Znam da nije sasvim pristojno obraćati se ovim tonom i frazom. Istina, susretali smo se i popili kave, ali to nije dovoljno za direktnu familijarnost.

Skoro sam siguran da te tako nešto sada smeta, da poneki patroniziraju, neki sažalijevaju, iskreno ili neki konvencionalno, bez pravog osjećaja u čemu je problem.

No nitko ne dijeli tvoje dileme i položaj. Ti imaš pravo na cijelo dostojanstvo, ponos i neslomljivost. Pohvale moraju biti javne, inače nisu iskrene. Tebe su istina javno i hvalili, no zapravo tek čekali trenutak da te smjene, možda i ocrne.

Tvoj neizbor nepogrešivo pokazuje u čemu je problem našeg društva. Ti na reizboru nisi prošla zbog toga što si radila dobro. Da si radila loše i neodgovorno, ti bi prošla. Svaki suzdržani glas pokazao je da zastupnici tako misle, ali tako ne glasuju. Kako je bijedna šalabahter demokracija kad zastupnici ne znaju ni za jedno ime na listi, ali samo znaju da za tebe ne smiju glasovati.
Teško da ćeš dobiti odlikovanje. Nadaju se da će se sve zaboraviti. Morat ćeš pisati tweetove i postove

Ne bi ih trebalo smatrati ništavnim ili misliti da ih peče savjest. Mogli su glasovati kako su htjeli, glasovanje je tajno, no ipak presudio je njihov strah da se i oni mogu naći pod pitanjima što rade i koliko imaju. Mora da je bilo tako, neki ipak nisu mogli poreći da su javno svi glasovali za tebe i izvješća, a da su za tajno trebali šalabahter.

Uostalom, tko je pisao šalabahter?

Ti nisi prošla jer nisi glupa, slijepa i neodgovorna. Suprotno bila si neovisna, inteligentna i profesionalna i nisi pristajala na pritiske. Ti nisi prošla jer je poruka jasna: vlast ne trpi ograničenja, ne voli da neki autoritet sudi za njihove greške. To nije obrana njihove uvrijeđenosti, povrijeđenosti taštine, to je njima atak na temelje njihove neograničene moći.

Tvoje odustajanje tumačim kao nevoljkost da postaneš nečiji instrument, netko koga će gurati u vatru i sukob, a sami će u prikrajku čekati da te se potroši. Žele te koristiti za taktičke čarke, uznemiravanje protivnika. Nema prave volje da se održi integritet institucije koju simboliziraš.

Prisjećam se toga i zato te razumijem, jer sam i sam, mada kandidat tada većinske koalicije, povukao kandidaturu za prvog predsjednika Povjerenstva, jer su u zadnji čas s liste povukli Tončija Tadića, jer je bio zastupnik HSP-a.

Ja sam se usprotivio takvoj stranačkoj logici. Posljedica toga je bio izbor neaktivnog i neambicioznog povjerenstva koje je raspravljalo o iskaznici, imunitetu i znački članova.

Korak dalje bila je potpuna blokada povjerenstva, neizbor predsjednice, potpuna dekonstrukcija cilja i smisla, razgradnja svih mehanizama borbe protiv korupcije.
Skoro sam siguran da te tako nešto sada smeta, da poneki patroniziraju, neki sažalijevaju, iskreno ili neki konvencionalno, bez pravog osjećaja u čemu je problem

Vjerojatno su se podsjetili tog razdoblja, sretnog za autoritarnu (oni kažu stabilnu) vlast. Udar se proširuje i na institucije zaštite ljudskih prava, jednakosti spolova.

Svi će doći na red.

Nije to tvoja osobna bitka, borba za integritet i ponos. Ovdje se radi o dva suprotstavljena načela.

S jedne strane radi se o dignitetu, pravdi i zakonu, a s druge strane patološke volje za moć. Tek prividno radi se o osjećajima i psihologiji, stvarno, našla si se na putu ambicioznih i pohlepnih.

To rade podlo i prijetvorno.

Vjerojatno ti i nisi svjesna toga da si prepreka jer si izgradila instituciju. Gađaju tebe i tvoj duh, a ne spominju svoje motive, ne otkrivaju tehnologiju denuncijacija, svoje tajne strategije i namjere. Ne nije to dobra i uspješna taktika, jer ti nećeš pasti u zaborav.

Tvoji nasljednici tjerati će se u šutnje dok ne shvate koliko koristi prosječnost i oportunizam. Ali time će kontrast prema tvom radu biti jasniji. Već se piše o problematičnosti položaja Povjerenstva.

Zaboga Dalija, pa oni su u panici, boje se da iza kulisa institucija nema šuškanja i dogovora u polumraku. Umirili su USKOK, shvatili kako se može sa sudstvom, javnost i medije podcjenjuju, smatraju da je puk  skupina bena koje se može jednostavno zaluditi (vidi Goethe, Faust, 4077!) i oblikovati njihovo mišljenje.
Ti nisi prošla jer nisi glupa, slijepa i neodgovorna. Suprotno bila si neovisna, inteligentna i profesionalna i nisi pristajala na pritiske. Ti nisi prošla jer je poruka jasna: vlast ne trpi ograničenja, ne voli da neki autoritet sudi za njihove greške. To nije obrana njihove uvrijeđenosti, povrijeđenosti taštine, to je njima atak na temelje njihove neograničene moći

Mislim da su u tvom slučaju pogriješili. Tebe je do sada branila institucija, sada te štiti reputacija. Ne boj se, a ne nadaj se ni zaboravu. Usputna posljedica tvog dobrog rada je ne zavist već osvetoljubivost moćnika.

Žao mi je što se bitka za vlast vodi preko tebe. Ti nisi krhka osoba, samo djeluješ nježno, no imaš hrabrosti i odlučnosti. Zbog toga će te nastojati osobno diskvalificirati i podcjenjivati tvoj rad. Već danas, piše stručnjakinja za PR da si (ste) svojim djelovanjem prelazili granice nadležnosti!

A sjeti se da su izvješća prolazila Sabor, rješenja osporavana na upravnom i ustavnom sudu. Što tada to nisu rekli?! Sada će pisati i toga da takvog povjerenstva nema u Njemačkoj i Austriji, predlagati da se bavi svim i svačim, da djeluje tajno – zapravo tiho ukinuti ideju. O da naći će se takvi.

Teško da ćeš dobiti odlikovanje. Nadaju se da će se sve zaboraviti. Morat ćeš pisati tweetove i postove.

Ljudi vole onu sliku tri majmunčića na kojoj sjede tri majmunčića. Jedan pokriva oči, drugi čepi uši, a treći drži ruku na ustima. Sliku bi mogao nadopuniti i četvrti koji bi držao sklopljene ruke na krilu. Pokriva ono što nema. To su oni. Da, dođe mi da opsujem, no pristojno: sram ih bilo.

A tebi, gospođo Orešković, čestitam na ponosu i dostojanstvu.

 

autograf