/SBPeriskop

Xi i Putin su u Moskvi sahranili Pax Americanu

Svijet, Međunarodni odnosi, Politika
Objavio: Web

Ovog su tjedna u Moskvi kineski i ruski čelnici otkrili svoju zajedničku predanost redizajniranju globalnog poretka, pothvat koji 'nije viđen u 100 godina.'

Ono što se upravo dogodilo u Moskvi nije ništa manje nego nova Jalta, koja se, usput rečeno, nalazi na Krimu. Ali za razliku od tog značajnog sastanka američkog predsjednika Franklina Roosevelta, sovjetskog vođe Josifa Staljina i britanskog premijera Winstona Churchilla na Krimu koji je bio pod upravom SSSR-a 1945., ovo je prvi put u vjerojatno pet stoljeća da niti jedan politički vođa sa zapada ne postavlja globalnu politiku.

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin sada vode multilateralnu, multipolarnu predstavu. Vrli zapadnjaci se mogu i dalje ponašati kao plačljive bebe koliko god žele: ništa neće promijeniti spektakularnu optiku/vidljivost/promociju i temeljnu supstancu ovog svjetskog poretka u razvoju, posebno za globalni jug.

Ono što Xi i Putin namjeravaju učiniti detaljno je objašnjeno prije njihova sastanka na vrhu u dva uvodna teksta koja su napisali sami predsjednici. Poput visoko sinkroniziranog ruskog baleta, Putinova vizija iznesena je u People's Dailyju u Kini, usredotočujući se na "partnerstvo vezano za budućnost", dok je Xijeva vizija objavljena u Russian Gazette i web stranici RIA Novosti, usredotočujući se na novo poglavlje u suradnji i zajedničkom razvoju.

Odmah na početku summita, govori i Xija i Putina naveli su gomilu u NATO-u u histerično bijesno ludilo i zavist: glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova savršeno je uhvatila raspoloženje kada je primijetila da se zapad "pjeni oko usta."

Naslovna stranica Russian Gazette u ponedjeljak bila je kultna: Putin obilazi Mariupol oslobođen od nacista, razgovara sa stanovnicima, rame uz rame s Xijevim novinarom. Bio je to, ukratko, šturi odgovor Moskve na podvig Washingtonovog MQ-9 Reapera i smicalice Međunarodnog klokanskog kaznenog suda (ICC). "Pjenite se oko usta" koliko hoćete; NATO je u procesu temeljitog ponižavanja u Ukrajini.

Tijekom svog prvog "neformalnog" susreta, Xi i Putin razgovarali su čak četiri i pol sata. Na kraju je Putin osobno otpratio Xija do njegove limuzine. Ovaj je razgovor bio prava stvar: iscrtavanje nacrta multipolarnosti - koje počinje rješenjem za Ukrajinu.

Predvidljivo, bilo je vrlo malo curenja informacija iz diplomatije, ali bilo je dosta značajnog u njihovoj "dubinskoj razmjeni" o Ukrajini. Putin je pristojno naglasio da poštuje kinesko stajalište - izraženo u pekinškom planu za rješavanje sukoba u 12 točaka, koji je Washington u potpunosti odbacio. Ali rusko stajalište ostaje čvrsto: demilitarizacija, ukrajinska neutralnost i učvršćivanje novih činjenica na terenu.

Paralelno, rusko ministarstvo vanjskih poslova potpuno je isključilo ulogu SAD-a, UK-a, Francuske i Njemačke u budućim pregovorima o Ukrajini: oni se ne smatraju neutralnim posrednicima.

Multipolarni poplun sa zakrpama

Sljedeći dan bio je u znaku posla: sve od energetike i "vojno-tehničke" suradnje do poboljšanja učinkovitosti trgovinskih i gospodarskih koridora koji prolaze kroz Euroaziju.

Rusija je već na prvom mjestu kao dobavljač prirodnog plina u Kinu - nadmašujući Turkmenistan i Katar - najvećim dijelom preko 3000 km dugog plinovoda Power of Siberia (hrv. Snaga Sibira; op.prev.) koji vodi od Sibira do kineske sjeveroistočne pokrajine Heilongjiang, pokrenutog u prosincu 2019. Pregovori o Power of Siberia II naftovoda preko Mongolije brzo napreduju.

Kinesko-ruska suradnja u visokoj tehnologiji probit će sve razine: 79 projekata u vrijednosti od preko 165 milijardi dolara. Sve od ukapljenog prirodnog plina (LNG - eng. liquified natural gas) do konstrukcije zrakoplova, konstrukcije alatnih strojeva, istraživanja svemira, agroindustrije i poboljšanih gospodarskih koridora.

Kineski predsjednik izričito je rekao da želi povezati projekte Novog puta svile s Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU). Ova interpolacija BRI-EAEU prirodna je evolucija. Kina je već potpisala sporazum o gospodarskoj suradnji s EAEU. Ideje ruskog makroekonomskog uber-stratega Sergeja Glazjeva konačno donose plodove.

