/SBPeriskop

Sad i službeno: Od Amerikanaca se traži da odgovore šta su radili u biolaboratorijama u Ukrajini

Država, Znanost, Međunarodni odnosi
Objavio: Web
Sad i službeno: Od Amerikanaca se traži da odgovore šta su radili u
Sjedinjene Države će možda morati da pred Savetom bezbednosti UN daju odgovor o svojim aktivnostima u biolaboratorijama na teritoriji Ukrajine, u kojima su, kako tvrde ruski eksperti, razvijali niz opasnih virusa: od antraksa i virusa korona do izazivača krimske groznice.

Zamenik šefa ruske delegacije na sastanku Prvog komiteta Generalne skupštine UN Konstantin Voroncov izjavio je da su zbog vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini, koja postavlja niz pitanja na koja još nema odgovora, Belorusija, Venecuela, Zimbabve, Kina, Kuba, Nikaragva, Sirija i Rusija pozvale 18. oktobra da se aktivira mehanizam predviđen članom 6. Konvencije o biološkom oružju.

Ovaj član podrazumeva pravo bilo koje zemlje potpisnice Konvencije da, ako postoji sumnja da je druga članica prekršila njene odredbe, podnese žalbu Savetu bezbednosti UN.

Zašto su otvorene biolaboratorije

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert i bivši član Komisije za biološko oružje pri Ujedinjenim nacijama Igor Nikulin, Amerikanci su počeli da razvijaju biolaboratorije još 90-ih godina. Prema rečima stručnjaka, njihov cilj je bio da razvojem novih smrtonosnih virusa stvore opasnost po zdravlje stanovnika svojih geopolitičkih protivnika, među kojima su Rusija, Kina, Indija, Severna Koreja i niz drugih zemalja.

"Program razvoja biolaboratorija pokrenut je 90-ih godina kada su dva američka senator pokrenula program Nana i Lugara. Njihov zadatak je bio da preuzmu kontrolu nad biološkim objektima koji su ostali posle raspada Sovjetskog Saveza u kojima se moglo razvijati biološko oružje. Tamo su aktivno počeli da razvijaju svoj biološki program", objašnjava sagovornik Sputnjika imajući u vidu program Saradnje u smanjenju pretnji koji su pokrenuli senatori Sem Nan i Ričard Lugar s ciljem da osiguraju i demontiraju oružje za masovno uništenje i njihovu infrastrukturu u državama bivšeg SSSR.

Međutim, kako kaže Nikulin, biolaboratorije se ne nalaze samo na teritoriji Ukrajine, nego i u onim zemljama koje su zavisne od Amerike.
"Biolaboratorije se nalaze i u Moldaviji, Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Uzbekistanu... Sjedinjene Američke Države nisu htele da krše konvenciju koju su potpisale 1972. godine. Na svojoj teritoriji one ne sprovode opasne eksperimente jer je to zabranjeno američkim zakonom. Zbog toga su ih otvorile u korumpiranim zemljama, kao i u državama koje zavise od njih", konstatuje naš sagovornik.
Prema rečima Nikulina, zemlje u kojima su Amerikanci otvarali svoje biolaboratorije morale su da potpišu određeni sporazum.

"Na primer, u Ukrajini je postojao sporazum između Ministarstva zdravlja Ukrajine i Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Prema ovom sporazumu, ukrajinska država je u svoju zemlju prenela kolekcije sojeva koje su sačuvane iz Sovjetskog Saveza, a koje su sovjetski naučnici sakupljali više od sedamdeset godina. Osim toga, potpisan je ugovor o poverljivosti, po kom ukrajinski zvaničnici nemaju pravo da otkrivaju bilo kakve informacije", konstatuje stručnjak, dodajući da ove sporazume moraju da potpišu sve države koje pristanu da na svojim teritorijama otvaraju ovako opasne objekte.

Šta se razvija u biolaboratorijama

Što se tiče američkih biolaboratorija na teritoriji Ukrajine, kako kaže Nikulin, dogovor o njihovom stvaranju, potpisan je 2005.godine.

"Biolaboratorije su počele da se prave 2009. godine. Posle državnog udara, njihovo razvijanje je ubrzano. Godine 2014. postojalo je četrnaest ovih biolaboratorija, dok ih je sada više od trideset. U ovim biolaboratorijama, postoje zatvorena mesta u kojima rade samo Amerikanci, dok Ukrajinci obavljaju neke od zadataka", objašnjava sagovornik.

Prema rečima stručnjaka, na ovim mestima, Amerikanci razvijaju smrtonosne bakterije i viruse, koje prvo testiraju na određenom genetskom fondu ljudi, životinja i biljaka.
"Na teritoriji Ukrajine eksperimentisano je sa izazivačima raznih bolesti, među kojima su afrička kuga, rubeole, besnilo, krimska groznica... Osim toga, radilo se i na izazivačima bolesti koje nikada nisu zabeležene u Rusiji, poput groznice zapadnog Nila i virusa zika koji postoji samo u Latinskoj Americi", konstatuje stručnjak.

