Mirta (43) dolazi iz Zagreba, tjelesno orijentirana terapeutkinja, majka dvoje djece. Radosna žena, zadovoljna majka i partnerica, te kreatorica. Ispunjava ju neizmjerna ljubav prema stvaranju, bilo da se radi o nakitu, slici, namještaju...

Kako izrađujete nakit?

Dok izrađujem nakit važno mi je da su sve opcije koje imam predamnom, to je moj prostor i moje vrijeme, kao da otvorim dućan s najdražim predmetima koje godinama skupljam odasvud, drvene i staklene perle, naplavine, kože... tada mogu zaroniti u samu kreaciju.

Cijeni li se takav rad i može li se u Hrvatskoj od njega živjeti?

Smatram da su ljudi danas svjesniji nego ikad koja je vrijednost unikatnog i ručno rađenog predmeta i koji je to osjećaj nositi, posjedovati nešto što je s ljubavlju rađeno. Nisam sigurna koliko se od toga može živjeti, nisam probala. Predpostavljam da ukoliko sve svoje snage i svoju namjeru okrenete u tom smjeru da je moguće. Znam neke ljude koji žive od svojih kreacija.

Da li i sami nosite svoj nakit?

Nosim svoj nakit čim ga napravim, to je za mene kao probna vožnja, da isprobam da li je to što sam napravila i ugodno, da li lijepo leži, da nije preteško, da li nešto smeta... Ukratko, da li je spremno pronaći drugog vlasnika. Veliki mi je gušt kada netko iskomentira to što nosim i kada mogu ponosno reći da sam ja to napravila. Inače nakon toga, više svoj nakit ne nosim, tada je energetski spreman za drugu osobu, nekako više nije moj.

Koliko vas potiču pozitivne reakcije?

Okolima me podupire, zna biti predivnih komentara koji me potiču, no od toga mi je jedino važnije kako se ja sama osjećam dok stvaram i kada vidim da je netko baš to izabrao i s veseljem nosi.

Nakit je neoubičajan. Što je vaša inspiracija?

Inspiracija dolazi negdje iznutra. Mislim da u sebi nosim neki davni zapis o ljepoti plemenskog nakita i da je to neki smjer koji najviše volim, no ima tu svega. Jednostavno sjednem pred moje male kutijice, pootvaram ih i ideje same dolaze, često ih ima toliko da moram poslikati par varijanti kako bi ih upamtila.

Koje su vam želje i planovi vezani za hobi?

Voljela bih imati neke platforme, gdje se moj nakit prodaje bez puno mog uplitanja, da li su to galerije u kojima stoji ili Facebook ili neki portal, ne znam, no ono što mi se čini ko moj domet je da ga izradim i poslikam, teško ću se baviti marketingom.

Moje omiljeno pitanje je, kojoj bi javnoj osobi nešto izradili, pa da toj osobi to i prišapnem...

Kada bi imala priliku bio bi to Urban, mada on nosi uvijek, svoju drvenu ogrlicu. Razlog zašto baš on je taj, jer mi se njegova energija sviđa i ima životni stil i muziku koju oboje ekstremno poštujemo.

Što bi nam rekli na kraju?

Probala sam razne poslove u životu i sve ih poprilično voljela, trenutno sam terapeut i obožavam svoj poziv, no u kreaciji nakita ili izradi drvenih predmeta, ukrasa ili dizajnu interijera, u samom stvaranju osjećam najviše uzbuđenja i životne energije. To su posebni trenuci, kada stvaram mirna sam, kreativna i doslovno osjecam ljepotu, to sam nekako ja i doslovno znam što i kako. Želim svima nama puno takvih trenutaka u životu na koji god način dolazili do njih.