Treba li priču o ostavci Petera Tot-Đerđa na mjesto predsjednika udruge građana Eko integral za zaštitu okoliša i prirode, započeti s nadugačkim i naširokim predstavljanjem njenih aktera - Slavonskog Broda (sa stanovnicima), Mirka Duspare, gradonačelnika Slavonskog Broda, Stribora Valente, predsjednika Gradskog vijeća Grad Broda, članova GV-a, spomenutog Petera Tot-Đerđa, članova udruge Eko Integral i lokalnih medije? Možda je uvodno dovoljno samo reći da je Slavonski Brod (sa stanovnicima) grad koji godinama mazohistički trpi zagađeni zrak i sve posljedice zagađenja, koji je prvi na listi zagađenih gradova u RH i među prvima u Europi, grad koji nikome i po ničem nije uzor. Problem sa zagađenim zrakom traje najmanje četrnaest godina, a problem s populističkim gradonačelnikom Mirkom Dusparom, postoji više od šesnaest godina. Stribor Valenta, predsjednik je GV-a i otpadnik (od) SDP-a, rezultat je političke trgovine za koju nisu glasali punoljetni stanovnici Broda; on je (bio) prst na vagi (zajedno s izvjesnim Pudićem iz DP-a), kod formiranja Dusparine vlasti, i stalni je prst na vagi i Dusparin pouzdanik kod donošenja odluka na sjednicama. Dakle, ne predstavlja nikoga, samo sebe. Od svih članova GV-a, istinska oporba Duspari dvije su nezavisne vijećnice (Lemaić i Radman), a ostali su oporba koja je scojim radom iznevjerila smisao i svrhu oponiranja, s ciljem postizanja boljitka za Brod. Peter Tot-Đerđ brodski je Don Quijote, pripadnik najplemenitije sorte ljudi, simbol sukoba između idealističkih stremljenja i realnosti. Ma koliko se u svom pristupu oslanjao na statistiku i očitost, on kao da nije razumio razloge pokvarenosti političkih realista. Članovi njegove udruge svi odreda su znalci, ali koji su se ispasivizirali do te mjere da su predstavljali teret Peteru, a, bogami, i on, svojom hiperaktivnošću, njihovom komoditetu i bezvoljnosti. Brodski mediji nekakve su bastardne mješavine izvještajnog i žuto-magazinskog (izuzev profesionalnog portalplusa, koji, opet, najviše iz šuštećih razloga, podupire Dusparu i kad treba i kad ne treba).

U takvoj konstelaciji uloga, Eko integral bio je tigar od papira, nitko i ništa, pa čak ni mali, skromni savjetodavac gradonačelniku u vezi reda koraka u otklanjanju uzroka dramatične zagađenosti zraka. U početku su čak korektno surađivali, ali Duspara je, povrijeđen iz samo njemu znanih razloga, udrugu bahato odbacio kao partnera, o čemu bi više mogao reći školski psiholog, nego ja s mojim nedovoljnim poznavanjem morbidnih relacija nadređenosti i podređenosti. O neodrživosti nekontaktiranja, nesuradnje i sve većeg udaljavanja, dok Brod smradno gori, Tot-Đerđ je ispočetka pisao ezopovskim jezikom, mekano, krečući se u širokom luku od središta nerješavanja problema, bez ikakvih provokacija, dosadnjikavo, rekao bih, ali, kasnije, jer problem se uporno nije rješavao, bio je sve otvoreniji, oštriji i atraktivniji u kritici nasilne, sebične, tašte, vlastodržačke nerazumnosti.

O konfliktu između Eko Integrala (čitaj Petera Tot-Đerđa) i netolerantnih gradskih vlasti, spomenuti mediji, rekoh, nekakvi bljak miksevi lokalnih vijestonosnih objava i komercijalnih preuzimanja s „velikih“ portala (koji se piju kao sumnjiva medicina, začepljenog nosa), šutjeli su kao zaliveni. Šutjelo je Gradsko vijeće, šutjeli su i članovi Eko integrala, pa sam ih svojevremeno nazvao pizdekima, vjerujući da će ih ta „izazivačka etiketa“ izaktivirati, ali, bez uspjeha. Kakvi su bili, takvi su ostali. U mojoj kolumni naslovljenoj: O (ne)čistom zraku: Na jednoj strani su ignoranti i socijalno nepristojni predsjednik Gradskog vijeća, a na drugoj, pizdeki iz EKO - Integrala koji ne reagiraju na očita ponižavanja, sve lijepo piše. I o tome.

Dakle, prije dvije i pol godine počinje definitivni razlaz, koji će kulminirati prije nekoliko dana, 11. studenog ove godine, kada je održana sjednica GV-a, na koju nije (!!!) pozvan nitko iz Eko integrala, premda je na dnevnom redu bio Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka. Peter Tot-Đerđ, pred sjednicu, GV-u je uputio dopis sljedećeg sadržaja:

 Poštovani/Poštovana!

