Trodnevna posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi je trenutno najvažniji događaj, a uslijedio je iza nevjerovatnog uspjeha kineske diplomacije u pomirenju Saudijske Arabije i Irana i nešto manje uspješnog, ali jednako teškog procesa pomirenja Sirije i Turske, kojeg vodi Moskva. Svijet se mijenja pred našim očima, a Zapad je izgubio mogućnost zdravog rasuđivanja, kako među političkom idiokracijom, tako i među novinarima, što je posebno zabrinjavajuće.

U tom kontekstu se nalog za hapšenje kojeg je izdao Međunarodni kazneni sud protiv Vladimira Putina može  promatrati samo kao reklamni trik anglosaksonske klike, sa Sjedinjenim Državama na čelu. Ironično, međutim, ICC se oglasio uoči 20. obljetnice anglosaksonske invazije na Irak 2003. godine, koja je dovela do užasnih ratnih zločina, ali su “suci” u Haagu to prespavali. I Washington i London priznaju danas da je ta invazija 2003. bila nezakonita i provedena je na temelju izmišljenih optužbi protiv Saddama Husseina. A izjava Madeline Albright kako je vrijedilo „indirektno“ ubiti 500 000 iračke djece je nešto što će povjesničari jednom tumačiti ispravno, kao izjavu predstavnice najgoreg zločinačkog udruženja u povijesti čovječanstva. 

Naravno, nema šanse da se nalog ICC-a ikada shvati ozbiljno. ICC nema jurisdikciju u Rusiji, koja, kao i SAD, nije potpisnica Rimskog statuta. Ali ovdje je namjera nešto drugo.

Blaćenje Putina još je jedan prikaz duboke mržnje predsjednika Bidena prema ruskom vođi koja seže do borbe u Moskvi prije više od deset godina kada ga je Putin oštro odvratio, a tempirano je da skrene pozornost s državnog posjeta predsjednika Xi Jinping koji je u Moskvu doputovao jučer.

Ugledni indijski diplomat, pandan Sergeju Lavrovu, iako manje poznat, M.K. Badrakumar / kaže da je ovaj događaj ne samo da ima spektakularnu optiku, već će sigurno intenzivirati "bezgranično" partnerstvo između dviju supersila.

Anglosaksonska klika s užasom promatra sutrašnje razgovore u Moskvi. Da budemo sigurni, Moskva i Peking su odlučili stati zajedno kako bi pokopali američku hegemoniju.

Danas Kina premašuje kombinirane proizvodne kapacitete SAD-a i njegovih europskih saveznika, a jednako tako, Rusija se pojavila kao najveća svjetska država s nuklearnim oružjem koja je superiornija od SAD-a i po količini i po kvaliteti oružja.

Amerikancima je sinulo da Rusija ne može biti poražena u Ukrajini. Postoji situacija kokoši i jajeta s kojom se suočava NATO, jer prema izvješću koje je objavio časopis Politico potrebna su ogromna ulaganja kako bi se uhvatio korak s ruskom obrambenom industrijom, ali posrnula europska gospodarstva imaju druge ključne prioritete, od preživljavanja do borbe s rastućim društvenim nemirima.

Ideje o porazu Rusije u posredničkom ratu u uvjetima “paklenih sankcija” pokazale su se varljivima. Američke su banke te koje propadaju, a europskim ekonomijama prijeti stagnacija.

Ogorčenost SAD-a očita je u strogo tajnoj misiji bespilotne letjelice MQ-9 Reaper u blizini Krimskog poluotoka 14. ožujka. Američke bespilotne letjelice Global Hawk redovito su viđane iznad Crnog mora posljednjih godina, ali ovaj je slučaj drugačiji.

Transponder Reapera je isključen kada se približio privremenom režimu za zračni prostor Rusije, koji je uspostavljen za potrebe specijalne vojne operacije u blizini poluotoka Krim, o čemu je Moskva uredno obavijestila sve korisnike međunarodnog zračnog prostora u skladu s međunarodnim normama.

U tom slučaju, ruski borbeni zrakoplovi Su-27 su manevrima oborili Reaper, koji je izgubio kontrolu i utopio se u Crnom moru.  Moskva je dodijelila državna priznanja dvojici pilota koji su poslali Reaper na morsko dno.

Ruski veleposlanik u Washingtonu od tada je upozorio da će, iako Moskva ne traži nikakvu eskalaciju, svaki namjerni napad na ruski zrakoplov u neutralnom zračnom prostoru biti protumačen kao "otvorena objava rata protiv najveće nuklearne sile".

