occupySB

Poštovani gospodine Uvanović

Na vašu žalost ja nisam Stribor Uzelac, mada vidim kako bi jako htjeli i voljeli s njim osobno polemizirati. No kako urednik Lukić kaže, Stribor se ne služi računalom pa vam za sada preostajem samo ja, jedini koji ima volje (vremena na žalost ne toliko) ući s vama u javni dijalog. Znam da to nije isto. Kako nisam posebno vičan spisatelj i nemam ambicija redovito se oglašavati, zamolio sam gospodina Lukića da mi ustupi OccupySB kolumnu za ovu prigodu, jer navodno, kroz nju progovara kolektivna svijest ovog portala. Drugim riječima, OccupySB su razni povremeni autori, koji svaki iz svojih razloga, žele biti anonimni. Nadam se kako ćete prihvatiti ovo objašnjenje i ovakav pristup, jer koliko čujem, vi živite daleko u Bostonu u Americi, a nekima od nas valja još preživjeti u ovoj tolerantnoj Hrvatskoj.

Dao sam si truda i još jednom pročitao vaš tekst te ću uz svaki njegov dio navesti neka svoja zapažanja.

1. pasus

Državna zaštita jezika. U Hrvatskoj se nešto radi na tome, uglavnom u znanstvenoj i stručnoj zajednici. Čak je bio i neki ured na razini države. Nisam čuo za ništa slično niti u većim europskim zemljama. Kako to rade u SAD-u?

2. pasus

Hrvatski je dobio nekoliko novih riječi - nadograđuje se. Ajde dobro. Dosadašnja iskustva pokazuju kako te riječi ne zažive. Nitko ih ne koristi. Puno više uzimamo stranih riječi koje počinjemo tretirati kao hrvatske. No, ako pratite Nijemce i oni, koji su uvijek dosta držali do jezika, prihvaćaju sve više stranih riječi u svakodnevnom govoru poput: job, party itd.

3. pasus

Od ukupnog fonda riječi u svakodnevnoj upotrebi koristi se znatno manji dio - razumljivo. Neke su riječi važnije od drugih - recimo da razumijem, ali dosta je to mutno???

4. pasus

Važnost ispravnog korištenje riječi. - OK.

5. pasus

Upitna tvrdnja kako mi u Hrvatskoj nismo u mogućnosti dobro shvatiti moderna svjetska kretanja zbog utjecaja nama imanentnog komunističkog vokabulara. Ovaj je dio totalno promašen i ne daju se nikakvi dokazi ili argumenti za ove tvrdnje. Niti stariji koji se sjećaju komunizma ne bi danas bili u stanju ponoviti ustaljenu komunističku retoriku. I kod njih je izvršeno učinkovito pranje mozga u novoj Hrvatskoj. Veliki broj mladih nikada nije ni čuo komunističku retoriku. Može se reći kako postoji određeni mentalni komunistički sklop u glavama mnogih hrvatskih ljudi, ali to je već druga priča i pitanje bismo li se složili kod kojih se konkretno ljudi to reflektira i kako se prenosi.

 

6. pasus

"Nažalost, u slobodnoj Hrvatskoj danas smo svjedoci svakodnevnim negativnim manipulacijama i zlorabi kritično važnih riječi u političkom, povijesnom, moralnom i gospodarskom jezičnom području u najgorem mogućem obliku, rijetko viđenom u jezičnim manipulacijama širom svijeta, nastavljajući tako tradiciju negativnih manipulacija iz komunizma i komunističke Jugoslavije." - s ovim se slažem 100%, ali ne i s nastavkom da to čine neki neokomunistički ljevičari (kao da postoje neokomunistički desničari??). Takvih u Hrvatskoj nema, možda bi malobrojni pripadnici stranke SRP to mogli biti, ali ih ima tako malo, nemaju apsolutno nikakav utjecaj - totalno su marginalizirani. Suštinom, najbliži toj definiciji su HDZ i sateliti, dok su SDP i kukurikavci otišli u krajnji neoliberalni model gori od onoga koji propagira i izvozi SAD. Za sve ove tvrdnje koje iznosite nema niti jednog primjera, niti jednog dokaza, niti jednog argumenta, nego samo neka vaša intimna konstatacija ničim poduprta.

7. pasus

Žrtve koje dolaze od krivog tumačenja izraza? OK, a koje, od kojih to izraza? Nazadno religiozne - to me podsjeća na nas, ali još uvijek ništa ne kužim

8. pasus

Napokon primjer. Razvoj - krivo shvaćen u nas i drugim komunističkim zemljama. Ajde i s ovime bih se mogao složiti, ali opet mi nedostaje konkretni pokazatelj tog neshvaćanja.

