Nije tajna da su, prema političarima i korporativnom tisku, "nestašica hrane" i "kriza opskrbe hranom" već neko vrijeme na putu. Redovito se predviđaju već nekoliko godina.

Ono što je stvarno čudno jest to da unatoč gotovo stalnom nastajanju, čini se da nestašica hrane zapravo nikad ne dolazi i uvijek je krivac nešto novo.

Još 2012. godine "znanstvenici" su predviđali da će klimatske promjene i nedostatak čiste vode stvoriti "nestašicu hrane" koja će "svijet pretvoriti u vegetarijance do 2050. godine".

U 2019. godini, UN-ovi "stručnjaci" upozorili su da "klimatske promjene prijete svjetskoj opskrbi hranom".

Kasnije iste godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je upozoreno da može očekivati ​​nestašicu hrane kao rezultat "kaosa nakon Brexita".

Početkom ožujka 2020. supermarketi su već "upozoravali" da je vlada bila prespora s reakcijom na epidemiju koronavirusa i da bi mogli ostati bez hrane. (Zapravo nikad nisu).

Mjesec dana kasnije, u travnju 2020., kada je "pandemija" bila stara manje od tri mjeseca, "službenici" su upozorili da će Covid stvoriti globalnu krizu hrane. Tri mjeseca kasnije prerasla je u "najgoru krizu s hranom u posljednjih 50 godina".

U ljeto 2021., britanski tisak je predviđao "najveću nestašicu hrane od Drugog svjetskog rata" i "nestašice struje", navodno zbog nedostatka vozača kamiona, za koje su podjednako krivi Covid i Brexit (ni nestašice ni nestanci struje nikada se nisu stvarno dogodili).

Do rujna 2021., Velikoj Britaniji je rečeno da će skok cijene plina dovesti do nestašice smrznute hrane, a samo mjesec dana kasnije da ćemo možda morati racionirati meso uoči Božića zbog krize s plinom. (Nikad nije bilo racioniranja)

U siječnju 2022., Australija je vidjela "prazne police u supermarketima" za koje se okrivljuje varijanta Omicron koja je onesposobila opskrbni lanac, a za prazne police je krivo loše zimsko vrijeme.

U proljeće 2022., kriza s hranom je još uvijek na putu...samo što je sada zbog rata u Ukrajini, ili kineske politike "Nultog Covida" ili zbog izbijanja ptičje gripe.

Bilo bi vam oprošteno ako pomislite da - budući da se kriza s hranom uvijek očekuje, ali nikad ne dolazi i uvijek je okrivljena trenutna stvar - da ona zapravo ne postoji. Da to nije ništa drugo nego psihološka operacija osmišljena da širi paniku i da dobavljačima da izliku da podignu cijene kao odgovor na lažnu "oskudicu" koju stvaraju mediji.

Međutim, postoje naznake da bi se to moglo promijeniti.

Na konferenciji za novinare u Bruxellesu 25. ožujka ove godine, Joe Biden je rekao...
Što se tiče nestašice hrane - da, razgovarali smo o nestašici i ona će biti stvarna.

...što je izrazito čudna stvar za izjaviti.

Većinu vremena, jedini razlog za snažnu afirmaciju da će nešto "biti stvarno" od sada, je to što to do tog trenutka nije bilo stvarno.

Doista, postoji nekoliko znakova da će opskrba hranom doista biti napadnuta.

1. RAT U UKRAJINI I SANKCIJE ZAPADA

Dobro je dokumentirano da je ruska "specijalna operacija" u Ukrajini podigla cijene nafte, plina i pšenice. Djelomično zbog poremećaja na terenu, ali uglavnom zbog sankcija zapada.

Rusija je najveći izvoznik pšenice i drugih žitarica u svijetu, a ti proizvodi se ne koriste samo za proizvodnju hrane za ljude, već i kao stočna hrana. Zapadne nacije koje bojkotiraju rusku pšenicu će stoga potencijalno povećati cijenu većini namirnica.

