke svih stranaka, hrvatskog Hezbolaha koji će u zemlji, kako se sada čini, vladati dulje od SKH.

Iz zanimljivog nastupa na N1 izdvajamo Relkovićevu, točnu i egzaktnu, ocjenu stanja stvari oko SDP-a. ‘SDP’, kazao je govoreći o zadnjim lokalnim izborima, ‘kapilarno nestaje – pobijedio je u samo jednom jedinom gradu samostalno, u Čabru, te u nekoliko općina, sve ostalo je postigao predizbornim i postizbornim koalicijama. Imao je 128, a sada 107, nezavisnih je bilo 62 prvih i 91 drugih, sada ih je 76 prvih i 116 drugih mjesta – to pokazuje što će se događati na sljedećim lokalnim izborima – bit će oko, ugrubo govorim, 150 nezavisnih pobjeda. Onaj tko se koalicijski istrošio, taj će gubiti, to je alarm SDP-u, a alarm HDZ-u je prelijevanje jer su oni dobivali tamo gdje je primjerice nestajao HDSSB, i to je poruka i HDZ-u da se mora kapilarno mijenjati.’ Što će biti? Pa HDZ će se vjerojatno mijenjati (Relković će narastajuću vojsku neovisnih kandidata okrenuti protiv Mosta, dakle za HDZ), a SDP gotovo sigurno neće, zašto bi, ljepše im je u opoziciji.

Dnevnik, HRT, 3. ožujka, 19:00


Stranka koju je čovjek zvani Kikaš dotjerao do ruba bankrota želi, po treći put, ‘preuzeti odgovornost za Hrvatsku’, saznajemo iz Dnevnika koji izvještava kako je Glavni odbor SDP-a prihvatio nacrt novog programa pod nazivom ‘Za dobro društvo’ kojim se inaugurira ‘moralni kapitalizam’. Na tu im ideju, o preuzimanju odgovornosti, svatko normalan može reći samo: Za ime boga, nemojte! HDZ je napravio sve ovo što imamo – Agrokor, predaju upravljačkih prava Ine MOL-u, ugovor o plinskom biznisu koji je na arbitraži itd. – pa neka oni to i riješe. SDP u ovom trenutku ne može preuzeti odgovornost ni za neku veću županiju, pa čak ni za manju. SDP-ov koncept ‘rješavanja Agrokora’, koji se sveo na nekoliko koliko trivijalnih toliko i zakašnjelih intervencija u Lex Agrokor, pokazao je da je stranka kapacitirana jedino za sjedenje u opoziciji, što jamči spokojan san Andreju Plenkoviću.

TNT, N1, 4. ožujka, 10:00


Nema loših termina – ima nemaštovitih novinara. Nataša Božić Šarić brendirala je u nedjeljno jutro, u terminu koji je dosad slovio kao neprikladan za politiku, gledanu i utjecajnu emisiju u koju svi rado dolaze. ‘Točka na tjedan’ postaje nezaobilazna postaja u medijskom bilanciranju aktualne politike. Iz prošlotjedne ‘Točke’ izdvajamo dobru analizu Dragane Radusinović. ‘Martina Dalić je mjesecima lagala hrvatskim građanima’, rekla je Radusinović. ’Ona je u ime ministarstva potpisala dokument koji kaže da ministarstvo ne raspolaže informacijom tko je napisao Lex Agrokor, da bi kasnije rekla da je to bila ona. Demokratsko obnašanje funkcije podrazumijeva legitimitet. Objektivno, Dalić može sutra izaći i kazati deset rečenica. Ja ne vjerujem ni u jednu od njih, jer je spremna potpisati neistinu’, rekla je Radusinović pa dodala kako bi bilo politički ispravno da je Dalić odstupila, a da je Ramljak dovršio posao, ‘ali to ne odgovara političkoj stabilnosti, jer je Dalić šefica cijeloga tog projekta. Kako je Ramljak pitao ‘Martina, što ćemo’, tako će i Peruško vjerojatno pitati ‘gospođo Dalić, što ćemo”, dodala je Radusinović.


portalnovosti