Sve znanje ovog sveta ne može nam pomoći, ako imamo problema sa pamćenjem i obradom novih informacija. Čitanje aktivira i jača vezu između različitih delova mozga

Čitanje dobrih knjiga najbolji je način da ojačamo intelektualne sposobnosti

Čitanje je mnogo više od dobrog način opuštanja i zabave. Sva istraživanja, idu u prilog činjenici da je čitanje dobrih knjiga najbolji način da ojačamo intelektualne sposobnosti, obogatimo duh i dušu na kreativan način.

Tri oblika inteligencije

Fluidna inteligencija je sposobnost razumevanja i rešavanja novih problema, nezavisno od bilo kakvog prethodnog znanja, kristalizovana inteligencija je mogićnost primene naših znanja, veština i iskustva.

Kristalizovana inteligencija je plod obrazovanja i kulture u interakciji sa fluidnom inteligencijom.

Emocionalna inteligencija određuje se kao sposobnost identifikovanja emocija, ona je veština samorezumevanja, samokontrole, sposobnost empatije, ona nam daje samouverenost.

Čitanje nam može pomoći da osnažimo ova tri oblika inteligencije.

Čitanje izvor ideja

Svakodnevica može da ograniči ideje. U slučaju da smo odrasli u malom mestu, nismo pohađali visoke škole i ceo život radili jedan isti posao, a da nismo nastojali da učimo nove veštine, naše iskustvo i znanje može biti skučeno. Tu nam pomaže čitanje, koje je često mogućnost da posetimo nova mesta, saznamo kako druge osobe razmišljaju i osećaju svet oko sebe.

Postoje knjige iz kojih učimo prva slova, praktične knjige o tome kako da popravimo kvar u kući, skuvamo ručak, naučimo matematiku ili strani jezik. Nema oblasti ljudskog saznanja koja nije pokrivena barem jednom knjigom. To znači da čitanjem pristupamo novim informacijama, i da nije najbitnije gde živimo i šta radimo, kako bismo došli do kreativnih ideja.

Čitanje je način da upoznamo različite kulture

Uz dobru knjigu ne treba Vam skupa avionska karta za put na "kraj sveta". I čak, da nismo nikad imali priliku da posetimo drugu zemlju, možemo istraživati različite kulture i tradicije. Čitanje je prilika da se povežemo sa raličitim ljudima i drugačijim životnim iskustvima.

Upoznavanje sa istorijom, tradicijama i svakodnevnom životu u drugim delovima sveta, bogati nas novim perspektivama. Daje nam jasniju sliku o svetu u kojem živimo i omogućava da na pravi način shvatimo da svet nije ni crn, ni beo, već sastavljen od bezbroj nijansi.

Jača empatiju

Čitanje uglavnom pozitivno deluje na našu sposobnost da se saosećamo i razumemo emocije drugih osoba. Čitanje jača empatiju, stavlja nas u cipele nekog razbojnika, avanturiste, filozofa, umetnika, zanimljive i duhovite osobe. Neka istraživanja navode, da književna fikcija ima više koristi za unapređenje uma i veština koje nam pomažu da stvorimo i održavamo jake i stabilne međuljudske odnose.

Književa fikcija nam omogućava da istražimo misli, osećanja i iskustva drugih ljudi. Kada čitamo neki roman, pratimo junake koji donose neke odluke koje oblikuju njihove živote. Možemo da naučimo dosta na osnovu grešaka izmišljenih književnih likova, i da izbegnemo neke loše odluke. Čitanjem jačamo karakterne osobine, imamo više razumevanja za ljudske slabosti, ali u isto vreme učimo i o ljudskoj plemenitosti i vrlinama.

Čitanje bogati rečnik

Verbalne veštine deo su opšte inteligencije, uvek ćete naučiti neku novu reč čitajući knjige. Čitanje jača jezičke veštine i može uticati na sposobnost da lakše rešavamo probleme u različitim životnim situacijama. Čitanjem usvajamo gramatička pravila i jačamo pismenost.

U slučaju da je iz nekog razloga prktičnije da pratite neki sadržaj putem novih tehnologija, prihvatite i audio knjigu, jer knjiga je knjiga. Neka istraživanja tvrde da je, ipak, veća verovatnoća da pre zapamtimo i razumemo štivo koje je predstavljeno u štampanom, a ne u audio izdanju.

Lakše se borimo sa problemima

Čitanje je gorivo za maštu, omogućava nam da istražimo pravi svet i svet fantastike. Knjige jačaju imaginaciju, kreativnost, one su način na koji možemo da dođemo do jedinstvenih rešenja.

Knjige samopomoći i razni priručnici sa uputstvima, nude relativno direktan pristup rešavanju problema. Veoma je bitna, ipak, veza između fikcije, doživljaja nekog književnog lika i našeg života. Čitanjem bajke ili pesme možemo da pronađemo rešenja za porodične, poslovne, ljubavne probleme. Sigurno da do nekih odgovora nije moguće doći lako i iz prvog pokušaja, ali mašta i kreativnost koji razvijamo čitanjem pomažu nam da dođemo do novih ideja i rešenja.

Knjiga je najbolja preventiva za zdravlje mozga

Sve znanje ovog sveta malo nam može nam pomoći, ako imamo problema sa pamćenjem i obradom novih informacija. Čitanje aktivira i jača vezu između različitih delova mozga. U mlađem životom dobu, čitanje je način da snabdebmo mozak energentom, od kojeg ćemo imati koristi u starosti. Može pomoći da smanjimo šanse od ozbiljnog kognitivnog pada i koncetracije u poznim godinama.

U slučaju da nemate knjige možete ih uvek lako pozajmiti, od prijatelja, rođaka ili iz biblioteke. Neke internet stranice nude elektronska izdanja knjiga.

sott