Gradsko vijeće grada Slavonskog Broda, na sjednici održanoj 29. novembra 2019., podsjetilo je na jedno od značenja pojma „medij“ – na sredinu u kojoj se što nalazi, sredinu i način na koji se što iskazuje, ukupnost uvjeta u kojima što živi ili djeluje. Što se, između ostalog, nalazi u sredini nazvanoj Gradsko vijeće? Generator društvenih i političkih silnika i relacija. Praćenjem (ne)rada generatora mogu se dijagnosticirati i otkriti uzroci društvenih kvarova! Kako se GV iskazuje? Kao poligon za međusobno razračunavanje političko-interesnih skupina, kao pozornica za obmanjivanje imobiliziranih promatrača izvan medija, ovisnih od rezultata razračunavanja. U kakvim se to uvjetima u GV djeluje? U uvjetima kazan-destilacije (prekapljivanja): pare interesnih sukoba, od strane birokratske uprave grada, kontrolirano se kondenziraju (zgušnjavaju) u materijalnu dobit za one koji upravljaju medijem. Komplicirano? Možda! Bolje bi bilo da sam samo rekao da je rad GV-a nepresušno, bogato vrelo tema o narušenosti društvenog zdravlja grada, o poremećajima funkcioniranja gradskog organizma.

Nakon što su spomenutu sjednicu napustili članovi HDZ-a i koalicijakih partnera, nastavljeno je s radom u nepotpunom sastavu, u otužnoj atmosferi. U okviru tzv. aktualnog sata, nezavisna vijećnica Slavica Lemaić postavila je sljedeće pitanje gradonačelniku:  Nedavno smo u Provjerenom vidjeli šokantne izjave zaposlenika Gradske uprave koji su progovorili o štetnim odlukama za koje će Uprava, vjerojatno, ponovno snositi financijsku odgovornost. Je li točno da ste, umjesto priznavanja krivnje, u slučajevima degradiranih zaposlenika, pokušali neutralizirati sindikat ustrojavanjem Radničkog vijeća, u čemu vas je osujetilo Ministarstvo uprave.

Uslijedio je odgovor gradonačelnika Mirka Duspare: - O šokantnim izjavama ne znam ništa jer ne znam koga su šokirale. No moj moral mi ne dopušta da se spuštam na nivo pojedinaca koji o ljudima iznose laži i neistine. Tužbi nema i nismo ih izgubili. Puno smo toga riješili kada su u pitanju repovi otprije. Većina sudskih presuda riješena je u korist Grada. Gradonačelnik ne osniva Radničko vijeće niti mi to pada na pamet. Mene nisu izabrali sindikati ni Radničko vijeće Gradske uprave, nego građani Slavonskog Broda. To što su oni postali taoci jedne osobe, njihov je problem i neka ga rješavaju. 

Ako se gradonačelnik ikada zapita zašto ovaj portal nema milosti za kondenzaciju para njegovih sukobljavanja s političkim protivnicima u  neprihvatljiv, podcijenjivački stil ophođenja te, nastvano tome, u materijalističku-karijerističku dobit, neka pročita ovaj stav o njegovom odgovoru: dakle, njegov odgovor Lemaićki predstavlja izraz drskosti, odbacivanje i prezir, podrugljivost prema uobičajenim moralnim vrijednostima, grub postupak prema bivšim radnicima gradske uprave, bez obzira na štetu koja im je nanešena. U jednu riječ, radi se o očitom cinizmu. I što znači to da su ljudi izbačeni na ulicu, po zakonu, molim lijepo, postali taoci jedne osobe, te da je to njihov problem kojeg trebaju sami rješavati? I što znači da su nekoga izabrali građani? Znači li to da on ne treba u okviru četverogodišnjeg mandata inicirati sondaže javnog mnijenja, tražiti provođenje demoskopija, htjeti davati intervjue, saznati što javnost želi i hoće, jer važno je razdvojiti njezinu kritičku od manipulativne funkcije. 

Rad Gradskog vijeća vrelo je tema i za vodeći brodski news portal - sbplus. On ih kontinuirano i po zadatku eksploatira. Podsjetimo se, prije razmatranja koga to prate informativni mediji, na definiciju GV-a: Gradsko Vijeće predstavničko je tijelo koje u Slavonskom Brodu broji 25 članova čiji članovi zastupaju interese svih građana Slavonskog Broda. Glavna uloga Gradskog Vijeća je da mehanizmom glasovanja bude kontrolni čimbenik kod donošenja odluka s kojima pred njih izlazi Gradonačelnik. Predsjednik Gradskog vijeća: Stribor Valenta (SDP. Potpredsjednici: Davor Gruber (Duspara Mirko nezavisna lista), Josip Samardžić (HDZ). 

U jednom tekstu, jedan autor, na rečenom portalu nedavno je napisao: Dakle, postoji mogućnost da je netko u HDZ-u shvatio kako je Mirku Duspari, tijekom protekle tri godine, najglasnija oporba bila tek, u svakom pogledu, politički potkapacitirana vijećnica i bivša kandidatkinja za gradonačelnicu, Slavica Lemaić. U drugom tekstu, na istom portalu može se pročitati podržalačko mucanje jedne autorice: Iznimki, dakako, ima. Slagali se ili ne s njihovom politikom i specifičnim nastupom, nezavisne gradske vijećnice, Karmen Dizdar Grgurević i Slavica Lemaić, svoju su vijećničku naknadu ove godine itekako zaradile. Naposljetku, barem su radile ono što im je na tom mjestu zadaća i za što su im građani dali povjerenje - postavljale su pitanja (kakva god ona bila) i glasno zahtijevale odgovore. U svojim su stolicama predstavljale građane, ove ili one, ali iz njih se nisu mrdnule tijekom svih ovogodišnjih sjednica. Možda im je na tomu zahvalan i sam gradonačelnik jer, u suprotnom, Aktualnog sata na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, ne bi niti bilo, s obzirom na to da se gradski vijećnici iz redova stranke Duspara Mirko - Nezavisna lista, rijetko kad usude progovoriti.  

Je li Slavica Lemaić, kao vodeća oporbena vijećnica, u svakom pogledu potkapacitirana, kako odlučno tvrdi autor No1, ili je ipak djelomično korisna, jer ne napušta svoju stolicu, jer postavlja pitanja (kakva god bila), zastupajući ove ili one građane, na čemu joj je možda i sam gradonačelnik zahvalan, kako muca autorica No2? U jednom tekstu Lemaićka se omalovažava, obezvrijeđuje, a u drugom, objektivno procijenjuje, uz aromatični dodatak skepse koji se sipa s mucavo arbitarske visine. Kakva je to shizofrena urednička politika? Kao da portal ima bipolarni poremećaj. Ili se možda u drugom članku radi o kozmetičkom pokušaju rehabilitacije posljedica saplitanje vijećničkinih nogu od strane medija-agenture u službi onoga i onih koji nastoje po svaku cijenu zadržati postojeće? Radi li se o skrivanju uloge instrumenta za legitimiranje i propagiranje postojećeg? U svakom slučaju, ovo je signal za ambicioznu i sposobnu Slavicu Lemaić da započne s najozbiljnijom rekonceptualizacijom svog labela s važnom odrednicom, koju treba što prije editirati: više aktivizma, manje priopćenja.

Bilo kako bilo, došlo je vrijeme da prvi čovjek grada i njegov portal nabave profesionalno-socijalne kondome, i zaštite čitatelje i građane od svojih obilnih izljeva etiketiranja. Morali bi znati da i neželjena trudnoća govori o tome kako postoje dva roditelja.