Ako su SAD planirale incident s dronom kako bi testirale reakciju Rusije, dobro, sada su dbili nedvosmislen odgovor. I sve se to dogodilo neposredno uoči posjeta predsjednika Xi Jinpinga.

Biden je nakon toga uzvratio pozdravljajući nalog za hapšenje kojeg je ICC izdao za Putinom rekavši da je "to opravdano i ima vrlo jaku tezu".

Ali Bidena ponovno vara sjećanje, jer više puta naglašeno američko stajalište o ICC-u je da Washington ne samo da ne priznaje nadležnost ICC-a, nego ako bilo koji američki državljanin bude uhićen ili izveden pred ICC, Washington zadržava pravo da upotrijebi vojnu silu za spašavanje uhićenika.

Nadalje, Washington je zaprijetio odmazdom svakoj zemlji koja surađuje s ICC-om u provođenju potjernice protiv američkog građanina. Administracija Georgea W. Busha je to kategorički izjavila kao američku politiku prema ICC-u u kontekstu užasnih ratnih zločina angloameričke klike u Iraku, a SAD od toga nikada nije odustao.

Inače, Vijeće sigurnosti UN-a ili Opća skupština nisu uputili predmet ICC-u.  Dakle, tko je organizirao ovu potjernicu? Velika Britanija — tko drugi? Britanci su maltretirali suce ICC-a koji su vrlo osjetljivi na ucjene, jer primaju debele plaće i sklopili bi ugovor s vragom ako bi im to pomoglo u osiguravanju produženja mandata u Haagu. Ovo postaje još jedan primjer postupnog uništavanja sustava UN-a od strane anglosaksonske klike posljednjih godina.

Dovoljno je reći da incident s dronom i nalog ICC-a kvare klimu za bilo kakav dijalog između Moskve i Kijeva. Očito je anglosaksonska klika vraški zabrinuta da bi Kina mogla napraviti još jedno iznenađenje kao što je to učinila posredujući u nedavnom saudijsko-iranskom dogovoru.

U značajnoj primjedbi, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u petak da posjet predsjednika Xi Jinpinga djelomično služi za promicanje "mira". Peking je već objavio "mirovni plan" za Ukrajinu , program od 12 točaka za "političko rješenje ukrajinske krize", koji je na stolu Zelenskog u Kijevu, iako ga je Zapad marljivo ignorirao.

U telefonskom razgovoru u četvrtak, kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao je svom ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi da se Peking nada da će "sve strane ostati mirne, racionalne i suzdržane, te da će nastaviti mirovne pregovore što je prije moguće".

Kineski mediji kažu da je Kuleba razgovarao o "izgledima mirovnih pregovora i primijetio da dokument o stavu Kine o političkom rješenju ukrajinske krize pokazuje njezinu iskrenost u promicanju prekida vatre i kraja sukoba". Kuleba je izrazio i nadu da će održati komunikaciju s Kinom.

Nije iznenađujuće da je Biden paranoičan zbog nastojanja Kine da posreduje između Moskve i Kijeva. Poanta je da su on i Zelenski u smrtnom zagrljaju, jer korupcijska prijevara koja uključuje aktivnosti Huntera Bidena u Kijevu visi nad očevom političkom karijerom kao Damoklov mač, dok se s druge strane Zelenski bori i za političku opstanak i sve se više usuđuje djelovati na svoju ruku.

Zanemarujući zapadne sumnje o mudrosti držanja uništenog grada Bahmuta na prvoj crti fronte u Donbasu, Zelenski se ukopava i održava iscrpljujuću obranu koja bi se mogla otegnuti, kako piše Politico.

Očito se Biden ponaša kao mačka na vrućem limenom krovu. Ne može niti pustiti Zelenskog niz vodu, niti si može priuštiti da bude zarobljen u vječnom ratu u Ukrajini dok ga Tajvanski tjesnac poziva kao veći izazov.

Stav Pekinga u posljednje je vrijeme vidljivo očvrsnuo, a prezir kojeg su SAD izlile na kineski nacionalni ponos srušivši kineski meteorološki balon samo je pogoršao nepovjerenje. Slično tome, Rusija je dosegla najnižu razinu u odnosima sa Zapadom baš s provokacijom dronom Reaper i lažnom optužbom koju je ICC iznio u ime anglosaksonske klike.

Ali Xi Jinping je izabrao Rusiju za svoj prvi posjet inozemstvu u trećem mandatu, usprkos ratu u Ukrajini. Najavljujući Xijev posjet Rusiji, kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je: “Dok svijet ulazi u novo razdoblje turbulencija i promjena, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i važna sila, značaj i utjecaj kinesko-ruskih odnosa pada daleko izvan bilateralnog okvira”.

