Spletom okolnosti, zbog dužeg odsustva Urednika ovog cijenjenog portala, baš onih dana kada se pojavila jedna rječljiva ‘uspomena’ iz arhive sa SBPeriskopa od prije godinu dana, ovaj moj novi članak je ostao zaključan u ladicu Urednika koja se sada, na sreću polako otključava. Uostalom u toj ‘uspomeni’ je pisalo:

“Evo izgleda i stanovnici Slavonskog Broda dočekali određeno poboljšanje u čistoći (kvaliteti) zraka … (http://www.sbperiskop.net/objave/brodani-su-ponovo-svjedoci-da-je-zrak-u-njihovom-gradu-najonecisceniji-3).

Obje brodske mjerne postaje danas su bile u CRVENOM (onečišćen zrak), što je potpuno nova i bolja slika … jer sve to dolazi nakon što su dvadesetak dana kontinuirano te postaje mjerile onečišćen zrak i one su kontinuirano bile (ponekad) u CRVENOM, a više u TAMNO CRVENOM (jako onečišćen zrak), no ipak najviše u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak), (kao napr.) mjerna postaja na Jelasu (SB-1) s ukupno 10 i pol dana…”! 

Inače, taj članak je bio četvrti u nizu kojeg sam objavio od kraja listopada pretprošle godine do početka siječnja prošle godine na SBPeriskopu s istim naslovom: “Brođani su ponovo svjedoci da je zrak u njihovom gradu najonečišćeniji” i koji naslov poslije godinu dana ponovo i ovom članku koristim!

Da, svi su ti spomenuti članci imali cilj upozoriti odgovorne, sve odgovorne od lokalne, preko regionalne do državne razine, da je brodski zrak zaista najonečišćeniji, ne samo u Hrvatskoj, nego puno-puno šire, o čemu smo mi Brođani vrlo brzo, za manje od pet mjeseci ‘uzorno’ bili informirani od Europske agencije za okoliš!

Tako, krajem travnja 2023. godine objavljena je nova karta Agencije: “European city air viewer” i na toj karti (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer) Slavonski Brod bio je na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 od 28 µg/m3. Iza Slavonskog Broda su bili: višegodišnji ‘šampion’ Nowy Sacz i još nekoliko poljskih gradova, među njima i Krakow, a i gradovi iz Italije: Cremona i Padova!

No kako se lijepo vidi, sve to što se i danas odigrava, već je nekoliko puta viđeno, tako i prošle i pretprošle godine, pa i prije. Ipak dobro je vidjeti i znati, što se i u sadašnjosti događa da nam sve bude potpuno jasno!

Od početka studenog, kada je ponovo započelo pogoršanje situacije u brodskom zraku, Slavonski Brod već je 10 (deset) puta bio u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak) i to redom: 21.11., 01.12., 13.12., 20.-21.12. 51 sat, 26.-27.12. 31 sat, 29.-30.12. 45 sati i onda od 05.01. ujutro, kada je ponovo postaja na Jelasu (SB-1) bila u LJUBIČASTOM sve do zore sutra dan, dok postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) tek u kasno popodnevnim i večernjim satima je bila u LJUBIČASTOM. Onda ponovo 14. i 15. siječnja kada postaja na Jelasu ponovo 50 sati bila u LJUBIČASTOM i na kraju od 22.- 23. i 24. siječnja negdje ukupno 40 sati…  

Također je važno zapaziti da nisu samo ekstrema onečišćenja koja nas mogu zabrinjavati, nego i dužina trajanja onečišćenja. Tako mjerna postaja na Jelasu kontinuirano je od 16.12. navećer do 03.01. ujutro, tj. skoro 18 dana bila u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM i LJUBIČASTOM!!! Iza toga je slijedila jedna stanka od 15 sati i tada je postaja bila u ŽUTOM i ZELENOM. Onda je uslijedilo jedno razdoblje od 11 dana kada je od 8. siječnja navečer do 19. do ponoći postaja bila u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM i LJUBIČASTOM!

Ima i drugih dokaza da je brodski zrak najonečišćeniji u Hrvatskoj. I to baš onaj dokaz kojeg svi mi možemo pronaći u aplikaciji Ministarstva “Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj'', ali i svakako ako zanemarimo eventualnu validaciju podataka (koja će se naknadno odraditi u DHMZ-u), koja validacija vjerojatno ne bi trebala imati veliki utjecaj na dvogodišnji (2022. i 2023.) prosjeke koncentracije lebdećih čestica PM2.5.

Tako postaja na Jelasu (SB-1) ima prosjek od 27,94 µg/m3, a postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) 24,19 µg/m3, Kutina-2 23,46 µg/m3, Koprivnica-2 22,26 µg/m3, Koprivnica-1 22,14 µg/m3, Zagreb-3 22,01 µg/m3, Osijek-2 19,13 µg/m3, Sisak-1 18,96 µg/m3! Gledajući te prosjeke, jasno nam je da Slavonski Brod ponovo daleko prednjači s onečišćenim zrakom u Hrvatskoj. To jedino ne vidi onaj, tko to ne želi vidjeti!

Moram tako i ovaj put ponoviti, ono što sam i prije godinu dana napisao i baš kako je jedan komentator onda uz moj članak i naveo: sve ovo, s ovim onečišćenjima brodskog zraka da nije tragično, bilo bi to sramotno!

Sigurno da je i tragično i sramotno ovo ‘licemjerno politikanstvo’ jer zaista izgleda svi "odgovorni" jedino što žele, žele sakriti stvarno stanje brodskog zraka! Dok svaki dan i to dan za danom vidimo i osjećamo to veliko onečišćenje brodskog zraka, a za to vrijeme "politika i uprava o svemu tome šute"!

Također i ovom prilikom moram ponoviti kako je previše neodgovornih i u Gradu i u Županiju, ali i šire, u Ministarstvu i u DHMZ-u, HZJZ-u… Uz sve to, sve ovo već jako dugo traje, duže od 15 godina! Brođani i svi eko-aktivisti nisu samo umorni, nego i psihički iscrpljeni, frustrirani, nezadovoljni pristupom odgovornih!

Da Brođani iznova i iznova su svjedoci kako je zrak u njihovom gradu najonečišćeniji! Pa vjerojatno je istina, ono što su poneki komentatori u dosadašnjim člancima o onečićenom brodskom zraku tvrdili i tvrde: Brođani su žrtve nemara politike i uprava!