Sedamsto  pedeset i tri metra južno od prekrasne, na advent imune papirnato plišane rodice nalazi se najljepši i Kineza lišen advent, advent u Slavonskom Brodu

„Sretno, moje srce bi trebalo skočiti ovaj put,
jer prije Freuda svi anđeli pjevaju.“

Paul Gerhard: izvor: https://westchesterfeline.com/1206/

Moram priznati da do kraja  nikad nisam razumio obredno adventsko paljenje svijeća i tu adventsku piromaniju. Avenija lišena pojma samog sebe drveća je lijepo okićena. Ne s ustaškim U , iako dobro ne vidim . To je priprosto i bez komplikacija adventski vijenac, koji  blješti s svojim zvjezdicama  i slovom u koji ga vide. Ja ne, niti želim vidit iako je preko puta jedne od moje dvije omiljenje birtije svježe napisano NDH,  na crvenoj podlozi. Nažalost to vidim.

Da se vratim životopisnom adventu u Slavonskom Brodu. Prekrasan je kao i redovi pred adventskim kučicama, koje nitko ne vidi , ali tu su. Statističari iz turističke zapisuju brojne turiste.Mislim da sam vidio tri Kineza, dva Indijca.  Jbga nisam siguran, da li su to Kineski Hrvati.

Uostalom da postaneš Hrvatski državljanin ne moraš ni znati da smo na brdovitom Balkanu

Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21. godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

Proširuje se krug osoba koje se smatraju iseljenicima. "To ne bi bile smo osobe koje su iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske", objasnio je državi tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Strašno pitam se da li mogu tako postati Švicarac bilo kojeg kantona.

Koliko košta grad Slavonski Brod sam advent? Neću saznati pošto mi zidovi ne odgovaraju. Za sad te kučice baš i ne rade, a proradit će kad se vrati za Božić dio od par tisuća Brođana koji su otišli iz svog grada zbog prosperiteta koji im nudi. Hm možda i glasaju, za koga. Za Kolindu i Škoru?

Pošto spadam u red onih koji epilepsiju  mogu dobit zbog prejakog projiciranja naizmjenične svjetlosti. Epilepsiju  su imali :  Sokrat, Cezar, Alfred Nobel, Gustave Flobert, Dostojevski, Vincent Van Gogh..., pa i ja kao u odnosu na spomenute manje važno  tipkaralo . Previše je to meni šarenila, ipak moja vjernost je ona prema Šefkiju bio advent ili ne. Naš grad svake godine ima sve ljepši i iz svemira  sve vidljiviji advent  Moj džir po sve ljepšem gradskom adventu je vidljiv u galeriji. Jedino mi nije jasno  gdje su ljudi? Na Željezničkom kolodvoru ima ih sve više, tko se njih sjeti?

Slavonski Brod je lijep sam po sebi, ali od kićenja do kiča je mala razlika. Grad koji je bio četvrti po razvijenosti u bivšoj državi. Advent slavi naš grad na koljenima, a brojne obitelji Đurinih radnika čekaju, kao i svi mi bolje sutra. Tko je kriv? Svi za koje glasamo. Moji nisu krivi, kad ne pređu prag.

Džir sam brzo završio, s namjerom da idem na megapopularni advent na Lutvinci.

Ljut i razočaran odnosu kvazimudana i drndaroša prema osobama s invaliditetom uputio sam  sebi fejs čestitku:

Danas je dan kad kao u izlogu su popularni, kao da je crni petak. Danas ih svi slikaju i puni su podrške i empatije. Ima ih više od 10 % u Republici Hrvatskoj. Šute i heterogeni su za razliku od drugih homogenih lutkica/ rukica.
Ljubav koja se iskazuje prema njima kroz namješteni smiješak. Vidi ove lutkice su danas na akciji!. Te lutkice šute i 364 dana ne postoje za one koji se danas kunu u njih kroz namještene blažene mimike lica.
Iz gore navedenih razloga skinite lažne mimike lica i probajte bar jedan dan ali zbilja znati kako je nama 365 dana. Političari probajte bar shvatiti, iako ne sumnjajući u Vašu pamet. Vi to niste u stanju. Nismo robica/ krpica u izlogu da je možete kupiti, nažalost ni na rate 🙃
Nek Vas bude onako jedan veliki slobodan sprd.
Sretan Vam dragi moji homogeni i heterogeni Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Opet sam skrenuo s teme, sad je advent, pale se….. svijeće.