Opet, Biden bi pomislio da je ponizio Putina s Reaperovim trikom i prijevarom s ICC-om. Ali Putin je nonšalantan i odabrao je baš taj dan za svoj prvi posjet Donbasu.

Putin je obišao Mariupolj, lučki grad s kojim su se žestoko borili NATO operativci u sprezi s ukrajinskom neonacističkom brigadom, provozao se vozilom gradskim ulicama, zaustavljajući se na nekoliko lokacija i pregledavajući radove na obnovi. To je prkosan signal Bidenu da je NATO izgubio rat, a to zna i „drug“ Xi i sutra, nakon odlaska iz Moskve, imat ćemo nove konture svjetskog poretka. Bez apsolutnog hegemona u smislu nametanja „univerzalnih vrijednosti“ cijeloj planeti, a zauzvrat, za iste te „vrijednosti“ koji kao karcinom razaraju društva i nacije, SAD i kolektivni Zapad su mislili i dalje živjeti od bogatstva, jeftinih resursa i radne snage cijelog svijeta koji bi imao status zapadnih vazala.

Baš o tome govori i današnji uvodnik kineskih novina Global Times. Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Moskvu 20. ožujka, započinjući svoj državni posjet Rusiji. Topla dobrodošlica sa svih razina ruskog društva i iznimno velika pažnja međunarodne javnosti govore da se radi o značajnom diplomatskom događaju šefa kineske države. Imamo sve razloge vjerovati da će ovaj posjet dodatno uzdići kinesko-ruske odnose koji su već na povijesnom vrhuncu. Ne samo da će donijeti opipljive dobrobiti dvama narodima, već i promicanju mira i razvoja za regiju i svijet, kako je određeno prirodom kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva suradnje za novo doba, piše Global Times, koji je naveo i da apsolutno prešutno razumijevanje, uzajamno povjerenje između Xija i Putina jamči najvišu razinu za odnose Kine i Rusije.

Na dan odlaska, i predsjednik Xi i predsjednik Vladimir Putin objavili su značajne članke u glavnim medijima onog drugog, pružajući tumačenje ovog posjeta na najvišoj razini iz perspektive Kine i Rusije. To također odražava izuzetno visoku razinu strateškog međusobnog povjerenja između Kine i Rusije. Iz ova dva članka nije nam teško naslutiti duboko osobno prijateljstvo dvaju šefova država i vječno kinesko-rusko prijateljstvo. Kao što je predsjednik Xi rekao u članku: "Kina i Rusija pronašle su pravi put međudržavnih interakcija. To je bitno kako bi odnos izdržao test promjenjivih međunarodnih okolnosti, što je lekcija potvrđena i poviješću i stvarnošću. "

Zapravo, to je novi tip međunarodnih odnosa na koji kineska diplomacija poziva i kojem je predana u prakticiranju u novoj eri, sa suštinom uzajamnog poštovanja, poštenja i pravde te suradnje u kojoj svi pobjeđuju. Kinesko-ruski odnosi živopisan su primjer uspjeha nove vrste međunarodnih odnosa, koji se grade na temelju nesavezništva, sukoba i ciljanja bilo koje treće strane, potpuno nadmašujući male klike formirane ideološkim podjelama i taborištima zapadnih zemalja i nadilazeći stare paradigme podjele vlasti, razmjene interesa i dominantno podložnih odnosa među velikim silama.

Kina i Rusija su jedna drugoj najveće susjedne zemlje sa značajnim razlikama u nacionalnim uvjetima, javnim osjećajima, političkim sustavima te povijesnim i kulturnim pozadinama. Prema uskogrudnom razmišljanju nekih ljudi u SAD-u i na Zapadu, čini se da je normalno da odnosi Kine i Rusije budu loši. No, činjenica je da ne samo da se Kina i Rusija dobro slažu, već su i njihovi odnosi vrlo dobri, što je njima teško razumljivo.

Treba reći da bi ti ljudi trebali brzo zakoračiti i uhvatiti korak s vremenom.

Iskustvo koje su Kina i Rusija istražile i akumulirale u dugoročnoj prijateljskoj i obostrano korisnoj suradnji neće biti potkopano i dezintegrirano vanjskim klinom.

„U teoriji, budući da se Kina i Rusija mogu dobro slagati, druge zemlje također mogu učiniti isto. Može se zamisliti da što više zemalja izgradi novu vrstu međunarodnih odnosa, to će svijet postati mirniji.