Ali sada moram i nadodati, razvoj u gotovo svim kapitalističkim zemljama također je pogrešno shvaćen, spomenut ću samo recimo ekološke posljedice tj. ono o čemu govori npr. Al Gore.

Želite li reći kako trebamo težiti održivom razvoju?

9. pasus

Katastrofa života u komunizmu. Nazadnost. Tvrdnje koje imaju u sebi i istinitosti, ali koje zvuče kao da ih je izrekao senator Joseph McCarthy tj. netko tko komunizmom plaši stare babe i malu djecu te maloumne. Sve u svemu, reći ću kako niste postali veliki mudrac time što ste jedan propali pokret ispljuvali. No, odmah se nameću usporedbe s propalim kapitalizmom.

10. pasus

Mnogo nejasnoća. Kod nas se ne koristi baš izraz ljudski inženjering. Ako ste mislili na ovo (http://dictionary.reference.com/browse/human+engineering) onda je to i kod nas ergonomija, ali onda ne vidim smisao rečenice.

"izgubili su sve svoje profitno korisne proizvode koje su naslijedili iz prethodnog naprednijeg razvojnog sustava" - iznimno točno ako ste mislili kako smo u našoj Hrvatskoj izgubili gotovo sve profitabilne proizvode koje smo imali u Hrvatskoj u SFRJ. Prvenstveni razlog je čak prije rata, devastirajuće djelovanje HDZ-a.

"To je danas povlastica samo ne manipuliranih društvenih sustava, koji svoje građane nisu i ne pretvaraju u ideološke robove." - Volio bih vidjeti koje to države i društva u današnjem svijetu nisu manipulirane? Imali goreg zaglupljivanja od onog u SAD-u? Ono što radi glavni američki propagandni pogon – Hollywood, ispod je svake razine ljudskog dostojanstva.  Zar su amerikanci toliki debili ili smatraju nas sve ostale debilima?

11. pasus

"Zlorabeći i potpuno nerazumijevajući kritično važnu riječ “razvoj” i gubeći profitno razvojnu vrijednosnu utrku s protivničkim tržno kapitalističkim slobodnim svijetom, komunisti su morali manipulirati i zlorabiti važne riječi slobodnog svijeta kao: “demokracija, komunizam, kapitalizam, antifašizam, sloboda, moral, pravda, povijest, razvoj, napredak, proizvod, proizvodnja, vrijednosti i slično”, formirajući svoje jezično jednoumno jezikoslovje."

U stvari sam trebao citirati cijeli pasus jer on od svih današnjih država, po meni, najbolje ocrtava jednu svjetski važnu državu - SAD.  Ako je Timothy Geithner (http://en.wikipedia.org/wiki/Timothy_Geithner) zajedno s R.Rubinom, H. Paulsonom uspio obmanuti američki narod i progurati državnu pomoć od nekoliko tisuća milijardi privatnim tvrtkama, bankama koje su zakuhale cijelu ovu krizu, onda se postavlja pitanje ima li goreg etatizma i nedostatka demokracije nego u SAD-u, navodnoj kolijevci neoliberalnog kapitalizma. To je po zločinu i gluposti usporedivo samo još s Tuđmanovom sanacijom pa privatizacijom hrvatskih banaka.

12. pasus

Ako govorite o trenutnoj hrvatskoj vlasti tada oni nemaju ništa s neokomunističkim idejama. Njihove su mantre (kao i gotovo svih hrvatskih stranaka) EU i neoliberalni kapitalizam. Međutim, njihov mentalni sklop je parazitski i time su inficirali narod (svi političari i sve stranke) te se nemamo čemu dobrom nadati u EU.

13. pasus

Vijeće za standard i normu hrvatskog jezika nije nikakav branik već, kao i ostalo u nas, mjesto gdje će se uhljebiti notorne lijenčine i štetočine i pobrati još pokoji honorar. Ako je to zadnji branik, onda jao nama. Što je s vojskom profesora, nastavnika i učitelja koji svaki dan uče nove naraštaje hrvatskom jeziku?

 

Prošao sam vaš tekst pasus po pasus kako ne bi pomislili da vas neozbiljno doživljavam te kako bi i sam pokušao proniknuti u ono „što je pisac htio reći“. Što bih ja izvukao kao nekakve zaključke iz onoga kako sam razumio vaš tekst? Slijedeće:

Prvo - „Hrvatski čovjek zbog (komunističkih) manipulacija i indoktrinacije te nakaradnog shvaćanja riječi razvoj i uspjeh, nije u stanju kvalitetno sudjelovati u modernom kapitalističkom društvu.“

Drugo – „Očuvanjem hrvatskog jezika doći će do redefinicije pojedinih pojmova te će time nestati indoktrinacija“

I dok bih se s prvom tvrdnjom u potpunosti mogao složiti uz neka dodatna tumačenja, druga tvrdnja mi se čini potpuno promašena tim prije što navedeno Vijeće nije imalo ni na koga nikakav utjecaj: niti na one koji obrazuju, niti na političare, niti na znanstvenike. Ponovit ću: standardno hrvatsko izmišljeno tijelo za uhljebljivanje, a bez ikakve praktične koristi.

