Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu je zbog projektila “Cirkon” trenutnu ravnotežu snaga između Rusije i Sjedinjenih Država nazvao situacijom bez presedana. Pojasnio je kako je odluka Rusije da se osloni na hipersonične oružane sustave izazvala veliko iznenađenje u Sjedinjenim Državama, najviše u Pentagonu.

Iako su ovo najsuvremenija oružja na svijetu, Rusija se nije žurila opremiti vojsku nizom novih sustava naoružanja kao što su tenkovi T-14 “Armata“, najnovijim ruskim oklopnom platformama na kotačima “Bumerang”, novim borbenim oklopnim vozilima “Kurganec-25” i samohodnim haubicama “Koalicija-SV“. Nešto slično se događa i sa zrakoplovima Su-57.

Zapadni tisak je ovo kašnjenje pogrešno tumačio tvrdeći kako Moskva zbog ekonomskih poteškoća ne može pokrenuti masovnu proizvodnju ovih i drugih oružja.

Međutim, Moskva je radije ulagala svoj novac na racionalniji način. Sredstva su potrošena su na razvoj hipersoničnih sustava “Avangard” i “Cirkon”.

Na obali Tihog oceana Sjedinjene Države su instalirale GMD protubalistički sustav u Wandenbergu u Kaliforniji i Fort Greelyu na Aljasci. Ovaj sustav može presresti samo balističke projektile takoreći u svemiru.


GMD protivraketni sistem IZVOR: Northrop Grumman Corporation

FOTO: način rada GMD-a IZVOR: Northrop Grumman Corporation
Međutim, “Avangard” i “Cirkon” su im nedostižni, jer lete na visinama od 60 do 80 kilometara. Isto vrijedi i za američke sustave AEGIS koji koriste projektile SM3/1B i SM-3/2. Ove projektile koriste protuzračni štitovi u Poljskoj i Rumunjskoj. Drugim riječima, Washington je potrošio milijarde dolara na apsolutno beskorisne sustave.

SAD imaju više od 80 nuklearnih podmornica, 100 velikih brodova, 50 nosača zrakoplova i helikoptera, te 500 nevidljivih zrakoplova F-22, F-35 i B-1 Lancer. Svako od tih oružja košta od 3 do 1000 puta više od projektila Cirkon i sva ta oružja su isključivo ofenzivna platforme. To je najskuplja, ali i danas potpuno beskorisna obrana Sjedinjenih Država.


THAAD

FOTO: antiraketni sistem THAAD
Sustavi i trupe Sjedinjenih Država u zemljama kao što su Rumunjska, Ukrajina, Poljska, Latvija, Litva i Estonija su izgubili svoju vrijednost, jer Rusija prijeti samom srcu Amerike. Projektili “Cirkon” američke ciljeve mogu dosegnuti za pet minuta.

Ovo je situacija bez presedana, obzirom da Moskva u posljednja tri desetljeća nikada nije prijetila američkom teritoriju bilo kakvim oružjem za koje ne postoji  učinkovit “protuotrov”.

Američki tisak više ne želi pisati o tome. Državni tajnik Mike Pompeo je stidljivo govorio o glasnim izjavama koje ne smiju podijeliti zapadne saveznike, jer su riječi Vladimira Putina da će ruska vojska u  slučaju napada gađati i zapovjedna mjesta u Sjedinjenim Državama samo izgovor da se Rusija povuče iz ugovora INF. Potom je u intervjuu za CNN Pompeo počeo govoriti o kršenjima ugovora od strane Rusije i sve optužbe koje se g mjesecima i godinama provlače kroz medije.

Došlo je vrijeme da američki politički i vojni čelnici promijene svoj stav i prestanu davati neodgovorne izjave o nadmoći Washingtona. Amerika ne može prevariti ili prestrašiti predsjednika Putina, pogotovo nakon što su Amerikanci zatvorili europsko tržište za Rusiju, uveli Moskvi drakonske sankcije i premjestili zid NATO pakta na granice Rusije”, zaključio je Valentin Vasilescu.