Zemlja je ravna ploča! Ako ste roditelj i u to vjerujete HDZ će vam omogućiti pravo da se vaše dijete u školi obrazuje u skladu s vašim vjerskim i filozofskim uvjerenjima, a to znači da se u školskoj klupi ima učiti i ono čemu se cijeli svijet smije. Lekciju kako ćete tamo negdje iza Australije, doći na rub ovog svijeta i propasti u bezdan. Takav članak predlaže ministrica Nada Murganić u novom Obiteljskom zakoniku. Tko ne vjeruje evo mu citata: »Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima«. Štošta po ovom nakaradnom zakonskom članku može ući u školske klupe, pa tako i priča o našem ravnom planetu, koja svakako jest i filozofsko uvjerenje, ujedno i sjajan primjer koliko je glupo i opasno ovo što predlaže HDZ-ova ministrica obitelji, koja očito ima i ambiciju radikalno reformirati hrvatsko obrazovanje. Zajedno s Matkom Glunčićem, prvim favoritom premijera Andreja Plenkovića za voditelja Ekspertne radne skupine, koja će diktirati provedbu reforme obrazovanja.

Murganić i Glunčić imaju dosta toga zajedničkog. Ministrica obitelji skandalizirala je Hrvatsku svojom tolerancijom spram nasilja prema ženama i to izjavom kojom je komentirala slučaj HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića tvrdeći kako su oni taj svoj problem trebali riješiti unutar obitelji, unutar svoja četiri zida, što implicitno sugerira da je Tomaševićeva supruga trebala šutjeti i trpjeti, nema veze što je HDZ-ov župan tu i tamo premlati. Poslije se ispričavala, uzaludno naravno, jer je i ta izjava, kao i skandal s njezinim prvim prijedlogom Obiteljskog zakona zbog kojeg se kasnije također ispričavala, bio nakaradan. Ovdje je ponudila definiciju obitelji iz koje su izbačeni parovi bez djece, neshvatljivu, suludu i opasnu kategorizaciju koja diskriminira svaki par bez djece, pa taman i ako su djecu željeli, ali ih nisu mogli imati. Samo ova dva katastrofalno loša poteza morala su biti dovoljna da Nada Murganić bude smijenjena. No, osoba koja očito ne razumije osnovne pojmove obitelji i dalje je tu. Kao i Matko Glunčić koji se također morao ispričavati zbog vlastitih izjava, jer su bile toliko sramotne da naprosto nije imao drugog izbora. On je u svega nekoliko rečenica grubo uvrijedio djecu s posebnim potrebama i nacionalne manjine tvrdeći kako su rezultati testiranja znanja u hrvatskim školama lošiji zato što su oni u njima sudjelovali. A sada bi trebao voditi reformu obrazovanja.

Nada Murganić i Matko Glunčić važni su samo zbog Andreja Plenkovića. Oni su njegov izbor. On je taj, on je odgovoran. Bilo bi ga lijepo vidjeti u Europskom parlamentu kako na pet stranih jezika objašnjava zašto je dobro imati zakon koji prisiljava ljude da stupe u ozakonjenu bračnu vezu, jer izvanbračni i bračni parovi više ne bi trebali imati ista prava. Sada bi i brakorazvodna parnica trebala biti pod ingerencijom sudova, što će produljiti i otežati postupak razvoda, te još više zatrpati ionako neefikasno sudstvo. Je li to ustupak kako bi Crkva barem malo zažmirila na ratifikaciju Istanbulske konvencije?

Plenković se ovime do kraja razotkriva kao truli konformist, koji će zarad vlastitog političkog opstanka ograničavati ljudska prava i slobode, jer stupanje u brak jednostavno mora biti neotuđivo pravo svakog pojedinca, njegova slobodna odluka, a izbor jednak. A ono što bi Glunčić mogao napraviti od kurikularne reforme u partnerstvu s Nadom Murganić na razini je povratka u srednji vijek. Djeca se moraju odgajati u skladu s modernim i globalno prihvaćenim znanstvenim spoznajama, a ne prema uvjerenjima pojedinih roditelja. Zar bi profesori u školama svo svoje znanje trebali staviti u funkciju roditeljskih prohtjeva? Tko je zatucani ustaša trebao bi valjda osigurati svom djetetu učenje o pozitivnom nasljeđu NDH-a, tko je komunist može naručiti edukativni izlet o blagodatima Golog otoka... Imaju li profesori koji bi to trebali predavati svoju etiku, stav, znanje, pravo na mišljenje ili su svedeni na robote i besprizorne izvršitelje. Da pitamo Nadu Murganić? Ili sačekamo njezinu novu ispriku i tiho ukidanje skandalozno glupih prijedloga. Što ona uopće treba napraviti, koliko nekompetentnosti iskazati da nas sve skupa prestane maltretirati i iscrpljivati? Plenkoviću je očito dobra. I sposobna. Ispada da je Zemlja ravna ploča, a Hrvatska izolirani HDZ-ov otok na karti svijeta. Plenkistan!

novilist