Dvostruki su, pače trostruki i višestruki razlozi da Tomo Medved podnese ostavku.
Dvostruki su, pače trostruki i višestruki razlozi sramote, tzv. zapovjedne odgovornosti ratnoveteranskog ministra i k tomu vladina potpredsjednika Tome Medveda zbog kojih bi - kao častan čovjek i savjestan političar - napokon bio dužan podnijeti premijeru Andreju Plenkoviću neopozivu ostavku. Iz moralnih razloga, kao moralni čin. Netom što je obaviješten o besprizornom vukovarskom skandalu svoga državnog tajnika Stjepana Sučića koji je pod utjecajem alkohola s ravnateljem Memorijalnog centra Krunoslavom Šeremetom i navodno još jednom osobom u ugostiteljskom objektu navodno brata jednog djelatnika SOA-e kršio epidemiološki tzv. mali lock down netom što je u subotu 28. studenoga u ponoć stupio na snagu, odbio pokazati osobnu iskaznicu, prijetio i vrijeđao policajce na intervenciji, razbijao boce i inventar te su zbog nasilničkog ponašanja i kršenja javnog reda i mira obojica primjenom sredstava prisile privedena u policijsku postaju. Tamo je divljanje i bahaćenje nastavljeno.

"Visoki dužnosnik vlade, po našim saznanjima zaprimljenim od kolega policajaca psovao je jednom policajcu 'majku četničku', te prijetio policajcima koji su postupali prema istima riječima da će otići kući po oružje i sve ih ubiti", izvijestio je priopćenjem Nacionalni sindikat policije. "Tijekom navedene galame i prijetnji (navodno i 'znate li vi tko sam ja i tko smo mi, ostat ćete bez posla', op. a.), visoki dužnosnik je razbio vrata i staklo na istima uslijed čega je teže ozlijedio i ruku, a nakon čega su isti suprotno odredbama Prekršajnog, odnosno Zakona o kaznenom postupku pušteni kućama". Zašto nije napravljen alkotest, zašto obojica nisu zadržana na otrežnjavanju barem do nedjelje prije podne, zašto nisu privedeni sudcu za prekršaje, etc.?

Zato što za "časne i zaslužne Hrvate" tipa Stjepana Sučića, Krunoslava Šeremeta, Tome Medveda i takvih u Bijednoj Našoj ne vrijede isti paragrafi što itekako beziznimno vrijede za tzv. male/obične ljude - među njima i gro od 510.000 vlasnika HB iskaznica - što nisu 1991. "krvave gaće nosali po Veleb'tu" (Stevo Culej Ivanu Pernaru, svojedobno), nisu se prežderavali/oblokavali u 555-dnevnoj savskoj šatri, nisu sijali plinske boce Zagrepčanima pod obiteljskim prozorima, nemaju 25.000 kuna svaki mjesec podboltanih "dostojanstvom hrvatskih branitelja i dignitetom Domovinskog rata", nisu bogomdani produkt šatoraškog kadroviranja na svim bolje/odlično plaćenim nišama državne vlasti i javnog sektora, pa... Quod licet Iovi, non licet bovi, reći će stari Juvenal u svojim "Satirama", je li, što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu. Pa neki sučići žive u totalnoj zabludi da su "domoljubni" (sic transit) jupiteri koji nekažnjeno i bez imalo ljudskog srama smiju hrvatskomu policajcu - ma bilo komu! - psovati "četničku majku" i prijetiti izbacivanjem s posla. Uostalom, po čemu bi to i "četnička majka" imala biti gora od, recimo - "(pro)ustaške", ili majke tog nerazboritog primitivca koji se ne srami nekomu psovati majku? Samo zbog tog "djelića" incidenta, Stjepanu Sučiću nije mjesto ni u kakvoj državnoj službi niti se njegov šef Tomo Medved, čiji je Sučić osobni izbor, ima i malo kredita za ostati na ministarskom fotelju.

