Srećom, premijer Plenković uz podebljanu saborsku većinu ima dovoljno vremena do 2024. godine da riješi situaciju sa ZDS-om trajno, pa i putem izmjena Kaznenog zakona

Ništa od zabrane pozdrava Za dom spremni – glasili su naslovi prije nekoliko dana na naslovnicama medija. Sve je popraćeno izjavom potpredsjednika Vlade Tome Medveda, koji govori o tome kako je preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću sasvim dovoljna i da je »upravo to usmjerenje koje je sadržano u tom zaključku dovoljno«, a ono ukratko govori o tome da ne treba mijenjati Kazneni zakon oko ZDS.


Potom su novinari, ponukani tim pitijskim odgovorom vicekancelara Medveda, i samog premijera Andreja Plenkovića upitali po tko zna koji put o tome hoće li biti zabrane ZDS-a, a on im je po tko zna koji put ponovio kako je ZDS i sada nedopušten, i kako i sada sudovi odrađuju svoj dio prakse u vezi s kažnjavanjem takvih neprimjerenih pokliča.


Istovremeno, poznato je da je predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus najavio ovog proljeća da će u Sabor uputiti izmjene Kaznenog zakona kojima bi se zabranila uporaba ustaškog pozdrava, a s obzirom na to da on nije u Saboru, zakonske bi izmjene predložio netko od saborskih zastupnika nacionalnih manjina. Kraus je rekao da su s predstavnicima Vlade održana već tri sastanka na ovu temu te da mu se čini da je HDZ sklon takvom rješenju.
I jest. I to je dobar smjer. Samo postoje dvije činjenice koje na konačnu odluku utječu. Prvo, u HDZ-u se uskoro održavaju unutarstranački izbori na kojima šef stranke Andrej Plenković mora, kako bi zadržao stabilnost, a i nametnuo svoje nove, mlađe kadrove u županijskim i gradskim organizacijama, lavirati između svih stranačkih struja, među kojima je svakako i ona radikalnija, desna, koja bi ostavila stara obilježja i stare politike HDZ-a.

Njih treba neutralizirati sofisticirano i elegantno, pa se oko ZDS-a filigranski kalibriraju i izjave i potezi. Nema potrebe uznemiravati lava koji spava zdesna. Pa stoga nema ni žurbe. Dug je mandat.


S druge strane, ultimativni cilj Plenkovića na čelu HDZ-a jest istovremeno ojačati saborsku većinu, koja je na početku mandata bila najtanja moguća, i iznosila je točno 76 ruku, dakle samo jedan glas iznad minimuma za formiranje vlade.

Sad je to već podebljano HSU-om, a nakon raspada Domovinskog pokreta potpuno je jasno da većina može samo nadalje bujati. Unatoč tome što Velimir Bujanec možda priželjkljuje.

Centripetalna sila HDZ-a k sebi vuče desne zastupnike, a njih se pak ne smije uznemiravati nekim oštrim rezovima. Primarni je cilj podebljati većinu, a onda do kraja mandata slijedi dovoljno vremena za treći cilj. Mandat traje još pune dvije i pol godine.


A treći cilj je upravo jačanje suradnje s manjinama, odnosno učvršćivanje odnosa sa SDSS-om i drugim manjinskim grupacijama i zastupnicima. Koji su uostalom u Vladi kao dio izvršne vlasti u liku potpredsjednika Borisa Miloševića.

Srećom, premijer Plenković uz podebljanu saborsku većinu ima dovoljno vremena do 2024. godine da riješi situaciju sa ZDS-om trajno, pa i putem izmjena Kaznenog zakona, baš onako kako manjinski predstavnici i traže.

Uostalom, kazne mogu biti i financijske, ne nužno drakonske, a i to može biti dovoljno da se usta zatvore i ne viče ZDS, ako to pojedinca stoji 20.000 ili više kuna.


Zato, kad Boris Milošević kaže kako on osobno smatra da bi trebalo pronaći »jasno i nedvosmisleno« zakonsko rješenje o zabrani ustaškog pozdrava Za dom spremni, to nije nikakav sukob u vladajućoj koaliciji.

Nego je to samo kupovanje vremena da se elegantno to i riješi do kraja mandata, za dvije i pol godine. Upravo zato Milošević putem medija Plenkoviću i poručuje da »uvažava činjenicu da se koalicijski partneri trebaju usuglašavati oko važnih pitanja«, i to je zaista jasna poruka da se unutar Vlade ne trebaju očekivati daljnji prijepori oko ZDS, nego samo utvrditi dinamika tih izmjena.


A realno je da će do kraja mandata ove vlade ZDS u javnoj upotrebi polako ići svojem kraju. Svi imaju dovoljno vremena i dovoljno strpljenja. Zato možda prije 2022. nije ni realno očekivati prijedlog zakonskih izmjena Kaznenog zakona.

No, ni tad neće biti kasno. Dapače, u ovom slučaju doslovno vrijedi »bolje ikad nego nikad«.

novilist