PREMIJER Andrej Plenković, u svom zahtjevu za izuzeće predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, pozvao se na nepravomoćnu presudu Upravnog suda.

Premijer koji je pravnik poziva se na nepravomoćnu presudu koju nitko nije vidio

Ono što je posebno zanimljivo je da se radi o odluci suda koju nitko nije vidio jer ni ne postoji u pismenoj formi, čime je premijer još jednom dokazao kako skupina Borg s njim na čelu i dalje djeluje u Hrvatskoj te ne preza od pritisaka na institucije, izigrava zakonske propise i bježi od vlastite odgovornosti, možda čak i kaznene. Naime, Plenković je tek sinoć zatražio izuzeće predsjednice šefice Povjerenstva Novaković, u postupku o njegovoj ulozi u aferi Hotmail. Plenković je tako dobio odgodu postupka.

"Da, tražio sam izuzeće s obzirom na informacije koje su javno bile dostupne. Tu smo informaciju dobili sada", rekao je danas Plenković. Informacije na koje se poziva Plenković u javnost je iznio šef saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić kada je tijekom rasprave o izvješću o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kritizirao Novaković naglasivši kako se nije izuzela od donošenja odluke o Martini Dalić kada se donosila odluka o sukobu interesa za ovu bivšu potpredsjednicu vlade. Bačić je spominjao i presudu Upravnog suda, tvrdeći da je taj sud poništio odluku o sukobu interesa za Dalić. Bačić je priznao kako mu je informacije dala stranka u postupku - Martina Dalić. Da priča bude još zanimljivija, Bačić je i odluku Plenkovića da zatraži izuzeće Nataše Novaković danas pravdao upravo informacijom koja je došla od osramoćene bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić, koja je i okupila grupu Borg.

Teška zloupotreba procesnog prava od strane pravnika Plenkovića

Novaković tvrdi kako to nije istina, već je Upravni sud donio nepravomoćnu odluku kako je Povjerenstvo prije odluke o sukobu interesa za Dalić moralo glasati o izuzeću Novaković jer je to u svom postupku tražila Dalić. Upravni sud nije ulazio u srž predmeta, odnosno je li Dalić bila u sukobu interesa ili nije, već se pozvao na formalno-pravne razloge. Povjerenstvo u svojoj obrani tvrdi kako je Dalić spominjala izuzeće, no nije ga zatražila u prihvatljivoj formi pa o tome nisu mogli ni odlučivati.

Činjenica da se premijer poziva na nepravomoćnu presudu koja nije ni objavljena vjerojatno je pravni presedan, no od Plenkovića i HDZ-a smo navikli i na gore zlouporabe procesnog prava. Dovoljno se samo sjetiti da je vlada u prvom navratu procesa protiv ministra financija Zdravka Marića dala lažne podatke o njegovim sastancima s Ivicom Todorićem. I - nikom ništa.

Plenković je, podsjetimo, pravnik koji je diplomirao na Pravnom fakultetu, studentsku praksu obavio u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu, a položio je i pravosudni ispit.

HDZ želi do kraja uništiti Povjerenstvo za sukob interesa

Isto tako poznato je kako je od nedavno HDZ-u prioritet uništavanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Osim ministra uprave Lovre Kuščevića koji priprema zakon koji bi trebao sasvim marginalizirati i oslabiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa, tu su i ostali članovi Plenkovićeva HDZ-a. Na tapet Povjerenstva tek trebaju doći imovina potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića, ministra uprave Lovre Kuščevića, nekretnine Gorana Marića i Mercedes Gabrijele Žalac. A to HDZ-u ne odgovara.

No vratimo se na ulogu Plenkovića u aferi Hotmail. Iz dokumentacije, mailova, izjava te članaka koja je objavio Index jasno proizlazi kako su Andrej Plenković i Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina, birana od strane Plenkovića i Dalić, mogla zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja prošle godine, odnosno nakon stupanja na snagu Lex Agrokora i ulaska posebnog vladinog povjerenika Ante Ramljaka u središte bivše tvrtke Ivice Todorića.Grupa Borg radila je u tajnosti

Ramljak je bio član skupine Borg, kako su se sami nazvali, a u kojoj su bili vlasnici, predsjednici i djelatnici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda te su tajno radili za vladu na pripremi zakona. Grupa Borg djelovala je neformalno, nisu bili obvezani ugovorom o tajnosti niti su bili ograničeni da te informacije ne koriste za vlastite poslove. Redovito su na sastancima osobno o detaljima informirali premijera Plenkovića, a na kraju su izvukli i osobnu korist s obzirom na to da su na ime savjetničkih usluga iz Agrokora izvukli gotovo pola milijarde kuna.

Grupa Borg radila je u tajnosti. Plenković i Dalić su sve do svibnja 2018. godine, kada je Index objavio prvi u nizu članaka o mailovima potpredsjednice Dalić, negirali postojanje grupe te su tvrdili da je Dalić osobno pisala zakon. Tako je bilo sve dok nismo objavili mailove koji nedvojbeno dokazuju suprotno - da je zakon pisala skupina ljudi povezanih s Plenkovićem i Dalić, a koja je kasnije na primjeni istog zakona zaradila ogroman novac.

Plenković je bio glavni

Danas je jasno kako su Plenković i Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo povjerljive pravne i financijske podatke, nego i sadržaje povjerljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije, te ostale pravne i financijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

Uz Dalić glavnu je riječ vodio Plenković, s obzirom na to da su nakon sastanka s njime davane glavne smjernice. Mailove grupe Borg dobivala je Plenkovićeva savjetnica. Dubravka Vlašić Pleše primila je na svoj službeni vladin mail, svega nekoliko sati prije usvajanja Lexa u vladi, nacrt Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno Lex Agrokora. Mail je poslao Branimir Bricelj iz Altere Corporate Finance koji nije imao nikakve ovlasti u vladi.

Dalić se povukla tek kad je postalo jasno da je Plenković pravi šef Borga

Kada smo objavili tu informaciju, koja je jasno detektirala Plenkovića kao šefa skupine Borg, Martina Dalić dala je ostavku na mjesto potpredsjednice. USKOK i DORH su u lipnju u svega 20-ak dana u jednoj traljavoj i nedosljednoj istrazi odbacili ne samo kaznenu prijavu protiv članova vlade, nego odbacili bilo kakvu kaznenu odgovornost za Plenkovića, Dalić, ministra financija Zdravka Marića i druge.

Dalić će u listopadu prošle godine, a uz pomoć i podršku Jutarnjeg lista, objaviti knjigu "Slom ortačkog kapitalizma", na čijoj promociji su bili HDZ-ovi ministri na čelu s Plenkovićem. Na predstavljanju knjige naglasila je kako je "afera Hotmail bila velika namještaljka". Za svoje izlaganje izmamila je pljesak Plenkovića i bivših kolega iz vlade.

Jedina institucija koja se usudila osuditi Dalić i Marića, zbog afere Hotmail, sada je na udaru vladajuće stranke.

index