Autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu (još uvijek!) ima dvije strane – južnu i sjevernu. Na sjevernoj strani izgrađeno je novo zdanje sa čekaonicom, šalterom za prodaju karata i sanitarnim prostorom, i novi peron - natkrivenu platformu za pristup, ulaz i izlaz, autobusa. Na sjevernoj strani ostala je stara zgrada s kioskom, ugostiteljskim objektom u kojem se i sada poslužuju kava i pića, te devastirani ostaci prostorija koje su ranije služile kao čekaonica za putnike, prodaju karata i za davanje informacija putnika.

Novi autobusni kolodvor razmjerno je uredan, održavan. Funkcionalanost je za diskusiju. O vanjštini i arhitektonskim rješenjima još uvijek se vodi poneka raspra. Napuštena zgrada starog autobusnog kolodvora otužna je baš kao i ostavljeni ljudi. Osjeća se prolaznost i zapuštenost. Tamo gdje su putnici iščekivali svoje autobuse, mjesto nekadašnje cjelodnevne vreve, postade pusto, zanemareno. Odista, s pravom se kaže... nestade križa, kapa se ne skida. Naime, dok nešto ima stvarnu i simboličnu fukciju, ono se i cijeni, uvažava, a kada voljom prirode ili ljudi, mjesto iščezne, izgubi se iz vida, prestaju rituali poštovanja i brige. Takvi su ljudi!

I ranije sam zamijećivao dvije suprotstavljene strane ukupnog autobusnog kolodvora, sadašnjeg i bivšeg, ali jučer sam uočio štakora pored kontejnera za smeće, iza napuštene zgrade. Šetala se zvjerka slobodno kao lopovine u INA-i. S jedne strane čistačice i metle, a s druge štakornjak. Do kada tako, gospodo iz političke i komunalne vlasti grada? Nije grad samo korzo s panoramskim kotačem za zabavu dokonih!    

Ne, fotografija nije mutna! Nekadašnji istureni šalter INFORMACIJA pun je prašine i paučine.

Oprez! Ovo je životni prostor kolodvorskih štakora! Stidljivi, odbili su se fotografirati. Nekoliko desetaka metara dalje je Dom zdravlja.

Napuštena slatičarna iza "starog autobusnog kolodvora" zarasla je u šikaru. Nekoliko desataka metara dalje je Dom zdravlja.