Prisutnost neonacističkih vojnika bataljona Azov tijekom obraćanja ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskyyja u grčkom parlamentu izazvala je vrlo oštre reakcije. Oštre kritike nisu stigle samo iz svih oporbenih stranaka, već i od bivšeg premijera Nove demokracije Antonisa Samarasa.


Nakon govora Zelenskog, na ekranu telekonferencije pojavio se Ukrajinac koji je rekao da se bori s ekstremno desnim bataljonom Azov. Muškarac se identificirao kao Michael, etnički Grk koji se bori u Mariupolju.


“Moj djed se borio u Drugom svjetskom ratu protiv nacista. Ozlijeđen je tri puta. Rođen sam u Mariupolju i sudjelujem u obrani grada od ruskih nacista. Neću govoriti o poteškoćama koje imamo u obrani, sudjelujući u ukrajinskoj obrani preko bojne Azov. Ovo je moj dug prema mom gradu, moj dug kao čovjeka i moram govoriti o katastrofalnim uvjetima u kojima se nalazi grčki Mariupol”, rekao je grčkom parlamentu.


 
Nakon njegovog govora uslijedilo je kratko svjedočanstvo drugog etničkog Grka iz Ukrajine koji je rekao da se bori u Odesi.
 Grčki zastupnici zapljeskali su ukrajinskom predsjedniku, a onda je izbio pakao s oporbenim strankama koje su za veliki fijasko okrivile premijera Kyriakosa Mitsotakisa.


“Ono što se dogodilo u grčkom parlamentu bila je velika pogreška”, rekao je bivši premijer ND Antonis Samaras (2012.-2015.)


Glavna oporba SYRIZA opisala je prisutnost borca ​​Azov kao “neprihvatljivu” i “veliku pogrešku” i zatražila objašnjenje od predsjednika parlamenta Kostasa Tassoulasa i je li on bio svjestan prisutnosti borca.


Čelnik SYRIZA-e Alexis Tsipras objavio je na Twitteru:


“Govor članova neonacističkog reda Azov u grčkom parlamentu je provokacija.Apsolutna odgovornost je na premijeru.Govorio je o povijesnom danu, ali to je povijesna sramota.Daje se solidarnost s ukrajinskim narodom. Ali nacisti ne mogu imati pravo glasa u Parlamentu.”
Komunistička partija KKE koja je od samog početka rekla da neće doći na obraćanje Zelenskog, tvitala je:


“Čak je i sramota bila posramljena tog dana u Parlamentu i govora Zelenskog, dok su NATO stranke pljeskale nacistima bojne Azov jer to zahtijevaju upute i obveze NATO-a. Apsolutno opravdanje za stav KKE!”


Predstavnik saborske skupine MeRA25 objavio je:


“Danas je u #Parlamentu predsjednik #Zelenski izvrijeđao Parlament. Vojnik bataljuna Azov dobio je riječ, aplaudirali su mu ND, SYRIZA & KINAL. Naša solidarnost je SAMO s ukrajinskim narodom, a ne s krajnjom desnicom koja promovira svoju borbu.”


Vođa nacionalista Elliniki Lysi (Grčko rješenje) Kyriakos Velopoulos rekao je da je “legitimacija nacista neizbrisiva slika srama za grčki parlament. ND, SYRIZA i KINAL dopustili su transformaciju kolijevke demokracije u branitelja nacističkih zločina, na crnu godišnjicu 81. godine otkako su nacisti napali Grčku.”


Zastupnici KINAL/PASOK-a izrazili su nezadovoljstvo i iznenađenje porukom člana Azova i traže objašnjenja od predsjednika Sabora. Okrivljuju ga što je dopustio da govore u Saboru drže ljudi koji, kako napominju, nisu imali institucionalne ovlasti za održavanje govora u kontekstu “obraćanja predsjednika Ukrajine”.


Prema izvješćima novinara, vlasti istražuju to pitanje.


Sada se mnogi Grci pitaju na društvenim mrežama zašto je Zelenskyy, koji se već obratio parlamentima nekoliko zemalja i bio dobro pripremljen, odlučio ovdje predstaviti članove neonacističkog Azova.


Kasnije u četvrtak i pod teretom golemog pritiska, glasnogovornik vlade Giannis Oikonou izjavio da je uvrštavanje poruke pripadnika bojne Azov u adresu Zelenskog bilo je pogrešno i nepromišljeno.”


IZVOR: keeptalkinggreece.com


logično