Zaboravili ste platiti račun ovog mjeseca? Bolje provjerite jer od danas, ukoliko imate nepodmirenih dugova Fina vam sjeda na plaću. Znatno brže i jednostavnije nego do sada, a dopušta to novi Ovršni zakon.
Gotovo nema građanina koji barem jednom nije platio neki od mjesečnih računa. Fina će od danas mnogo brže, jednostavnije i uz znatno manje troškove naplaćivati sve nepodmirene dugove. Pa ako imate neke od neplaćenih računa na koje ste zaboravili vrijeme je da to provjerite.

Kazne za parking, telefonski računi, dopunsko osiguranje, među najčešćim su nepodmirenim dugovima. Do sada je proces naplate išao preko odvjetnika ili javnog bilježnika, sada izravno na sud, a sud daje nalog Fini za blokadu računa.

‘Da, istina je da je to s jedne strane rasterećenje pravosuđa, međutim s druge strane ćemo se ponovno suočiti s činjenicom da će se ponovno javljati građani koji će dobiti ovrhu ili blokadu računa, a da nisu ni znali da ta obveza postoji’, rekla je Nela Kovačević, voditeljica savjetovališta za potrošače.

Udruge upozoravaju na problem dostave ovrhe ili prethodne opomene, ali i teške krizne godine. Čak je 38.500 građana s dugovanjima. Duguju ukupno 2.300.000.000 kuna, a 229.000 ih je s blokiranim računima.

‘Narod veli: Za vrijeme Tita bilo je kredita, za vrijeme Franje otimačina i sra**, a za vrijeme Stipice ni lipice . A sad je Ivo bit će lipo, pod navodne znakove’, rekao je jedan građanin. Istraživanja su pokazala da samo 40 posto Hrvata plaća račune na vrijeme. Po tome smo čak lošiji od Grka čiji se postotak urednih platiša penje na 69 posto.

Dnevnik.hr

 

Izvor. Profitiraj