Ponovo se družimo s Renatom Šošić i donosimo neke njene novitete. U jesenskom sam raspoloženju, pa mi je najviše " sjeo " njezin drveni nakit.

Kako se rodila ideja o baš drvenom nakitu?

Ideja se rodila spontano, u trenutku. Posjedujem dosta drvenog nakita raznih brendova i to je nakit koji diše uz mene i uz kojeg ja dišem. Moram priznati da se uz takav nakit najbolje osjećam. Jednog dana moja prijateljica me zamolila da joj napravim turban i uz njega neke naušnice. Automatski sam odgovorila „Može ako će biti drvene“. Nisam ni znala u što se upuštam.  Počela sam razmišljati kakve bi drvene naušnice išle uz turban…  Samo sam krenula bez velike pripreme.  Imala sam samo drvene komade koje koristim za Logo koji stavljam na svoje tkane torbe. Uzela sam ga u ruke i krenula bojati… Kako sam samo uzivala dok sam ih radila da sam se samo prebacivala na još jedne, pa još jedne, i prijateljica je dobila set naušnica, a ja novu ljubav. 

Koje su mu prednosti? Meni prvo što pada na um je da je lakši od metalnog?

Meni osobno je prednost zbog koje sam ga i sama sebi nabavljala prije nego sam se dala u samu izradi je prirodnost, prirodni materijal koji diše uz mene. To je nakit dat od prirode za nas. Nema alergijskih reakcija.

Da li je nosiv na dnevnoj bazi?

Nosiv je u svakom trenutku, situaciji i uvjetima. Smatram da u ženi budi baš onu njezinu prirodnu ljepotu.

Koji profil žena najviše uzima baš ovakav nakit i kakve su povratne reakcije?

Ima raznih profila žena te nije uvijek ono što izbacim za sve. Reakcija je zaista divna jer žene vole ono što je jednostavo, elegantno a još i prirodno. Od kada sam izbacila prve, nema dana da bar jedna žena nije okićena njima.  Zar to nije divna reakcija?

Drago nam je Renata. Kako stigneš sve? Koliko vremenski treba ?

Izrada traži svoje vrijema, ali ja uz njih radim još puno stvari tako da dok radim naušnice istovremeno i tkam torbu. Ovo govorim, jer kada ih oblikujem, samo sam njima posvećena, ali kada dode vrijeme sušenja, ne gledam ih nego tkam i imam osjećaj da se tako brze osuše. Ovo pak govorim, jer ne pripisujem sebi vrijeme sušenja da pripada vremenu izrade. Upravo zbog ovoga je tesko definirati koliko zapravo treba vremena za izradu jednih naušnica. One nastaju kroz cijeli dan.

Što još trenutno radiš?

Kako sam spomenula uz naušnice radim dosta drugih stvari. Uz modne dodatke ljubav veliku gajim prema starim zanatima (tkanje, štrikanje, heklanje, vez…) te je ta ljubav prisutna u mom radu. Trenutno radim tkanje torbi koje tkam na tkalačkom stanu, a koje su se zaista pokazale kao puni pogodak i super su u kombinaciji s drvenim nakitom, jer ono što je vrijedno nema vrijeme trajanja.

Hvala Renata, do neke nove suradnje.