Prije nekoliko dana nezavisne vijećnice u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, Slavica Lemaić i Anica Radman, upitale su javno gradonačelnika dr. Mirka Dusparu:  Zašto je sa službene web stranice Grada Slavonskog Broda obrisan popis gradonačelnikovih sponzorstava i donacija od 2013. do 2019. godine? Gdje je nestala transparentnost?

U obrazloženju Slavica Lemaić piše:

Na zadnjoj sjednici vijeća, u rujnu,  postavila sam pitanje gradonačelniku o donacijama koje sam pronašla na službenoj stranici Grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik je godinama  poklanjao  novac  iz gradskog proračuna za građevinske objekte u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, u periodu od 2013. pa do kraja 2021. godine.

Naime, radi se o  višemilijunskim iznosima koji su otišli van grada Slavonskog Broda, za neke ne znamo točno ni gdje.

Na moje pitanje gradonačelnik nije odgovorio, pravio se da ne zna o čemu govorim, ali su zato  pojedini lokalni portali, koji dobivaju novce od Grada odradili prljav posao i u javnost plasirali laži o onome što sam govorila kako bi moje pitanje oko donacija ostalo nezamijećeno.

Podatci o sponzorstvima i donacijama sada su uklonjeni sa stranica Grada Slavonskog Broda.

Dakle, na službenoj stranici Grada bili su objavljeni podatci o sponzorstvima i donacijama od 2013. godine do 2019. Toga više nema. Sve je uklonjeno. Zašto?

Uvjereni smo da su podatci uklonjeni namjerno i da se ne radi o nikakvoj slučajnosti.

Ostavili su samo podatke za 2020. i 2021. godinu.

Gradonačelnik očito ne želi da Brođani saznaju kako je godinama poklanjao njihove novce iz gradskog proračuna jer se sad već radi o milijunima.

Treba li uopće naglasiti da se Duspara na pitanja nije ni počešao? Hoću reći, da on na javna pitanja, javno nije odgovorio. Zna on da dok glasno šuti opozicija u vidu HDZ-a, kako brinuti ne treba. Zar se uopće mora i spomenuti da su brodski plaćenički mediji, kao i do sada, zanemarili Lemaićkinu zabrinutost za gradonačelnikov nečuveni voluntarizam, manipulaciju javnim mijenjem, doziranje istine, izvjesno prekrajanje povijesti slavonskobrodskog donatorstva i sponzoriranja kojima on upravlja kao prvi čovjek organizirane gradske vlasti, osim u slučajevima kada se radi o pukom automatizmu? Brodski mediji, posebno podkapacitirani internetski portali, naseljeni slučajnim novinarkama i novinarima, lokalni su punktovi kukavnog i interesnog poslušništva i selektivne kritike društvenih i političkih pojava, prepuni poluvažnih komunalnih i rekreativnih informacija, bez smisla, znanja i vještine za sintezu i poticanje vlasti na razum, dosljenost i konstruktivnost, i na ovom slučaju pokazali su svoju svoju nedoraslost ulozi koju bi trebali imati, moralni kretenizam i zabolimekurac stav o gradskim novcima, gradskoj budućnosti, gradskoj vlasti. Kako to da ih ne zanima zašto je gradonačelnik izbrisao popis donacija za niz godina kada ih je šakom i kapom dijelio? Kakvo je to novinarstvo? Što i koga ono štiti? Umjesto pouzdanog oslonca građana, oni okretanjem glave od gradskih problema u praksi postaju vazali vlasti.

Međutim, u jednom komentaru (pod nickom "babo"), ispod Lemaićkinog teksta, objavljenom na ovom portalu kojeg držite u laptopu ili mobitelu, podaci su vraćeni javnosti. Zašto –  to je jasno, a kako - ne znam.

Dobro! Dobro, evo:

https://web.archive.org/web/20201203112532/https://www.slavonski-brod.hr/gradska-uprava/sponzorstva-i-donacije/288-popis-donacija

Zadovoljan ?

Otvorite link i pregledajte dobro. Negdje u popisima, nalaze se i razlozi njihovog uklanjanja. Odstranjivanje popisa nije učinjeno zbog, štatijaznam, preopterećenosti servera, jer ne radi se o mogućem prekomjernom zauzimanju memorije, nego zbog sadržaja. Pozivaju se brodski tzv. političari, kulturni radnici, intelektualci, novinari da napokon priupitaju Velikog meštra, o čemu se radi. I hoće li vratiti popis da ga mogu vidjeti svi izravno, kao donedavno, a ne preko ovog malog portala? Ako vam sve smrdi na skandalčinu, vaše čulo mirisa nije oslabljeno kovidom pokoravanja, zaglupljivanja i indiferentnosti.

Postaje li Brod grad slučaj?

P.S. Budite strpljivi kod otvaranja povratničkog linka. Otvorit će se