Iako sam na ovom, za mene u pet slavonskih županija, najuglednijem i najvrednijem portalu  (što ne znači da umanjujem kvalitetu Plusportala ) pozvao belišćanskog i brodskog novinara Dragu Hedla (jednom dijelu medija poznatog kao CLAAS RELOTIUS) da odgovori na neka od javno postavljenih pitanja i pokuša objasniti s kime se on to i zašto obračunava u, kolokvijalno, javnom mediju koji je u stopostotnom vlasništvu tijela javne vlasti, ili, narodski rečeno, u vlasništvu gradonačelnika Belišća, nema odgovora, ali ima obračuna.
 
Pozvao sam ga da sukladno Kodeksu časti HND-a čiji je dopredsjednik objasni zašto ne želi poštivati Kodeks časti HND-a neovisno o tome što u toj udruzi kronično nedostaje novinarske odgovornosti. Očekivao sam da će zbog portalove publike i onih koji ga simpatiziraju smoći novinarske odgovornosti odgovoriti tko su i tko je marginalac s kojim se medijski obračunava poput obične novinarske kukavice.
 
No, umjesto toga, još jedan napad, ovaj puta daleko neozbiljniji i neodgovorniji. U nedostatku argumenata i novinarske pismenosti, Dragec, kako iz milja nazivam to čeljade, odlučio se poslužiti umjetnom inteligencijom. Sve to što mu je odgovorila umjetna inteligencija "odvažno i hrabro kako i doliči dopredsjedniku HND-a", objavio je u 99-om broju Belišćanskog lista. Inače, u tom broju tog korumpiranog i kompromitiranog medija posebna pažnja posvećena je, između ostalog, i prezentaciji Dragecove knjige "77 tužnih  humoreski za ugodno poslijepodne " u kojoj je objedinio sve svoje eseje objavljene na poštovanom i vrijednom Plusportalu.
 
Dragec se obratio umjetnoj inteligenciji (CHAT GPT) pažljivo birajući pitanja kako bi se (koristim izraz novinarke Željke Gavranović) poput "rektalnog alpiniste " dodvorio i još više približio izvrsnoj vlasti Grada Belišća. Znao je Dragec koja pitanja smije pitati umjetnu inteligencju, a koja ne smije, jer bi ga umjetna inteligencija nasekirala daleko više nego što ga je, kako i sam priznaje, blago iznervirala. Pitao je Dragec, zamislite, gdje je bolje živjeti u Valpovu ili Belišću, a umjetna inteligenica, obazriva kako i doliči inteligenciji, nije odgovorila onako kako je očekivao Dragec.
 
Teško je uopće zamisliti koliko bi umjetna inteligencija nasekirala Drageca da ju je on, recimo, pitao :
 
1. Što Vi mislite zašto u Slavonskom Brodu i ostalih 19 gradova od 22 grada u pet slavonskih županija, građani mogu predlagati svoje sugrađane za javna priznanja koja se dodjeluju povodom Dana grada, a zasto to ne mogu građani i građanke u Belišću?
 
2. Što Vi mislite zašto se u Slavonskom Brodu povodom obilježavanja Dana grada, kako i doliči ogromnoj večini gradova u RH, na taj dan zapale svijeće i polože vijenci, a zasto se to ne čini i u Gradu Belišću?
 
3. Što vi mislite zašto u u Gradu Belišću niti 31. godinu nakon Domovinskog rata nema nikakvog spomen obilježja u znak sjećanja na sve žrtve poginule u DOMOVINSKOM RATU, i znadete li još koji grad u RH koji nema ili ne želi takvo spomen obilježje?
 
4. Što Vi mislite ima li u gradu Belišću slobodnih medija ili novinara kalibra Veljka Lukića, Jerka Zovaka, Ivane Seletković ili nadolazeće brodske novinarke Željke Gavranovic?
 
5. Što Vi mislite tko u Belišću ne želi, i zašto, na svečanu sjednicu GV pozvati Predsjednika RH? Je li to, po vašem mišljenju, odluka građana ili pojedinca?
 
6. Što vi mislite zašto u Belišću na GUTMANNOVOM spomen vlaku popularnom GUCI može stajati zvijezda petokraka, a ista ne može i ne smije biti vraćena na devastirani preseljeni i poniženi spomenik koji su radnici Belišća 1947. godine podignuli u znak sjećanja na svoje mlade kolege koji su bili streljani u Jasenovcu samo zato što su pomagali u borbi protiv fašizma?
 
Nakon odgovora na takva pitanja Dragec bi bio strašno iznerviran, jer umjetna bi ga inteligencija svojim odgovorima zasigurno razočarala, ali bi pored toga razočarala i velikana brodske pisane rijeci Veljka Lukića koji je relativno nedavno napisao kako "Brod ne može nikome i po ničemu biti uzor". Shvatio bi tek tada taj brodski demokrata i brodski ponos pisane riječi da živi u gradu koji u mnogim segmentiima ipak može služiti kao primjer. Shvatio bi Veljko, a složio bi se zasigurno i Jerko da u mnogim segmentima koji oblikuju neku sredinu kao demokratskom Brod ipak može mnogima služiti kao primjer.
 