Već smo vidjeli racioniranje suncokretovog ulja (glavni ukrajinski izvoz), uz izvješća da bi se to moglo proširiti na sve vrste drugih proizvoda uključujući kobasice, piletinu, tjesteninu i pivo.

Ovaj rat se nije trebao dogoditi, mogao se spriječiti (i još uvijek se može zaustaviti) jednostavnim sporazumom o ukrajinskoj neutralnosti. Kombinirajte to s sveobuhvatnom prirodom antiruskih sankcija - bez premca u novijoj povijesti - i možete zaključiti da je kaos na terenu i popratno povećanje cijena hrane dio namjerne politike koja služi programu Velikog Reseta.

2. POVEĆANJE CIJENE NAFTE

Povećana cijena nafte ima prirodne i očite udarne učinke za svaki industrijski sektor - posebice transport, logistiku i poljoprivredu. Unatoč strahovima od krize troškova života, upozorenjima o nestašici hrane i statusu Rusije kao najvećeg izvoznika nafte i plina na svijetu, Zapadne zemlje i njihovi saveznici nisu uložili praktički nikakav napor da smanje cijenu nafte.

Visoka cijena nafte već je dovela do toga da se ruska rublja vratila na predratnu snagu, a ipak je Saudijska Arabija povećavala svoje cijene, a nije preplavila tržište kako bi smanjila cijenu kao što je to učinila 2014./15.

Održavanje visoke cijene nafte je namjerna politička odluka, a ona koja pokazuje da je kriza troškova života - i eventualna nestašica hrane koja rezultira iz nje - osmišljena namjerno.

3. PTIČIJA GRIPA

Tisak tvrdi da je u tijeku velika epidemija ptičje gripe. Kao što smo objavili prošli tjedan, čini se da je dinamika "ptičje gripe" identična Covidu. Ptice se testiraju na virus korištenjem PCR testova, odstranjuju se ako su "pozitivne", a ti se odstreli tada označavaju kao "smrti od ptičje gripe".

Ovaj proces već je doveo do uništenja najmanje 27 milijuna peradi samo u SAD-u, najvećem svjetskom izvozniku piletine i jaja. Francuska, Kanada i Velika Britanija također su uništile milijune ptica.

Ptičja gripa je već (navodno) uzrokovala ogromni skok cijena piletine i jaja.

(Kao potencijalno važna napomena, novo izvješće je također upozorilo da svinje mogu prenijeti "superklice" na ljude, tako da bi i svinje uskoro mogle biti na redu za sjeckanje).

4. UK I SAD PLAĆAJU POLJOPRIVREDNICIMA DA PRESTANU S POLJOPRIVREDOM

Od prošlog svibnja, Bidenova administracija počela je tjerati poljoprivrednike da dodaju poljoprivredno zemljište "programu rezervi očuvanja", programu koji je financiran iz savezne države navodno usmjeren na očuvanje okoliša. Program u biti plaća poljoprivrednicima da se ne bave poljoprivredom. Vrlo čudna politička odluka, s obzirom na opće predviđane nestašice hrane.

Plan na državnoj razini u Kaliforniji platit će poljoprivrednicima da uzgajaju manje, ovaj puta u ime uštede vode.

Zanimljivo je da Velika Britanija ima sličan program koji se odvija iz (opet, navodno) potpuno drugih razloga. Počevši od prošle veljače, britanska vlada plaća paušalne iznose do 100.000 funti svim poljoprivrednicima koji se žele povući iz poljoprivrede. Opet, čudna politika tijekom razdoblja geopolitičkih nemira koji utječu na opskrbu hranom.

5. KREIRANI NEDOSTACI GNOJIVA

Rusija i Bjelorusija su dva od najvećih izvoznika gnojiva i proizvoda povezanih s gnojivima u svijetu, s trgovinom vrijednom oko 10 milijardi dolara. Dakle, rat u Ukrajini (i sankcije) već snažno pogađaju tržište gnojiva, a cijene su u ožujku dostigle nove najviše razine svih vremena.