 “Početkom tjedna na službenim web-stranicama Grada Slavonskog Broda objavljen je Dnevni red nove, 9. sjednice Gradskog vijeća koja će se održati dana 11.11.2022. godine. Tako pod točkom 2. vidimo da se na sjednici razmatra:“Prijedlog Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka za grad Slavonski Brod” …

Nakon što smo uspješno prelistali, a ono što je važno i pročitali iz te gomile materijala i iz novog, valjda sada i uspješnog Akcijskog plana, možemo sada zaključiti: Neupitno je da sa strane ovlaštenog izrađivača - tvrtke DVOKUT- ECRO d.o.o. iz Zagreba napravljena je velika stvar i tako, nakon 4 i pol godine naš Grad dobit će Akcijski plan koji je izrađen u listopadu 2022. godine.” …  Vidite: http://www.sbperiskop.net/objave/akcijski-plan-poboljsanja-kvalitete-zraka-valjda-8-i-put-uspjesno 

Mi u Eko-Integralu se nadamo "da Grad neće morati potrošiti još četiri i pol godine da se sve to profunkcionira! Bio bi to još jedan pogrešan korak… ". Pa bih Vas molio da  prije sjednice Gradskog vijeća pročitate moj članak na gornjem linku, kao i sve izrečene komentare uz članak!

S poštovanjem, Peter Tot-Đerđ, predsjednik Udruge Eko-Integral

U povodu donošenja Akcijskog plana, predsjednik GV-a Stribor Valenta za Plusportal izjavljuje: predstavnici eko-udruga… na sjednici se nisu pojavili niti su za to … ranije iskazali interes. Tot-Đerđ, konsterniran i razočaran ovom očibodećom laži, predumišljanom diskvalifikacijom nastojanja eko aktivista, daje ostavku na mjesto predsjednika Eko Integrala, a o čemu piše Portalplus u tekstu Peter Tot-Đerđ, javno, podnio neopozivu ostavku. Naime, citiranu izjavu-laž nije dao netko neupućen, minoran, netko tko nije u igrač u važnoj društvenoj i političkoj tekmi za rezultat oko kvalitete zraka, nego predsjednik Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda. Stoga Tot-Đerđeva odluka da napusti udrugu, koja u smislu ostvarivanja svrhe svog postojanja i djelovanja, mora usko surađivati s gradskim vlastima, nije pretjerana, niti ishitrena. Bez suradnje i međusobnog uvažavanje, Eko Integral ima status i značenje petog kotača. Peter je u hipu dokučio što dolazi, a otprije je znao s kim ima posla. Ostavka je bila logična posljedica Valentinog nepoštovanja i zlobe.

Dvojac Duspara-Valenta odljevak je iz kalupa onog, političkog pragmatizma koji ne preza od primjene mnogih njegovih izvedenih oblika: nadmudrivanja partnera, nadmetalačkog podcijenjivanja, prepredenjaštva, drskog laganja, davanja neumjerenih obećanja, koristoljublja, razgovora o kanalizaciji i betoniranju staza, a ne o suštinskim problemima stanovnika grada. Takvo mjestimično izdegenerirano djelovanje, ponekad prilagođeno praktičnim ciljevima i potrebama konkretnih vodećih dužnosnika grada, tijekom kojeg se začuje tek poneki nezavisni glasić razuma i kritike isforsiranog, osmišljeno je da građane, ovisne o njihovim odlukama, zadrže u nerazvijenom stanju kritičkog rezoniranja.

Kao što je poznato, Stribor Valenta gorljivo je opsjednut salonskim ljevičarenjem, demokracijom i retoričkim fejsbook-konstruktom demokracije, maltene do pokliča, ali kao prvi čovjek Gradskog vijeća on od nezavisnih vijećnica čuje ovo o svojoj demokratičnosti: Na sjednici za vrijeme aktualnog  sata svaki vijećnik ima pravo postaviti po dva pitanja i dopunska pitanja. Vrlo rijetko dobijemo konkretne odgovore, ili ih uopće ne dobijemo. Predsjednik vijeća uskraćuje vijećnicima vijećnička prava, a upravo njegova ruka čuva većinu gradonačelniku u vijeću. Gradonačelnik vješto izbjegava odgovoriti na naša pitanja te vrlo često odstupa od teme. I to ga ne brine. U svjetlu svega ovoga nije neočekivana laž koju je izgovorio o eko aktivistima. Umjesto da kao prvi među jedankim članovima GV-a, prednjači po pristojnosti, ljubaznosti uviđavnosti, štovanju vijećnika, uvažavanju prisutnih, on se ponaša bezobzirno, sluganski bezočno. Čemu bezobzirnost? Je li to nedostatak stvarne neovisnosti odnosno svijesti o vlastitom roku trajanja na bazi podsjećanja na trgovinske dogovore prilikom formiranja većine u gradskoj skupštini?

Valenta je nedvosmisleno izrekao prijesnu laž, pokušao je, očito, ubiti istinu. Zašto? Iz kojih interesa? Je li to bila samo jednokratna uporaba niskih udaraca ili je on trajno neodgojen? Može li se ipak očekivati Valentina isprika Peteru Tot-Đerđu, kako bi javnost saznala o kome i čemu se radi?