Iz Zagreba nam dolazi Sandra Vrbančić, od malih nogu sklona likovnom istraživanju, i izradi raznih predmeta od recikliranog materijala. Već u djetinjstvu izrađivala je nakit od maminih perlica, bojala majice prijateljima, izrađivala torbice... Kaže da svoju kreativnost obožava. jer na nju ima umirujući učinak poput meditacije.

Predstavite nam vaš hobi.

Izrađujem unikatne modne dodatke i odjeću od recikliranog materijala. Koristim razne dijelove starih torbi, staru odjeću, remenje, razne plastike, nakit i slično. Gdje god se okrenem nalazim materijale za izradu svojih radova. Jednom sam u jednom shoping centru naišla na bačenu reklamu, koja je drugi dan postala jako zgodan rusak. Poanta je da se skoro sve s malo mašte i truda da iskoristiti. Od recikliranih kataloga koje nalazim svakodnevno u svom poštanskom sandučiću izrađujem vrećice, koje koristim kao ambalažu umjesto onih plastičnih.

Od trenutka kada je vaš hobi postao ideja, pa do dana današnjeg koliko ste napredovali?

Nikad nisam imala razrađenu ideju da će moj hobi postati posao. To se desilo spontano. Bila sam zamoljena izraditi outfit za jednu neobičnu mladenku. Ona je bila oduševljena radom i rekla da se ovime moram baviti i kako to da nemam "ime". Tako je nastalo ime " Rukotvorine Fantastics". Nedugo nakon toga sam ostala bez posla i prihvatila se svog hobija. Kažu kada se zatvore jedna vrata, druga se otvore.

Isplati li se u Hrtvatskoj imati ovakav biznis?

Isplati jedino ako nemate velike prohtjeve i nemate ništa protiv skromnog načina života. Od ovog se sigurno nećete obogatiti.

Koliko su ljudi hrabri u modnom smislu odnosno nositi reciklirane komade?

Mada se sve više govori o modi i ekologiji i kad znamo da je modna industrija drugi najveći zagađivač okoliša na svijetu odmah nakon nafte, većina se priklanja tzv: " fast fashionu " pogotovo mlade cure koje su manje-više sve isto obučene. Trebali bi djeci od malena usaditi ekološku svijest, te ih učiti da nositi reciklirano nije sramota, već da te to čini posebnim. Kada vidim neku curu u mojoj jakni ili s mojom torbom znam da je ona ekološki osvještena i to me veseli.

Kako okolina reagira na vaš rad?

Okolina jako pohvalno reagira na moj rad, sviđa im se ideja oko reciklaže. Čude se na neke komade kada im kažem od čega su napravljeni.

Imate li pomoć i podršku u radu?

Upravo mi pomažu kćer i suprug. Suprug reže trakice na stroju koji je izumio za mene.

Kojoj bi poznatoj osobi rado napravili svoj proizvod?

Voljela bih napraviti jaknu Elli Dvornik.

Što bi poručili mladim umjetnicima?

Netko je rekao: " Ne dopustite da vas obeshrabre oni koji vas ne razumiju. Neuspjeh počinje tek kada odustaneš. "

Više radova potražite na društvenim mrežama, osobno sam uživala.