Ratnoveteranski ministar Tomo Medved ima na duši trojicu državnih tajnika i jednog svog pomoćnika ministra (Nenada Križića, nagovarao izvjesnog branitelja da riješi stambeno pitanje provalom u neki od tuđih stanova u Vukovaru, sic transit), koji su morali odstupiti zbog nečasnog obnašanja dužnosti, javnih skandala i afera. Medved se ni u jednom od tih slučajeva - kao častan čovjek i zreo političar, pa još stranke, HDZ-a koji je drugi put prvostupanjski osuđena za pljačkanje vlastitog naroda - sjetio dati ostavku. Iz moralnih razloga i kao moralni čin. I sada hvali (sic transit) bivšeg si državnog tajnika Sučića kao savjesnog i odgovornog, vrijednog i zaslužnog suradnika koji je "svjestan svoje odgovornosti". I zato je podnio neopozivu ostavku te se se javno ispričao, zahvalio svom šefu Medvedu, premijeru, braniteljima, stradalnicima i vrag će znati komu sve ne. Sučićeva je odgovornost ravna ništici, jer da lik jest bio politički zreo, dužnosnički svjestan/savjestan i odgovoran, ne bi (u)činio to čime je zgrozio svu demokratsku javnost.
Primitivizam i ego bez pokrića demonstriran u Vukovaru - "znaš li ti tko sam ja, tko smo mi; ostat ćete bez posla; uzet ću oružje od kuće i ubiti vas" (otkud Stjepanu Sučiću oružje kod kuće, zašto se nije odazvao silnim državnim akcijama za povrat!?) - mora biti dio nečijeg karaktera, sustava vrijednosti, svjetonazora, psihe, etc., a ne bljesak nesmotrenosti zbog kojega je dovoljno ispričati se. Ministar Medved je neozbiljan, pa i smiješan i licemjeran kad neviđeni državni skandal bagatelizira time da se radi o "pojedinačnom slučaju neodgovornoti" koji se anulira ostavkom. Malo morgen, kazao bi onaj iz požarevačkoga groba. Ne ide to tako. Kao što je neugodno - najblaže rečeno - odjeknula vijest kako je "domoljubna" momčad nesuđenoga "gradonačelnika Hrvatske" Milana Bandića na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, po povratku iz Grada heroja, odsjela na ručku u privatnom restoranu u Vinkovcima, gdje se obilno jelo i pilo u raspašoj atmosferi Cecinih "cajki", hitova udovice Željka Ražnatovića Arkana. Supruge bivšeg ratnog zločinca koji je ubijao, palio, pljačkao i silovao upravo na tom dijelu istočne Hrvatske.

U Cecinom je folku uživao i Bandićev "vječni branitelj" Miodrag Demo, Sučićev prijatelj, stopostotni ratni vojni invalid, šatoraška 555-dnevna veza, etc. Pazi sad: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, branitelji, privatni dernek o državnom trošku i glazbena kulisa četničke udovice! Pa onda neki sučići imaju obraza policajcu psovati "četničku majku" i Tomo Medved šuplje licemjeriti moralom, "dostojanstvom hrvatskih branitelja i dignitetom Domovinskog rata"!? Komu ti ljudi prodaju muda pod bubrege i naopako misle kako im građani vjeruju? Takvi upravo kompromitiraju i to "dostojanstvo" i taj "dignitet", a na većinu istinskih hrvatskih branitelja bezobrazno navlače stigmu društvenih parazita i grebatora za povlastice.

Vesna Nađ, bivša zaslužna pomoćnica braniteljskog ministra Predraga Freda Matića u vladi SDP-ovog koalicijskog premijera Zorana Milanovića (2012.-2015.) koju su 555-dnevni šatoraši rušili divljačkim performansima i notornim primitiviznom, kazala je televiziji N1 Hrvatska da su Stjepan Sučić i Tomo Medved (tu su i Ante Deur poslan za savjetnika među plemenitu divljač na Pantovčak, Josip Klemm honoriran 20-godišnjom vrlo unosnom koncesijom na svjetskom divljalištu Zrću, etc.) produkti šatoraškog kadroviranja na Savskoj 66. HDZ je tu ratnoveteransku grupu kolovođa tzv. braniteljskog pučističkog bunta "Oba su pala, oba će pasti" (SDP-ovi predsjednik RH Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović) već 2016. godine nagradio nizom unosnih/utjecajnih pozicija od Vukovara do Zagreba i taj se "intelektualno-moralni" kapacitet "domoljuba" s dna kace poslije pustio u kojekakav zazoran promet čije će se posljedice osjećati još desetljćima. Ne samo zato što taj promet zapasuje desetak milijardâ kuna javnog novca po svim linijama već i stoga što ostavlja smrdljiv trag.

Tomo Medved - s bivšim 555-dnevnim šatoraškim kolovođom Đurom Glogoškim i još nekolicinom iz savske šatre autorom novog braniteljskog zakona financijski znatno podebljanih prinadležnosti - vratio je lopticu Vesni Nađ objedom da ni ona, ni tadašnji ministar Fred Matić niti itko od važnijih u tadašnjem ministarstvu nije dao ostavku kada su se "branitelji prosvjedno spaljivali pod njihovim prozorima" i kad je u šatri umrla Nevenka Topalušić, 100-postotni invalid. Sic transit. Cijeli je performans bio režiran radi provokacije tadašnje vlasti, fizički se nasrtalo na Predraga Freda Matića, na Vesnu Nađ, na Bojana Glavaševića... Teško bolesnu Topalušić manipulativno su vukli i licemjerili s tuđom nesrećom dok su kolovođe - obitelj Glogoški, npr. - arčili javni novac u braniteljskoj kući u Zaprešiću, potrošili samo plina za cca 3000 kuna mjesečno, a pod šatru dolazili samo držati presice, naslikavati se s kojekakvim "hodočasnicima" (Dinamovi igrači, školska djeca iz provincije, zadrti svećenici injsl.).