No Dragec se obratio umjetnoj inteligenciji ,kako kaže, jer ga neko čeljade čangrizavo napalo, jer je, eto, kolokvijalno glorificirao GUTMANNE.Napisao je Dragec u tom 99-tom Belišćanskom listu da mu je neko čeljade napisalo da je njegov nedavno objavljeni  članak dno dna u kojem je on Dragec glorificirao Gutmanne.
Hedl:
Nedavno mi je, nakon teksta u po vodu smrti Nelly Auersperg, rođe noj Gutmann, kćeri baruna Viktora Gutmanna, jedan revni čitatelj koji pomno prati svaki moj tekst, na pisao kako je ta moja kolumna dno dna i kako sam veličao obitelj Gutmann, a oni su, podučava me to čeljade, bili nemilosrdni eksploatatori i odnosili se prema radnicima kao da su robovi. Opasno vrijeme. Pitam umjetnu inteligenciju što je obitelj Gutmann značila za Belišće. U odgovoru kojeg je u trenu napisala, ni slova o eksploatatorima, robo vlasnicima i ugnjetavanju radnika......
 
No u nedostatku argumenata zasnovanih na istini  i mogućnosti da se konzultira sa svojim belišćanskim novinarskim patuljcima, ali i samim vrhom intelektualne elite HND-a koja hodočasti po Belišću kao što je Suzana Lapen Stefančić, Goran Gazdek ili pak prva glava HND-a, Dragec, na temelju korektnog odgovaora umjetne inteligencije odlučuje se belišćanskim građanima, za koje je ova ista ekipa zaključila da su lobotomizirani, podvaliti da je umjetna inteligencija ponizila čeljade koje ga je samo upozorilo da postoji i jedan dio istine oko obitelji GUTMANN, a koji Hedl za potrebe izvršne vlasti Belišća, a na uštrb istine o povijesti Gutmanna, vješto skriva. Hedl hrabro za Dan grada Belišća, eto, građanima daruje kako je umjetna inteligencija ponizila čeljade koje ga je upozorilo da se je sa radnicima ponašalo kao s robljem ....
Hedl:
Iako zazirem od umjetne inteligencije, jer se bojim da su na ovom našem planetu dvije inteligentne vrste previše te da ona će superiornija, a umjetna inteligencija to će kad-tad postati, lako nadvladati onu slabiju, nakon odgovora o obitelji Gutmann, shvatio sam da je to opasno vrijeme već došlo. Već sada u nekim je segmentima umjetna inteligencija nadmašila ljudsku. Svojim odgovorom, naime, ponizila je onog sirotog, ali zajedljivog čitatelja, koji me izvrijeđao na pasja kola, jer o Gutmanni ma ne mislim kao on...
 
Dakle, belišćanski Claas Relotius - Drago Hedl, belišćanskim građanima podvaljuje da je umjetna inteligenicaja nešto o nekome zaključila, te da ga je sa takvim zaključkom ponizila.
 
Za razliku od Drageca umjetna inteligencija zna da je čeljade koje za Dan Grada Belišća pokušava blatiti Dragec, govori istinu ne samo zato što tu istinu zna iz usmene i pisane predaje svog oca i njegovog oca, a mog otate, već i zato što je javno objavljeno niz znanstvenih radova  koji potvrđuju istinu koju po  naruđbi skriva Dragec, objavljena je ta istina u Zborniku radova: KOMBINAT BELIŠĆE KAO ČINILAC PRIVREDNOG RAZVOJA, ta je istina objavljna i u knjizi Valpovština u revoluciji, ta se istina nalazi u arhivskoj građi u Muzeju u Belišću.
 
O toj su istini, za razliku od Drageca, svjedočili nekorumpirani novinari koji su u tadašnjem mediju Slobodna riječ - izdanje od 13.11.1907 godine izmedju ostalog napisali, citiram: U ovdašnjim Gutmannovim robijašnicama dogadjajuju se svakojakve stvari, da bi se o njima mogle pisati knjige. Radnici se na svakojakve načine šikaniraju. Gore se sa njima postupa nego sa teglečom marvom. Ovdje se radnika drži ispod Gutmannovog psa... Završen citat.
U nizu akademskih radova  može  se između ostalog pročitati što je zapisao Hrvoje Volner - Sveučiliste u Osijeku: Nadnica radnika iznosila je 4 krune, a za kilogram masti se moralo platiti 30-35 kruna.....inače radilo se 12 do 14, a često i više sati na dan.
 
Nažalost, na isti način svoje zaključke donose i ostale perjanice HND-a i to one perjanice koje bi trebale biti uzor mladim novinarima poput nadolazeće Brodske novinarke Željke Gavranović, koja ipak ove godine nije uveličala još jedno bezidejno okupljane elite HND-a, koje je upriličeno povodom Dana grada Belišća.
 
No pasaran Dragec!
 
Vlado Stakić