Nasuprot tome, predrasude, ideološka opsesija i geopolitička sebičnost koja postoji među državama prepreka su ostvarenju idealnog stanja međunarodnih odnosa. Napredak ljudske političke civilizacije i uspostava mirnijeg svijeta ovisi o prevladavanju ovih prepreka.

Predsjednik Xi je u članku spomenuo da je tijekom svog posjeta Rusiji u ožujku 2013. prvi put predložio koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo. Tijekom proteklih 10 godina, sudbina čovječanstva još je tješnje povezana. Ideal zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva zagovara da samo zajedničkom suradnjom cijelog čovječanstva možemo rješavati zajedničke probleme i izazove. Zajednički interes cijelog čovječanstva je svijet koji je ujedinjen i miran, a ne podijeljen i nestalan. Predsjednik Xi kasnije je predložio Inicijativu Pojas i put, Inicijativu za globalni razvoj, Inicijativu za globalnu sigurnost i Inicijativu za globalnu civilizaciju. Sve je to obogatilo našu viziju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva i pružilo praktične putove prema njoj. Oni su dio odgovora Kine na promjene u svijetu, našem vremenu i povijesnoj putanji. U tom smislu kinesko-ruski odnosi, s dugogodišnjom praksom, cjelovita su i bogata referenca i dokaz za svijet, odražavajući globalni značaj kinesko-ruskih odnosa“, piše dalje Global Times.

 

„Dio američkog i zapadnog javnog mnijenja, zbog svoje uskogrudnosti, zlonamjerno hvali normalnu razmjenu između Kine i Rusije, pokušavajući je krivo predstaviti kao neku vrstu "zlodjela", odnosno, logične suradnje između „dvije diktature“. Ali otvorenost i transparentnost kinesko-ruskih odnosa najjači je odgovor na te glasine i klevete. Vanjski svijet posebno je zabrinut oko toga kakvu će ulogu ovaj posjet imati u ukrajinskoj krizi, a odgovor zapravo možemo pronaći u dva članka predsjednika Xija i predsjednika Putina.

U pozadini svjetskih turbulencija, Kina i Rusija su zacrtale način suživota kao prijateljski susjedi i velike sile sa strateškim uzajamnim povjerenjem, postavljajući novu paradigmu za odnos između velikih sila i donoseći sveobuhvatnu inspiraciju svijetu. Također vjerujemo da će putovanje predsjednika Xija puno prijateljstva, suradnje i mira unijeti novi poticaj u zdrav i stabilan razvoj kinesko-ruskih odnosa i postaviti novi primjer za promicanje izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, zaključuje kineski list.

Nakon posjeta Xija Kremlj isključuje susret Putina i Bidena, čime kolektivni Zapad postaje svjetski „parija“

A posljednja vijest iz Moskve, koju treba shvatiti u njenom pravom značenju, nisu ugovori i trgovina, vojna suradnja i predanost rješavanju ostalih sukoba u  svijetu, već jasna poruka da su za svijet zemlje kolektivnog Zapada postale parije, odmetničke države, što će im biti sudbina.

Predsjednikov pomoćnik Jurij Ušakov je rekao da se Putin ne planira sastati s Bidenom nakon razgovora sa Xi Jinpingom

„Ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira se sastati s američkim kolegom Joeom Bidenom nakon razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom“, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

Ušakov je također odgovorio novinarima da se pitanje mogućeg uhićenja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama nije raspravljalo tijekom pregovora s Kinom.

Ruski mediji javljaju da je sastanak kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina izazvao veliku iritaciju u Washingtonu, a američki državni tajnik Anthony Blinken prekorio je kineskog čelnika zbog "neodgovornosti".

Nažalost, ovdje u regiji, koja je uglavnom anglofona ili okrenuta zapadnoj medijskoj kanalizaciji, sve ovo se teško može čuti, osim u dijelu medija u Srbiji i BiH, gdje još uvijek postoji sloboda govora. Ali izvan geografskih granica Europe cijeli svijet pozdravlja ovaj susret i sve što on sa sobom nosi. Od turskih do iranskih medija, od latinoameričkih do afričkih, cijela Azija i islamski svijet, nepokorena Afrika, a ona je sve veća, uz dio europskih novinara koji časno brane tu profesiju, čak i ako su na udaru s uskraćivanjem angažmana, svi su istog mišljenja, gore iznesenog, da ovaj važan susret ne samo da potvrđuje jačanje rusko-kineske suradnje, već je nagovještaj novog svjetskog poretka u kojem zapadni hegemon nema što tražiti. Zbog toga anglosaksonska klika s užasom promatra posjet Xi Jinpinga Moskvi, ali je teško od nje očekivati promjenu kursa. Ti gore po njih…

alterminfo