Kina, treći najveći izvoznik gnojiva u svijetu, od prošlog ljeta ima samonametnutu zabranu izvoza tog proizvoda, navodno u nastojanju da domaće cijene hrane održe niskim.

S obzirom na to, vrlo je čudno da je američka Union Pacific Railway iznenada postavila ograničenje na broj isporuka gnojiva koje će obaviti, obavijestivši diva gnojiva CF Industries da će morati smanjiti upotrebu svojih vagona za čak 20%.

U svom javnom odgovoru, CF Industries je naveo:
Tajming ove akcije Union Pacifica nije mogao doći u gore vrijeme za poljoprivrednike... Ne samo da će gnojivo biti usporeno zbog ovih ograničenja isporuke, već dodatno gnojivo potrebno za dovršenje proljetnih aplikacija možda uopće neće moći doći do poljoprivrednika. Postavljanjem ovog proizvoljnog ograničenja samo nekolicini pošiljatelja, Union Pacific ugrožava žetvu poljoprivrednika i povećava cijenu hrane za potrošače.

BONUS: POŽARI U POGONIMA ZA PRERADU HRANE

Ovo je bonus mjesto, a ne službeno mjesto, zbog višestrukih nepoznanica u ovim slučajevima.

U najčudnijoj i najnovijoj priči na popisu, čini se da je u posljednjih šest mjeseci došlo do naleta požara u tvornicama za preradu hrane diljem Sjedinjenih Država. Od kolovoza 2021., u tvornicama za preradu hrane diljem zemlje izbilo je najmanje 16 velikih požara.

U rujnu prošle godine, izgorila je tvornica za preradu mesa u Nebraski, što je utjecalo na 5% opskrbe govedinom u zemlji. U ožujku ove godine, požar je zatvorio Nestleovu tvornicu smrznute hrane u Arkansasu, a glavno mjesto za preradu krumpira u Belfastu, Maine, gotovo je sravnio veliki požar.

Primjeri samo dolaze.

U samo posljednjih tjedan dana, dva različita jednomotorna aviona srušila su se na dvije različite tvornice hrane, uzrokujući velike požare. Jedan u tvornici za preradu krumpira u Idahu, drugi u tvornici General Millsa u Georgiji.

Trenutno ne možemo dokazati da je ovo namjerna kampanja, ili čak li statistički neobična, ali svakako zahtijeva daljnju istragu.

Na web stranici Tima Poola postoji dobar tekst o ovoj priči, a ovdje je opširna twitter rasprava koja pokriva sve nedavne događaje od dr. Bena Braddocka .

***
U sažetku...

  1. Rat koji se nije trebao dogoditi diže cijene hrane i nafte.

  2. Sankcije koje nisu morale biti uvedene također podižu cijene hrane i nafte.

  3. Zapadni saveznici namjerno podižu cijene nafte.

  4. Unatoč upozorenjima na krizu s hranom, SAD i Velika Britanija plaćaju poljoprivrednicima da se ne bave poljoprivredom.

  5. "Epidemija ptičje gripe", vrlo nalik lažnoj "pandemiji" Covida, diže cijenu peradi i jaja.

  6. Zapadne tvrtke aktivno pogoršavaju nestašicu gnojiva.

  7. Bizarni požari onesposobljavaju velike dijelove američke prehrambene industrije.


Gledano pojedinačno, možda bi se sve ove točke mogle vidjeti kao pogreške ili slučajnosti, ali kada ih sve spojite nije teško uočiti obrazac. Tisak može tvrditi da "slijepo ulazimo" u krizu s hranom, ali više izgleda kao da u nju upadamo naglavačke.

Nakon što su godinama govorili o nadolazećoj nestašici hrane, izgleda da će je možda konačno stvoriti.

Za redovite, detaljne vijesti o potencijalnim prijetnjama opskrbi hranom, preporučamo da pratite Farmera iz ledenog doba.

sott