Nedavno, baš na šestoj godišnjici početka naših novih aktivnosti u Građanskoj inicijativi za čisti zrak kao i u Eko-Integralu, koje su aktivnosti privremeno rezultirali nešto odlučniji pristup institucije RH vezano za brodsku goruću problematiku, u arhivi na 'fejsu' mogli smo pročitati kao 'uspomenu', tadašnju objavu iz Građanske inicijative za čisti zrak.

Nažalost ta izjava je još uvijek aktualna, kao da se ništa nije promijenilo u Slavonskom Brodu, naročito ako je riječ o brodskom zraku... Evo te izjave koja je bila pokretač za novog i već spomenutog odlučnijeg pristupa institucije, ali o njemu ću opširnije pisati za koji dan...

"Brođanke i Brođani, bojim se da neke stvari ponavljamo. No, na žalost, to moramo učiniti zbog onih koji u ovih pet i šest godina nisu ništa uradili za brodski zrak…

Po provedenoj analizi DHMZ-a i prema rezultatima mjerenja, a sukladno regulativi RH zrak je na području Slavonskog Broda u 2010. godini klasificiran kao treće, po sada važećem Zakonu druge kategorije, tj. kao onečišćen zrak u odnosu na sumporvodik i lebdeće čestice PM 2.5, a u 2011. godini još i na ozon.

Po mjerenjima iz 2012. i 2013. godini zrak je i dalje onečišćen tj. druge kategorije obzirom na sva tri navedena elementa (sumporvodik, lebdeće čestice PM 2.5 i ozon). Na žalost iz Godišnjeg izvješća o rezultatima praćenja kvaliteta zraka u 2013. godini, može se vidjeti da je brodski zrak sigurno najlošije kvalitete u Republici Hrvatskoj!

To na žalost Brođani već duže vrijeme znaju, a i nastoje ukazati svima kako je neophodno nešto učiniti, da bi se tu nešto i popravilo jer onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi i osobe s alergijama i kroničnim bolestima!

Posebno su zabrinjavajući tvz. pikovi u onečišćenju brodskog zraka, ali i kontinuirana, dugotrajna onečišćenja. Oni, na žalost često idu zajedno A kako smo više puta ovih dana konstatirali, prekosavska rafinerija u zadnje vrijeme nikako da smanji intenzitet svog rada! Onečišćenja su iz njene emisije dalje i tu! Dalje TRUJU nas!

Mi smo u Građanskoj inicijativi očekivali da će stanje nakon toliko izrečenih obećanja sa strane Ministarstva zaštite okoliša krenut na bolje! No, više nismo u ničemu sigurni jer Brođani, kako se i vidi, nisu s ničim upoznati.

Bilo bi logično da imamo uvid u plan rekonstrukcije Rafinerije, da svaki dan znamo kada se može doći do većeg onečišćenja iz emisije prekosavske rafinerije. Ali ništa od toga. S nama Brođanima se ne komunicira direktno samo indirektno putem onečišćenog zraka!

Netko bi već jednom od nadležnih trebao reći: STANITE, BILO BI VEĆ JEDNOM DOSTA! A budući da nitko to neće, Brođani to moraju iznova zatražiti! A Predsjednik RH, Sabor i Vlada RH i Ministarstvo zaštite okoliša moraju pronaći za nas valjano rješenje!

Brođani, kao svaki drugi građanin RH imaju pravo, ustavno pravo na čisti zrak!".