Na svoja četiri programa HRT nas je za Uskrs obradovao s pedesetak specijalnih vjerskih emisija. U onim informativnim, a njih je u tri dana bilo sigurno 60, emitirano je po četiri do pet priloga na istu temu, ukupno, odokativno, 240 do 300 priloga, pa ti ostani neevangeliziran

Dnevnik, Nova TV, 12. travnja, 19:30


Mislav Bago vraća se lagano u staru formu, pa iz dana u dan radi sve važnije intervjue. Onaj koji je napravio s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem snažno je odjeknuo u javnosti jer je guverner izrekao jednu doista zapanjujuću tvrdnju. Na Bagino pitanje ‘Vi hoćete reći da su svi sve znali, da zapravo Agrokor raste na nerealnim osnovama, a sada se svi prave nevini?’ Vujčić je odgovorio: ‘Agrokor, dobavljači, banke, faktorinzi… Tko nije znao?’Tko nije znao? Svi su znali?! Toliko između Bage i Vujčića. Ako su svi sve znali, netko nije radio svoj posao. Ako je država podupirala sustav u kojemu mali proizvođači za plasirane robe unaprijed plate PDV, a onda dobiju mjenicu s kojom mogu naplatiti samo 90 posto cijene robe – u mafijaškom žargonu to se zove reket – da bi kasnije morali sami platiti mjenicu – to se pak zove pljačka – onda je u državi nešto duboko trulo. Tko nije znao?

Pola ure kulture, HRT, 12. travnja, 21:00


U Hrvatskoj postoji nekoliko žarišta patološkog jugoslavenstva, jugofilije, jugonostalgije i jugofuturizma i – sva su na desnici! Nakon ukidanja šatora i odlaska ljute ognjištarske struje iz vrha HDZ-a, zadnja je tvrđava propale države redakcija ‘Pola ure kulture’, koja je u prošlotjednoj emisiji ugostila dvojicu ocvalih, niskoprofilnih Udbinih doušnika, špicla s jugokomunističkih sveučilišta, bivših profesionalnih slavitelja Tita, Partije i JNA, da nas upozore na – opasnost od Jugoslavije?! Povod je, dakako, Deklaracija o zajedničkom jeziku. Ti agentprovokatori s prozirnom maskom stalno zazivaju bauk Jugoslavije, jer im je jedino ona davala puni smisao životu i nudila trajno visoku konjunkturu. Uz sablast jugoslavenstva oni izgledaju ljepše, pametnije, poštenije, kroatičnije. I sada pristojno žive od rentiranja kostura blaženopočivše pokojnice, kao što su za njezina života živjeli od dojava.Šteta je što lustracija nije provedena na vrijeme, jer bismo onda bili oslobođeni tereta gledanja i slušanja drugorazrednih jugokomunističkih policijskih službenika u funkciji prvorazrednih hrvatskih intelektualaca. Čim se otvore arhive prisjetit ćemo se ‘ranih radova’ poveće legije današnjih ‘superhrvatka’, a onda ćemo vidjet čija mama crnu vunu prede.

Jedan na jedan, HRT, 13. travnja, 23:30


Da je Romano Bolković ugostio premudrog Salamona, ne bi u jednoj emisiji kratkog trajanja čuo više pametnih riječi od onih koje mu je iz fotelje sugovornika izgovorio Zdravko Tomac. Rukovet dubokih misli o Hrvatskoj, hrvatstvu, naciji, politici, geopolitici, uspravnici, impetusu, jedinstven su dragulj političke misli koji bi trebalo ukoričiti, naravno, sa slikom simpatičnog dr. Tomca na naslovnici. Tipovi i vrste hrvatstva, boje i oblici, nijanse i valeri, sve je to dr. Tomac izložio na efektan način, a od svih efektnih misli najefektnija je bila ona prema kojoj je Kolinda Grabar-Kitarović Franjo Tuđman naših dana. Iz logike je poznato da A = B znači isto što i B = A, dakle ako je Kolinda današnji Tuđman, onda je Tuđman ondašnja Kolinda. Bravurozno!

N1, 14. travnja, 10:59


Hrvoje Krešić ima malo drugačije mišljenje. Kolinda Grabar-Kitarović, koju je neki njezin kolega student na FPZ-u lani razvalio kritikom Ivice Todorića, koji da je oličenje zala hrvatske privatizacije, danas je žestoko napala Todorića: sram ga može biti, rekla je Kolinda, taj Tuđman naših dana, što živi u dvorcu a ljudi gladuju. A onda ju je Hrvoje Krešić priupitao gdje ona živi, sunce mamimo. ‘Meni je ovo prvorazredni materijal za News Bar. Predsjednica razapinje na križ Ivicu Todorića – za kojeg svi političari znaju što je radio zadnjih desetljeća – zbog dvorca, a iza nje ptičice cvrkuću, imamo arkadijski kadar s poljanama, borovima, velikim plavetnilom, zastave… To je doživljaj dvorca! Dvorca iz kojega je ona obećala da će otići po svaku cijenu, pa se na kraju tražio svaki mogući način da ostane ondje’, kazao je Krešić. ‘Vatromet licemjerstva tek počinje’, dodao je.

