Ovih dana, točnije dana 9. travnja 2019. godine od 11 00 sati u Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode na temu:

Izvješće o kvaliteti zraka i vode na području Slavonskog Broda i informaciji o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi onečišćenja zraka i vode na području Slavonskog Broda te zdravstvenim pokazateljima utjecaja okoliša na zdravlje ljudi na području Slavonskog Broda.

Inače ova je već peta sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode od 2014. godine na kojoj se već peti put razmatrala stanje zraka u Slavonskom Brodu, a drugi put i stanje vode. Nažalost, brodski zrak je i dalje prekomjerno zagađen iz emisije Rafinerije nafte Brod i to sada već više od deset godina. Dok je stanje i kvaliteta pitke vode nakon prošlogodišnjeg eko-incidenta više nego zadovoljavajuća.

Sjednicu Odbora vodio je Ivan Vilibor Sinčić u funkciji novog predsjedavajućeg u Odboru za zaštitu okoliša i prirode. Tijek sjednice Odbora za zaštitu okoliša objavljen je na youtube-u: https://www.youtube.com/watch?v=xiSF7mCTWLg!

Od uvodnih izlaganja najviše pažnje je izazvalo izvješće Dinka Cvitana, glavnog državnog odvjetnika RH, ali i izvješće predstavnika MUP-a, kao i Zorana Đurokovića, generalnog direktora Hrvatskih voda. Iz DORH-a i MUP-a potvrđeno je da nisu pronađeni ni uzročnici, ali ni osobe koji su izazvali prošlogodišnji incident s pitkom vodom u Slavonskom Brodu. A iz Hrvatskih voda detaljno je prezentirano sve što je urađeno u funkciji poboljšanja opskrbe Brođana pitkom vodom iz sikirevačkih bunara.

Nešto manje pažnje je plijenio izvještaj Mile Horvata, državnog tajnika Ministarstva zaštita okoliša i energetike. Možda tomu je uzrok bio taj da je državni tajnik u skraćenom izvješću prezentirao najvažnije u vezi stanja zraka i vode u Slavonskom Brodu. Pa se očekuje da će Ministarstvo u najkraćem roku dostaviti kompletno izvješće o spomenutoj temi, kojeg će onda Odbor proslijediti svim sudionicima  45., tematske sjednice Odbora. Nevjerojatno je, ali istinito!

Također u uvodnom dijelu sjednice čuli smo i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Fonda za zaštite okoliša i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U izvještaju DHMZ-a je potvrđeno da su Brođani 2018. godine ponovo udisali onečišćen zrak i da se tu ponovo radi o sumporovodiku, lebdećim česticama (PM10 i PM2.5) i benzo(a)pirenu. Ostalo je da se provjeri što je sa prizemnim ozonom (O3), čiji osmosatni prosjek je prekoračio 120 µg/m3 u 2017. godini 29 puta, a 2018.g. 43 puta!

Na sjednici su govorili i saborski zastupnici Pero Ćosić i Davor Vlaović i još neki zastupnici iz Odbora, predstavnik Grada Hrvoje Andrić, predstavnica Županije Klara Šćuka, direktor Crodux-a Branko Radošević, brodski aktivisti u borbi za čisti zrak: Ivana Smolčić Jerković iz Udruge ‘Brodske mame’ i Peter Tot-Đerđ iz Udruge ‘Eko-Integral’.

Oni oboje su istakli kako je riječ o očiglednoj sporosti rješavanja problematike onečišćenja brodskog zraka i da je problem onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda u velikoj mjeri uzrokovan radom Rafinerije nafte Brod.

Peter Tot-Đerđ je upozorio da se još uvijek, ni šest mjeseci poslije sastanka Predsjednice RH s predstavnicima Crodux-a i Zarubežnjefta se ne zna je li ugovor između te dvije tvrtke potpisan, kako i do kada će se realizirati prenamjena produktovoda od Slobodnice do Rafinerije u plinovod, kao i sama plinofikacija Rafinerije. Također je i dalje problematična kvaliteta dovežene, transportirane nafte u Rafineriju, kao i sve aktivnosti remonta u Rafineriji koje su potpuno nepoznate Brođanima. Spomenta su i Povjerenstva i (ne)rad ista u posljednje 2-3 godine...

Zaista, kako se vidi, na Odboru za zaštitu okoliša i prirode ništa novo(!), kao da su svi unaprijed svjesni da i poslije ovog novog remonta u Rafineriji, još deset godina će Rafinerija raditi kako je dosada radila.