Tko govori istinu a tko laže, Pupovac ili biskupi? Tko svojim izjavama unosi nemir među građane, građanin Pupovac ili građanin Košić?                                

Danas sam dobio „provokativni“ mail poziv na svetu misu zadušnicu za ubijene generale i časnike NDH koja se treba održati u Crkvi sv.Marka u Zagrebu. Ta se Crkva nalazi na Trgu sv. Marka gdje su smješteni Vlada i Sabor, na čelu sa svojim predsjednicima Plenkovićem i Jandrokovićem. Misa za ustaške časnike i generale, njih 35 navedenih imenom i prezimenom, trebala bi se održati 24.9. u 19 sati „na dan sjećanja na pogubljene visoke hrvatske časnike, generale i pukovnike“, kako piše u obavijesti. Zahvaljujući Katoličkoj Crkvi, komemorativna misa za vojni vrh NDH došla je pod prozore predsjednika Vlade „moderne“ Hrvatske.

Sve se to događa u političkom središtu Zagreba na Markovom trgu.

„U današnjoj Hrvatskoj promovira se nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke Crkve“, rekao je nedavno Milorad Pupovac pažljivo birajući riječi. Iz svega izgovorenog jasno je proizlazila briga, želja i htijenje da bude od pomoći svojoj domovini u načinu pronalaženja puta izlaska iz šume nesnošljivosti u koju je zalutala naša zajednica. I sam je profesor Pupovac kazao da sve što govori izriče „sa najdubljom patriotskom zabrinutošću“.

Umjesto da se razložno proanaliziraju njegove riječi, krenule su salve uvreda, prijetnji i nerazumijevanja i to ponajprije baš od onih čija želja za pročišćenjem NDH vodi proporcionalnom rastu mržnje prema manjinama u hrvatskom društvu. Pupovac je za njih legitimna meta jer je, kako kažu, poistovjetio današnju Hrvatsku sa NDH. Upravo reakcije na njegov istup su potvrda narasle nesnošljivosti o kojoj je govorio ovaj zastupnik Hrvatskog Sabora. Da to nije rekao jedan Srbin i k tome još Pupovac, nitko se nebi ni osvrnuo.

Kada je nešto slično, puno eksplicitnije i jasnije izrekao predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus 15.4.2016. godine u Jasenovcu, nije ih se čulo niti je itko reagirao. Naravno, nije ni bilo razloga za reagirati na ono što je izrekao gospodin Kraus:

„Ovo je lavina koja se kotrlja već godinu dana a podsjeća nas na ono što se događalo u NDH 1941. godine, a počelo je u Njemačkoj“.

Tada se nisu čuli jer u njihovoj svijesti nije isto napadati Židove i Srbe, pa makar isto ili slično izgovorili. Za njih su samo  Srbi legitimna meta. Iz svega se može jasno, nedvosmisleno i logično zaključiti da ono što je dozvoljeno drugima nije dozvoljeno Miloradu Pupovcu. Zašto? Zato što je Srbin.

Naravno da ni Hrvatska biskupska konferencija nije propustila priliku pokušati difamirati profesora Pupovca i uključila se, onako s visoka ex katedra, dijeliti lekcije: „Odlučno odbacujemo neistine i manipulativne tvrdnje koje je o Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i hrvatskim biskupima izrekao u medijima dr. Milorad Pupovac. Njegove izjave unose nemir među hrvatske građane i širi nepovjerenje“.

Moguće je da biskupi obzirom na godine ponešto i zaboravljaju pa bi ih trebalo podsjetiti na izjave sisačkog biskupa Vlade Košića iz 2017. godine:

„Treba reći da ustaštvo nije bio fašizam nego organizirano vojno djelovanje u obrani Hrvatske kao države“.

Jasniju rehabilitaciju ustaštva nije nitko izrekao, pa je najbolje da sami čitatelji ocijene tko govori istinu a tko laže, Pupovac ili biskupi? Isto tako i tko svojim izjavama unosi nemir među građane, građanin Pupovac ili građanin Košić?

Svima su nam u sjećanju skupovi na Bleiburgskom polju koji su, ne zaboravite, pod  ingerencijom Hrvatske biskupske konferencije godinama služili za rehabilitaciju ustaške države i pokreta, čak su ga mnoge najuglednije novine svijeta proglasile najvećim okupljanjem neonacista u Europi.

Ako zaboravnim biskupima nije dosta, treba ih podsjetiti i na to da su dva hrvatska biskupa, Valentin Pozaić i Vlado Košić, peticijom tražili da se ustaški pozdrav „Za Dom Spremni“ uvede kao službeni pozdrav u Hrvatsku vojsku. To ne može biti ništa drugo doli otvorena manifestacija ustaštva u službi rehabilitacije NDH. Biskupi bi trebali znati da ukoliko je NDH zločinačka tvorevina, tada su i oznake te države, od kojih je jedna i „Za Dom Spremni“ zločinačke oznake.

Na sedamdeset i četvrtu godišnjicu izvršenja sudske presude 35-orici najviših časnika NDH od kojih je 18 generala, čitam sa obavijesti o održavanju mise zadušnice:

„Pokoj vječni daruj im gospodine

I svjetlost vječna svjetlila njima.

Počivali u miru!

Vječna im Slava i Hvala“.

Stidim se. Zar je to „moderna“ Hrvatska.

tacno