Na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva ( HND-a ) javnost je obaviještena o tome kako su zbog histerije i napada koji su krenuli iz Domovinskog pokreta ( DP-a ), novinari tjednika Novosti zaprimili odvratne i gnjusne prijetnje, od kojih je dio stigao i na adresu HND-a. HND i novinari Novosti, kazao je predsjednik krovne novinarske udruge, Hrvoje Zovko, te su prijetnje shvatili vrlo ozbiljno, baš kao i hrvatska policija. Zovko je zahvalio policiji na brzom izlasku na teren i obavljenim izvidnim razgovorima, ali o detaljima i sadržaju prijetnji nije mogao govoriti u interesu istrage. Na konferenciji su govorili i glavna urednica Novosti Andrea Radak i njezin zamjenik Tihomir Ponoš  koji su, uz ostalo, kazali da DP otvoreno zagovara gašenje manjinskog srpskog tjednika.

Zovko je na konferenciji, piše hnd.hr, naglasio da je histerija DP-a protiv srpskog manjinskog tjednika rezultirala odvratnim prijetnjama kojekakvih hulja i kukavica koje nisu nimalo bezazlene. Srećom, kazao je, policija je situaciju shvatila vrlo ozbiljno i odmah izašla na teren i obavila izvidne razgovore.

-Ako se bilo što dogodi našim kolegama i kolegicama smatrat ćemo odgovornim, kako ih ja zovem ,  “apostole slobodnog tržišta“, koji su zapravo cijeli život na javnim novcima  i Domovinski pokret, zbog histerije koju su stvarali i koja traje. Domovinski pokret sada je briga Andreja Plenkovića, jer je riječ o njegovom koalicijskom partneru. Nije normalno da takve prijetnje dolaze u ovom vremenu, a mi se nadamo da će se u konačnici doći do tih kukavica. Očekujem od premijera i vodstva Domovinskog pokreta i predsjednika RH da jasno osude ove prijetnje- rekao je Zovko prozivajući za primjer jednog od “apostola slobodnog tržišta”, Stjepu Bartulicu, kojeg pita na kojem je on to slobodnom tržištu bio.

– Je li to ono kada se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova ili kada je bio savjetnik predsjedniku Josipoviću ili premijeru Oreškoviću? HND podržava da se javnim novcem financiraju kvalitetni sadržaji, ali da netko tko je cijeli svoj radni vijek u RH na javnim novcima i onda docira drugima zašto se financiraju javnim novacima, blago rečeno je licemjerno. Dajemo apsolutnu podršku kolegicama i kolegama i zajedno s našim međunarodnom partnerima nastavit ćemo biti u kontaktu. Razne hulje kukavice i dobrovoljni davatelji tuđe krvi neće nas zaplašiti da radimo svoj posao- poručio je Zovko, posebno napominjući da udar na Novosti nije ni početak, ni kraj priče, jer DP u svom programu najavljuje udar i na javne medije Hinu i HRT, čemu će se novinari i HND oštro suprotstaviti.

Glavna urednica Novosti Andrea Radak slikovito je kazala da se Novosti od 2009., od kada su na kioscima u slobodnoj prodaji,  ili pale ili gase, i to doslovno.

– Sada smo u intenzivnoj kampanji kada se poziva na naše gašenja i ta kampanja traje već neko vrijem. Intenzivna je bila i prošle godine u ovo vrijeme kada su  “depeisti”, i neki drugi članovi Sabora poput Mostovaca, inzistirali na gašenju Novosti i obustavi financiranja. Riječ je o tome da je sada situacija puno ozbiljnija, jer “depeisti” su članovi vladajuće većine i u prilici su da svoje zahtjeve postavljaju kao koalicijski partneri . Njihovi zahtjevi zapravo su udar na slobodu medija i na ustavom zajamčenu jednakost. Također su i udar na prava koja proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i udar na autonomiju krovnog tijela manjina Savjeta za nacionalne manjine, koji odlučuje o financiranu manjinskih medija. Udar je to i na sam smjer politike SNV-a kao izdavača Novosti i na uređivačku politiku Novosti.

Riječ je i o nečemu mnogo opasnijem, a radi se o „komunalnom antisrpstvu“ i revizionizmu koji ti isti provode već godinama na razini Vukovara, a sada šire na nacionalnu razinu i pokušavaju te politike učiniti službenim politikama– izjavila je Radak. Stoga smatra posebno važnim da se novinari, ali i ostali progresivni članovi društva, tim politikama suprotstave. Treba imati na umu, rekla je, da je pogrešno politiku DP-a voditi samo na imovinsko krilo i nazivati ih “Imovinskim pokretom”, jer ideologija i imovinske pretenzije imaju i te kako smisla i u vezi su. Da je tome tako svjedoči primjer Mađarske gdje je pokoren cijeli medijski sektor, a očigledno je to cilj i Domovinskog pokreta.

Tihomir Ponoš, zamjenik glavne urednice komentirao je prigovore da bi se Novosti trebale baviti samo manjinskim pitanjima.

– Oni koji o tome govore slobodno neka kupe Novosti ili pogledaju na portalu pa će vidjeti koliko se bavimo manjinskim temama, vidjet će gdje sve nema puteva, struje i gdje ljudi žive kao na razini 18. stoljeća, a ne u zemlji Europske unije u 21. stoljeću. Prigovor je također da se bavimo nesrpskim temama i da se time ne bi trebali baviti. To je jedan podmukao i opasan zahtjev koji nacionalne manjinu u perspektivi stavlja u rang građana drugog reda. Dakle, kao državljani se ne bi smjeli baviti unutarnjom politikom, kulturom, zdravstvom, socijalom i svime onime što ljude zanima. Ne bi se time trebali baviti jer su tehnički Srbi, a sutra će to biti neki drugi. Trebali bi se baviti folklorom i etno gastronomijom, možda nešto malo baštinom– ironično će Ponoš, prenosi hnd.hr

– Zamislite primjerice Stijepu Bartulicu, koji je rođen u SAD i on je naturalizirani Hrvat za razliku od Srba koji ovdje žive petsto, šesto godina. Kako bi njemu bilo da prije nego što je postao hrvatski državljanin i dok je živio i školovao se u SAD-u da mu netko kaže zato što je Hrvatoamerikanac da se smije baviti samo hrvatoamaričkim temama, primjerice hrvatskom baštinom. Kako bi prihvatio to da se ne smije javno izjašnjavati i da se niti jedno hrvatsko glasilo ne smije baviti temom komunizma ili zdravstva, obrazovanja….? Naravno da je u pozadini svega ovoga svođenje nacionalnih manjina na građane drugog reda. Riječ nije samo o pokušaju diskriminacije, nego i segregacije  i guranja u geto nacionalnih manjina– ustvrdio je Ponoš, poručujući zabrinutim članovima DP-a da će se Novosti itekako baviti manjinskim temama, a trenutno je prvorazredna manjinska tema- DP.

tris