I na kraju, ali ne manje važno, doći će do novog pokretanja međusobnih obračuna u nacionalnim valutama - i između Azije i Afrike, te Latinske Amerike. Za sve praktične svrhe, Putin je podržao ulogu kineskog juana kao izabrane nove trgovinske valute dok se nastavljaju složene rasprave o novoj rezervnoj valuti poduprtoj zlatom i/ili robom.

Ova zajednička gospodarsko/poslovna ofenziva povezana je s usklađenom rusko-kineskom diplomatskom ofenzivom za preuređenje golemih dijelova zapadne Azije i Afrike.

Kineska diplomacija funkcionira poput matrjoške (ruske lutke za slaganje) u smislu slanja suptilnih poruka. Nije slučajno da se Xijevo putovanje u Moskvu točno poklapa s 20. godišnjicom američkog 'Šoka i Strahopoštovanja' i ilegalne invazije, okupacije i uništenja Iraka.

Paralelno, više od 40 izaslanstava iz Afrike stiglo je u Moskvu dan prije Xija kako bi sudjelovalo na parlamentarnoj konferenciji "Rusija-Afrika u multipolarnom svijetu" - uoči drugog rusko-afričkog samita sljedećeg srpnja.

Područje oko Dume izgledalo je poput starih dana Pokreta nesvrstanih (NAM - eng. Non-Aligned Movement; op.prev.) kada je većina Afrike održavala vrlo bliske antiimperijalističke odnose sa SSSR-om.

Putin je izabrao upravo ovaj trenutak da otpiše više od 20 milijardi dolara afričkog duga.

U Zapadnoj Aziji, Rusija i Kina djeluju potpuno usklađeno. Zapadna Azija. Saudijsko-iransko približavanje zapravo je pokrenula Rusija u Bagdadu i Omanu: upravo su ti pregovori doveli do potpisivanja sporazuma u Pekingu. Moskva također koordinira razgovore o približavanju Sirije i Turske. Ruska diplomacija s Iranom - sada u statusu strateškog partnerstva - drži se na odvojenom kolosijeku.

Diplomatski izvori potvrđuju da je kineska obavještajna služba, putem vlastitih istraga, sada potpuno uvjerena u Putinovu ogromnu popularnost diljem Rusije, pa čak i unutar političkih elita u zemlji. To znači da zavjere tipa promjene režima ne dolaze u obzir. To je bilo temeljno za odluku Xija i Zhongnanhaija (kineski središnji stožer stranačkih i državnih dužnosnika) da se "klade" na Putina kao partnera od povjerenja u nadolazećim godinama, s obzirom da bi se mogao kandidirati i pobijediti na sljedećim predsjedničkim izborima. U Kini se uvijek radi o kontinuitetu.

Tako je summit Xi-Putin definitivno zapečatio Kinu i Rusiju kao sveobuhvatne strateške partnere na duge staze, posvećene razvoju ozbiljnog geopolitičkog i geoekonomskog natjecanja sa zapadnim hegemonima u opadanju.

Ovo je novi svijet rođen u Moskvi ovaj tjedan. Putin ga je prethodno definirao kao novu antikolonijalnu politiku. Sada je postavljen kao multipolarni poplun sa zakrpama. Nema povratka sa rušenja ostataka Pax Americane.

'Promjene koje se nisu dogodile 100 godina'

U Prije europske hegemonije: Svjetski sustav AD 1250-1350, Janet Abu-Lughod izgradila je pažljivo konstruiranu pripovijest koja prikazuje prevladavajući multipolarni poredak kada je Zapad "zaostajao za 'Orijentom'". Kasnije se Zapad samo "provukao naprijed jer je 'Orijent' bio privremeno u rasulu".

Možda smo svjedoci sličnog povijesnog pomaka u stvaranju, koji obuhvaća oživljavanje konfucijanizma (poštivanje autoriteta, naglasak na društvenoj harmoniji), ravnoteža svojstvena Taou i duhovna snaga istočnog pravoslavlja. Ovo je, doista, civilizacijska borba.

Moskva, koja je konačno dočekala prve sunčane dane proljeća, pružila je ovaj tjedan nevjerojatnu ilustraciju "tjedana u kojima se događaju desetljeća" u usporedbi s "desetljećima u kojima se ništa ne događa".

Dvojica predsjednika oprostila su se na dirljiv način.
Xi: "Sada su tu promjene koje se nisu dogodile 100 godina. Kada smo zajedno, mi pokrećemo te promjene."

Putin: "Slažem se."

Xi: "Čuvaj se, dragi prijatelju."

Putin: "Sretan put."
Tako sviće novi dan, od zemalja izlazećeg sunca do euroazijskih stepa.

 2 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

Newman 27.03.2023 09:18

Plenković bi uhapsio Putina da dođe u Hrvatsku. Trudim se pretpostvaiti zašto bi Putin uopće dolazio, i ne uspijevam pronaći razlog. Pa to nisu ni Polaki izjavili. E, moj Plenki, jadan si da jadniji ne možeš biti.

Riddick 27.03.2023 07:43

Veoma je važno dasu Rusija i Kina skinuli krunu s američke glave. SAD su svedene na igrača, a bilesu sudac.