Strani mediji poput Financial Timesa, Globposta, Gay Star Newsa i drugih pišu o inicijativi u Ime obitelji i rastućem konzervativizmu u Hrvatskoj

 
Da se loše vijesti brzo šire, vidljivo je u pisanju inozemnih medija o stanju u Hrvatskoj. Točnije, o inicijativi U ime obitelji."Manje od tri tjedna prije pridruživanja Europskoj uniji, Hrvatska je suočena s pozivom na referendum kojim bi se onemogućili istospolni brakovi u toj većinski katoličkoj naciji, gdje se čini da je konzervativizam u porastu", piše AFP.Svoju zabrinutost izrazila je i psihologinja Mirjana Krizmanić: "Hrvatska postaje konzervativna, ali ne u pozitivnom smislu njegovanja tradicionalnih vrijednosti poput poštenja, rada i tolerancije, već u negativnom, poticanjem diskriminacije i netolerancije. Posebno brine to što taj trend podržavaju mladi ljudi", kazala je Krizmanić za AFP.

O Hrvatskoj piše i Financial Times. U tekstu pod naslovom Hrvati zahtijevaju referendum za zabranu gej brakova, uspoređuje nas se s Rumunjskom, koja trenutačno isto raspravlja o sličnim ustavnim promjenama, te Mađarskom, koja je u svoj Ustav prošle godine unijela odredbu kojom se brak definira kao zajednica muškarca i žene.

"Ali to pitanje nigdje nije raspirilo tolike strasti kao u Hrvatskoj, pretežno katoličkoj bivšoj jugoslavenskoj republici", piše Financial Times.

Priču je prenio i Globalpost, a Euinside je još u svibnju donio reportažu o prikupljanju potpisa pod naslovom Hrvatska Katolička crkva - najbolje organizirana institucija u Hrvatskoj.

Jedan od najčitanijih svjetskih LGBT portala, Gay Star News, odlučio se pozabaviti istom temom.

Tako se u jučerašnjem članku, među ostalim, spominje kardinal Josip Bozanić koji je "najavio rat protiv radikalne liberalizacije Hrvatske".

"Aktivisti za gej prava prozvali su Katoličku crkvu zbog korupcije i manipulacije većinske religiozne javnosti u svrhu borbe protiv jednakosti" - tim riječima započinje članak novinara Joea Morgana koji je nastavio u kritičkom tonu.

"Preko 710 000 osoba potpisalo je peticiju, što čini petinu ukupne populacije ove istočnoeuropske zemlje, zahtijevajući od Vlade da donese ustavnu odredbu da je brak zajednica muškarca i žene. No, LGBT organizacije i aktivisti prozvali su Katoličku crkvu da nemoralno manipulira građane kako bi potpisali peticiju i usprotivili se bračnoj jednakosti, istovremeno ih potičući na nasilje", zaključuje Morgan.

Morgan je razgovarao i s koordinatorom udruženja Zagreb Pride, Markom Jurčićem, koji je, među ostalim, objasnio problematiku umjetne oplodnje, uvođenja Zdravstvenog odgoja i najavu Zakona o životnom partnerstvu koji je, smatra on, potaknuo antigej inicijativu.

"Mi se ne bojimo. Imamo iskustva s promjenama u našoj državi još od 2002. i svi činimo dio ovog pokreta. Promijenili smo lice ove zemlje. Frustrirajuće je, ali ohrabrujuće kada vidimo koliko je ljudi izašlo iz ormara i koliko nas je javnih osoba podržalo", rekao je Jurčić.

Prikupljeni potpisi danas će se dostaviti na Vladinu adresu, samo dan uoči zagrebačke Povorke ponosa, za koju se Jurčić nada da će biti dašak svježeg zraka u atmosferi koju je stvorila Katolička crkva.

U članku se spominje i izjava Zorana Milanovića da "bi se referendum mogao održati ukoliko svi potrebni uvjeti budu zadovoljeni".

Izvor: H-alter