Zapadni licemjeri nastavljaju sa svojim diskriminatorskim i fašističkim politikama, kakve nisu viđene još od 1936., kada je Hitler zabranio natjecanje na Olimpijskim Igrama nekim židovskim sportašima.

Međutim čak je i on, iako nevoljko, dozvolio nastup Židovima iz nekih zemalja, a također i američkim crncima. Ovo što danas rade na Zapadu, još je gore od nacističke Njemačke, jer kod njih nema izuzetaka. Čak i 15-godišnjim curicama će zabraniti nastupe, samo zato jer imaju ruski ili bjeloruski pasoš. Tim više, što velika većina tih tenisača ionako ne živi u Rusiji, nego u južnim državama SAD-a gdje mogu trenirati tijekom cijele godine, a puno ih je prijavljeno u poreznim oazama kao npr. Monaco. Tim profesionalcima će se zabraniti pravo na rad, zato jer kako kaže kapetanica Ukrajinske ženske teniske reprezentacije: „Ruski narod mora snositi kolektivnu krivnju“ (!)

Dužnosnici Wimbledona uskoro će najaviti zabranu ruskim i bjeloruskim igračima da nastupe na ovogodišnjem turniru zbog ruske invazije na Ukrajinu i bjeloruske podrške ratu.

Zabranu, kojom bi Wimbledon postao prvi teniski događaj koji bi ograničio natjecanje pojedinih ruskih i bjeloruskih sportaša, potvrdio je u utorak visoko pozicionirani međunarodni teniski dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni govoriti u ime All England Cluba, koji je organizator i domaćin turnira.

Wimbledon, jedan od četiri Grand Slam turnira, trebao bi početi krajem lipnja.

Odluka bi isključila niz visoko rangiranih igrača. Četiri ruska muškarca rangirana su među 30 najboljih na ATP Touru, uključujući i 2. Danila Medvedeva, koji je aktualni prvak US Opena za muškarce, iako se trenutno oporavlja od operacije kile. Rusija ima pet žena u prvih 40 na WTA Tour ljestvici, predvođene 15. brojem Anastasijom Pavljučenkovom. Aryna Sabalenka iz Bjelorusije zauzima 4. mjesto i prošle je godine bila polufinalistica Wimbledona. Njezina sunarodnjakinja Victoria Azarenka, bivša broj 1, nalazi se na 18. mjestu.

Nakon što je rat počeo u veljači, profesionalni teniski organizatori brzo su spriječili Ruse i njihove bjeloruske saveznike na timskim natjecanjima kao što su Davis Cup i Billie Jean King Cup, a oba su osvojili ruski timovi 2021. godine (Hrvatska je izgubila u finalu Davis Cupa od Rusije). Sedam upravljačkih tijela ovog sporta objavilo je tu zabranu 1. ožujka. I događaji na turneji za muškarce i žene u Moskvi kasnije ove sezone su otkazani, kao i niz događaja niže razine u Rusiji i Bjelorusiji. Međunarodna teniska federacija također je objavila suspenziju Ruskog teniskog saveza i Bjeloruskog teniskog saveza iz ITF članstva.

No ruskim i bjeloruskim igračima dopušteno je da se nastave natjecati na profesionalnim turnejama kao pojedinci, iako bez ikakve nacionalne identifikacije. Više nema zastava ili zemalja koje su navedene uz njihova imena na semaforima, u ždrijebovima ili na objavljenim računalnim ljestvicama.

No, bilo je poziva na potpunu zabranu od nekoliko bivših i sadašnjih ukrajinskih igračica, uključujući zvijezdu u usponu Martu Kostyuk i bivšu igračicu Olgu Savchuk, kapetanicu ukrajinskog Billie Jean King Cup tima, koji se natjecao protiv Sjedinjenih Država u Ashevilleu, N.C., prošli tjedan.

“Mislim da je to samo pitanje vremena”, rekla je Savchuk u intervjuu. “Nisam ja ta koja donosi odluku, ali mislim da bi im također trebalo zabraniti da igraju kao pojedinci. To ne može biti samo sankcija protiv 90 posto ruskog naroda, a 10 posto ne.”

“Mora biti ravnomjerno”, dodala je Savchuk. “I mislim da je to kolektivna krivnja.”

No, dok su neki drugi međunarodni sportovi, uključujući atletiku i umjetničko klizanje, zabranili ruskim i bjeloruskim sportašima neka natjecanja, profesionalni tenis usvojio je zasad konzervativniji pristup, braneći im zasad samo pojedinačne turnire.

logično