Dopuna uz prvu tvrdnju. Hrvatska nije provela lustraciju (oba puta kada je predlagana HDZ ju je odbio), nije prošla tranziciju nego je izvršena pljačka društvene imovine te nisu provedene reforme nužne za prilagodbu društva modernom kapitalističkom tržišnom sustavu.

Ako pretpostavimo kako je prilagodbu društva modernom kapitalističkom tržišnom sustavu nešto poželjno (što je vrlo upitno s obzirom na tešku krizu današnjeg kapitalizma), pogledajmo što to znači:

-          kroz HDZ su se održali mnogi stari rigidni komunistički kadrovi i većinu vremena od uspostave slobodne Hrvatske oni su vladali, manipulirali ovim narodom i indoktrinirali ga znatno gore nego je vršena indoktrinacija u starom sustavu. Zašto znatno gore – jer su imali širu lepezu medijskih sredstava i  mediji su znatno rašireniji u odnosu na prošlo stoljeće.

-          Napomena: nije da branim SDP, ali je njihovo članstvo u prosjeku znatno mlađe i rijetkost je kod njih pronaći nekog starijeg koji bi bio toliko zadojen komunističkom ideologijom. Zato se često kaže kako su ljevica i desnica u Hrvatskoj zamijenile uloge.

-          Sve značajnije stranke uvele su parazitski model i moral u hrvatsko društvo. Nepotizam, klijentelizam, plutokracija, mito i korupcija vladaju ovim društvom. Ubijaju se konkurencija i kompetencija u začetku i sve se svodi na stranačku podobnost, bez obzira koja stranka bila na vlasti.

-          Nije izvršena reforma obrazovnog sustava kako bi ovaj bio učinkovitiji i  primjereniji novim tržišnim zahtjevima. Znanost je, kao i društvo,  prožeta svim negativnostima koje su pobrojane pa se ne može očekivati nikakav razvoj temeljen na znanju. Djeca se odgajaju kao paraziti i svi čekaju nekakav spas od države i političara, jer oni imaju svu vlast u svojim rukama.

Dakle, preko 20 godina je tržište bilo namješteno, fingirano, nije postojalo slobodno tržište već samo privid pa se nisu razvili niti pravi poduzetnici. U društvu, medijima, školstvu nikada težište nije stavljano na bavljenje i poticanje poduzetništva, jer je to na namještenom tržištu unaprijed osuđeno na propast.  Pod utjecajem politike i političara svih stranaka, propagiran je parazitski, lezilebovički sustav vrijednosti koji je u suštoj suprotnosti s razvojem temeljenim na znanju. Uz to je razvijeno i korumpirano pravosuđe kao servis za stranačke obračune.

Danas u jednoj emisiji govori poznata odvjetnica Jadranka Sloković, koja je branila i obranila mnoge Hrvate na Haškom sudu, o razlozima svog odlaska iz tužiteljstva RH početkom devedesetih. Parafrazirat ću ju: „Otišla sam zbog toga što je traženo da se sudski gone ljudi koji nisu u HDZ-u, a da se postupci protiv članova te stranke odbacuju.“ Dakle, govori kako je pravosuđe funkcioniralo na stranačkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti te u samim začecima države udarilo trule temelje, posljedice kojih nas danas pogađaju kao epidemija.

I na kraju, vaš komentar koji kaže kako stvari treba gledati medicinsko-dijagnostički na makro, a ne na mikro razini bio bi točan, kada ne bi bilo onoga što je, kako sami tvrdite, u Hrvatskoj specifično, a to je indoktrinacija i to ideološka koja priječi svaki značajniji pomak Hrvatske i njenih žitelja iz gliba u koji smo gurnuti. Ili ako želite medicinskim rječnikom: Hrvatska je zahvaćena globalnom epidemijom, ali uz to ima i svoje endemske bolesti. Kada bi vi i riješili svog Timothyja pa nas oslobodili epidemije, ostalo bi nam toliko još naše boleštine da to ne bi značilo ništa. Neki tu lokalnu boleštinu zovu (neo)komunizam, a neki tuđmanizam – rezultat je isti – usrana guzica, suzne oči i balav nos.

from sb underground