I sve je to skupa bio nepriličan cirkus vis-à-vis osnovne i srednje škole, faksa, studenata obižnjih domova... u čemu je sudjelovao Tomo Medved s nizom HDZ-ovih veteranskih jurišnika i sada čvrsto ukotvljenih radi obrane osvojenih feuda. Pa i ovo sa Sučićevom ostavkom jest cirkus koji tzv. malim/običnim ljudima ide na živce baš kao što su im išli na jetra i svi šatoraški 555-dnevni performansi radi stjecanja kruha nad pogačom. Kruh bez motike? Itetako, jer su svi ostali žitelji Bijedne Naše i dalje građani drugog reda. Branitelji i Domovinski rat su tabu tema koju se ne smije propitivati, a da ti "domoljubi" s pozicija vlasti i moći, uhljebi svake vrsti smjesta ne prilijepe metu na prsa. Dolje, je li, petokolonaš, četnik, komunjara, jugonostalgičar, ne-Hrvat, notor ni idiot...!? Kojemu, dakako i "bezodvlačno" (sic transit), nije mjesto u "blagodatima slobode koju su nam "bezgraničnom žrtvom namrli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu". Pa ti vidi čija mati crnu vunu prede.

I, daj se usudi pitati je li korektno/pošteno prema poreznim obveznicima i tko je dopustio ratnoveteranskom sustavu skrbi Tome Medveda nedavno oprostiti lijepih 1,6 milijuna kuna javnog novca koliko je zbog neuspjeha u srednjim školama moralo vratiti 15 braniteljske/stradalničke djece na ime potrošenih stipendija. Od koje svote je samo 300.000 kuna s kamatama oprošteno sinu razvikane šefice jedne ratnoudovičke udruge koja je više puta navodno, pisali su mediji, u korist sina intervenirala kod ministra, pa da ne ispadne po onoj tko će komu, nego svoj svomu i izbije velika afera - na brzaka je pronađeno još 14 takvih neuspješnika i oproštajna kvota podebljana s 300.000 na 1,6 milijuna kuna. Eto ti, je li, što je nama naša šatoraška borba dala: ideje naše, benzin vaš. Da prosti gos'n Ostap. Dok zlatno tele zadovoljno muče.

Jedan iz tog kruga bliskih prijatelja, vukovarskih branitelja, zatočenika srrpskih konc-logora, stradalnika..., Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslava Škore, pozvao je u utorak ministra Tomu Medveda da hitno "smijeni Krunoslava Šeremeta u Memorijalnom centru" i poručio mu da bi "bilo najbolje da i sâm podnese ostavku" zbog "zuluma HDZ-ovaca u Vukovaru. Sučićevom ostavkom stvar nije gotova. Odluku o Šeremetu treba donijeti Upravno vijeće Memorijalnog centra, a u njemu sjede i Sučić i Medved". Govoreći u sabornici "na slobodnu temu", Stipo Mlinarić je ustvrdio kako "ponašanje brigadira Sučića oslikava stvarno stanje i odnos članova vlade kad je u pitanju rad državnih institucija i imovine. Ništa im nije sveto kad je ugrožena njihova pozicija i privilegije (kaže lik koji je do jučer godinama bio u istoj branši i šatorašio s njima, kadrovirao i domogao se masnih državnih apanaža i po ratnoveteranskoj i po polit-ideološkoj liniji, op. a.). Je li to novo lice HDZ-a?"

Kakvo novo lice? HDZ je bio i ostao isti: "Znaš li ti tko sam ja, tko smo mi, ostat ćeš bez posla, majku ti četničku!?" Sindrom šatoraške nezrelosti. I ostat će isti, ma što Plenković zborio, a Jandroković, Bačić, "vitez" i takvi udarnički trbuhozborili. Jedini učinkovit lijek je, kako tvrde neki analitičari - ukinuti tu stranku. A kako? Sama sebe neće,  a izborna opcija ne dolazi u obzir dok je god tih što na ljetnoj omari sjede pod murvom s pivicom u ruci i cerekaju se u novinarsko TV-oko: "Ako i tovara kandidiraju, glasat ćemo za HDZ!" Nazdravlje. I pravni institut tzv. presumpcije nedužnosti jâk je populitički "adut" šatoraškog sindroma kadroviranja u HDZ-u: bivši ministar u Plenkovićevoj vladi Lovro Kuščević - zbog DORH-ove istrage imovinskog kriminala dok je bio čelnik općine Nerežišće na otoku Braču i tamošnjeg HDZ-a smijenjen je s državne i dužnosti u vrhu stranke - opet se kandidirao na unutarstranačkim izborima neki dan i među 47 birača u toj lokalnoj HDZ-ovoj filijali osvojio svih 47 glasova, pa...

h-alter