Ana Kutija, keramičarka, volonterka, humanistica, rođena je i školovana u Zagrebu gdje i danas živi i radi. Od malih nogu je pokazivala interes za učenjem, istraživanjem, pomaganjem, pa ju je istraživanje fizičkih, duhovnih, kreativnih granica odvelo u humana zanimanja...

Ana ima 24 godine iskustva kao medicinska sestra, medicinsko sportski terapeut, trener, te učitelj joge.

Razgovaramo zbog vašeg kreativnog hobija. Opiši nam ga.

Moj hobi je keramika. Prije šest godina upisala sam tečaj keramike u Maloj školi keramike u Petrovoj ulici u Zagrebu, koji je u meni probudio neopisivu ljubav na prvi dodir. Tijekom tečaja shvatila sam kako je oblikovanje gline izvrsna terapija, jer nas glina uzemljuje i čini nas stabilnijima. Svaki keramički predmet objedinjuje četiri osnovna elementa: zemlju, vodu, zrak i vatru. te peti element duh onoga koji stvara. Kako sam jednom prilikom volontirala sa beskućnicima tamo sam upoznala gospodina Mile Mrvalja (sada bivši beskućnik i pokretač humanitarne udruge " Ulični fajter") koji sada vodi projekt „Invisible Zagreb" i rodila se ideja. Prvo sam napravila humanitarnu izložbu gdje su moji radovi išli na licitaciju i sav iznos je doniran udruzi, nakon toga sam odlučila proširiti cijelu zamisao. U Maloj školi keramike, kod voditeljice i vlasnice Martine, jedamput tjedno dolaze djeca s Downovim sindromom koji polaze njezin tečaj keramike. Odlučila sam i njih uključiti u projekt, to im pomaže u samopuzdanju, a sav prihod od prodaje unikatnih predmeta ide udruzi za rad u borbi protiv beskućništva. Također moja zadnja izložba je bila za pomoć udruzi za zaštitu i promicanje prava životinja RINA i dalje želim na taj način pomagati potrebitima.

Kako okolina reagira na vaš rad?

Zanimljivo im je kako nalazim vremena za keramiku i volontiranje s obzirom na svoj regularan posao i koliko sam zaljubljena u glinu, ali prvenstveno me podržavaju. Reakcije su pozitivne.

Imate li podršku?

Apsolutno. Martina, voditeljica Male škole keramike je nezamjenjiva, bez nje bi ponekad bila izgubljena. Ona me usmjeruje i pomaže, a tu su naravno i drugi polaznici, pa zajedno izmjenjujemo iskustva i dajemo si potporu, jedna predivna zajednica.

Otkuda crpite inspiraciju?

Inspiracija su mi u početku bili ljudi koji me okružuju, njihove osobnosti i strasti. Sve je započelo pomatranjem mojih prijatelja; svakog sam gledala kroz prizmu boja, oblika, njihovih pogleda na svijet, zanimanja, interesa, zatim sam proširila interes i zadnjih par godina inspiraciju crpim iz prirode, njenih oblika, boja. Samo proučavanje prirode je nepresušna inspiracija.

Koliko vam je internet koristan za rad?

Dosta, ovih dana sve je online.

Koju bi poruku ostavili za kraj?

Slijedite svoje strasti, nikada ne znate gdje će vas odvesti, budite iskreni i svoji. Unesite ljubav u to što vas veseli i radite što više kreativnih stvari, da bi svijet bio ljepši.

Anu možete potražiti i na društvenim mrežama pod njenim imenom i prezimenom. Bravo Ana! Zelimo ti mnogo inspiracije i zadovoljstva u radu.