HRT 1-4, od 14. do 16. travnja, 0-24


Hrvatska televizija na svoja četiri programa obradovala nas je za Uskrs s pedesetak specijalnih vjerskih emisija (dokumentarni i igrani filmovi, mise, koncerti). Ponedjeljak nismo brojili. U svim informativnim emisijama, a njih je u tri dana na četiri programa bilo sigurno 60, emitirano je po četiri do pet priloga na istu temu, ukupno, odokativno, 240 do 300 priloga, pa ti ostani neevangeliziran. Ovome valja dodati zapažanje prema kojemu je centar evangelizacije prebačen na Treći program. Evo popisa glavnih šlagera, od kojih su mnogi reprizirani iz božićnog termina.PETAKPRVIPROGRAM: 11:00 Riječ i život: Veliki petak nije svršetak, 20:04 U potrazi za Torinskim platnom, dokumentarni film*, 21:05 Rim: Križni put iz Colosseuma, prijenos. DRUGIPROGRAM: 10:21 Navrh jezika: Vazam i vuzem (R)*, 16:43 David Suchet na tragu svetog Petra: Jeruzalem, dokumentarni film (2/2)*, 8:17 Hodočasnik u Rim, dokumentarni film*, 19:12 Lijepo je biti benediktinka, dokumentarni film*, 20:02 Isus iz Nazareta, serija (1/4)*, 21:39 Velika očekivanja, američko-britanski film (R)*, 02:04 David Suchet na tragu svetog Petra: Jeruzalem, dokumentarni film (2/2)*, 03:01 Slučajno prijateljstvo, kanadski film (R)*. TREĆIPROGRAM: 09:26 Osnivači crkvenih redova: Ignacije Loyola, dokumentarna serija (5/5), 11:13 Barbarićev Travnik, dokumentarni program (R), 12:06 R. Wagner: Apostolska večera – Muški zbor i SOHRT-a pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića – V. Lisinski, 31.10.2013. (R), 12:36 A. T. Šaban ‘Golgota’ (R), 13:50 Prateći Majku Tereziju, dokumentarni film (2014.), 14:50 Nebeski dodir, dokumentarni film (2005.), 15:20 Kulturna baština: Franjevačke crkve u Slavoniji (2009.), 18:57 Boris Papandopulo: Muka Gospodina našega Isukrsta – Muzej Mimara, 10.04.2006. (R).

SUBOTAPRVI: 05:32 Klasika mundi: C. Ph. E. Bach – Uskrsnuće i uzašašće Isusovo, oratorij (R)*, 13:17 Duhovni izazovi, 20:04 Uskrsna čestitka kardinala Bozanića u ime HBK-a. DRUGI: 20:00 Isus iz Nazareta, serija (2/4)*. TREĆI: 09:42 Tebi se, Gospodine, utječem – emisija pučke i predajne kulture, 17:45 U potrazi za Torinskim platnom, dokumentarni film*, 18:40 Klasika mundi: C. Ph. E. Bach – Uskrsnuće i uzašašće Isusovo, oratorij (R)*, 21:01 Prva stoljeća kršćanstva u Hrvata: K novom dobu, dokumentarna serija (3/3), 02:05 Apostoli mira ‘Vjera moja nosi me’ – Kazalište Komedija, 07.05.2009. (R).

NEDJELJAPRVI: 09:24 Kamenička vuzmica, dokumentarni film, 09:55 Vatikan: Uskrsna misa, prijenos, 11:42 Biblija, 11:55 Vatikan: Urbi et orbi – Uskrs, prijenos, 15:16 Mir i dobro, 17:17 Graditelj Rima – papa s Jadrana, dokumentarni film, 00:26 Baraba, američki film – Zlatna kinoteka (R)*. DRUGI: 09:06 Pas anđeo, američki film (R)*, 17:18 Hrvatska starokatolička crkva u znaku tradicije i suvremenosti, dokumentarni film*, 18:08 Soba s pogledom na zvonik, dokumentarni film*, 18:35 Uskršnja regata, reportaža*, 18:52 Srce Kamenitih vrata, snimka koncerta*, 20:00 Isus iz Nazareta, serija (3/4)*, 21:37 Isus iz Nazareta, serija (4/4)*, 23:15 Magija na otoku Belle, američki film (R)*, 01:00 Pas anđeo, američki film (R). TREĆI: 09:06 Prva stoljeća kršćanstva u Hrvata: K novom dobu, dokumentarna serija (3/3) (R), 17:32 Kardinal vjere, ljubavi i pravde, dokumentarni film.

portalnovosti