Komentar: Ukrajinski politički analitičar Aleksandar Lazarev je 2020. izjavio da u Ukrajini postoje američke biološke laboratorije koje se bave istraživanjem virusa kao biološkog oružja, što predstavlja ozbiljnu pretnju za tu zemlju.


Još smrtnosniji virus kovida

Osim antraksa, krimske groznice i niza drugih virusa, prema rečima Nikulina, u biolaboratoriji u Ukrajini, testiran je i virus korona.
"Amerikanci su virus korona testirali još pre početka pandemije, u jesen, 2019. godine. Prema ugovoru sa Pentagonom, kompanija "Metabiota" dobila je više od 26.000.000 dolara za njegovo testiranje. Od ove kompanije veliki interes ima sin američkog predsednika - Hanter Bajden. On je u "Metabiotu" uložio više od 30.000.000 dolara", objašnjava stručnjak.
Pored toga, Amerikanci su, kako tvrdi Nikulin, kreirali i novu vrstu SARS-KoV-2, virusa koji izaziva kovid 19 i koji je daleko smrtonosniji od bilo kog prethodnog soja."

Ovaj virus ne živi ni u jednom živom organizmu, nego je kreiran isključivo protiv ljudi. Njega su napravili Amerikanci. On se sastoji od virusa SARS koji pogađa ljude i virusa kineskog slepog miša COV. Svi virusi SARS-KoV povezani su određenim proteinom da bi ušli u ćeliju. Novi virus je opasniji jer se stvaraju novi oblici mikroba. On je smrtonosniji za predstavnike azijskih naroda, a posebno za mongoloidnu rasu - Kinu, Koreju i Vijetnam", objašnjava sagovornik.


Istražiti zabranjene aktivnosti

Međutim, kako kaže profesor na Institutu za međunarodne odnose Kineskog univerziteta za masovne medije Jang Mian, Sjedinjene Američke Države su demantovale optužbe o sprovođenju zabranjenih aktivnosti u biolaboratorijama, uz opasku da su se bavile naučnim istraživanjima.
"Rusija je izjavila da je u blizini njenih granica otkriveno mnogo američkih bioloških laboratorija, od kojih su se neke bavile proučavanjem zaraznih bolesti. Sjedinjene Države su demantovale optužbe, kažu da su se bavile naučnim istraživanjima. Ipak, postavlja se pitanje: zašto su SAD otvorile toliko laboratorija u zemljama oko Rusije. Istraživanja tih bolesti SAD su mogle da sprovode i na svojoj teritoriji i van nje. Zato ova situacija, obrni-okreni, izaziva sumnju", konstatuje stručnjak
.Prema njegovim rečima, Kina je uvek tražila od Sjedinjenih Država da obnaroduju kakva je bila svrha i uloga njihovih bioloških eksperimenata.

"Zabrinutost Kine mogla bi značajno da poveća pažnju međunarodne zajednice po ovom pitanju, kao i pritisak na SAD. Peking je veoma zabrinut za bezbednost života ljudi. Naša zemlja veruje da su Sjedinjene Države odgovorne i da su dužne da svetu daju transparentno i otvoreno objašnjenje", ističe stručnjak uz poruku da biološke aktivnosti Sjedinjenih Država moraju biti istražene.

"Rusija zahteva istragu i mnoge zemlje to zahtevaju. Istraga je neophodna. Aktivnosti Sjedinjenih Država moraju biti istražene. Ipak, one na svaki mogući način ometaju da se istraga sprovede. Ako SAD nisu krive, čega se onda plaše? Sjedinjene Američke Države moraju pružiti dokaze i objašnjenje", naglašava Jang Mian.

Slično mišljenje iznosi i direktor Instituta za SAD i Istočnu Aziju univerziteta Liaonin, Lui Čao.
"Objavljeni podaci o američkih biolaboratorijama u Ukrajini izazvali su zabrinutost međunarodne zajednice. Zato SAD moraju dati jasna objašnjenja. A još bolje, umesto da se pravdaju, treba sprovesti međunarodnu istragu, između ostalog i po pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije. Tako će biti još ubedljivije", smatra Lui Čao.
Podsetimo, početkom marta Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad 46 bioloških laboratorija u Ukrajini koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu. Prema rečima načelnika ruskih jedinica ABH Igora Kirilova, jedan od prioritetnih zadataka ukrajinskih laboratorija bilo je sakupljanje i slanje u SAD sojeva opasnih infektivnih bolesti, Kolere, antraksa i drugih. Pritom kretanje patogena nije bilo pod kontrolom SZO ili drugih međunarodnih institucija, a različiti biološki agensi i preparati testirani su i na ukrajinskim vojnicima, siromašnim građanima i pacijentima psihijatrijskih bolnica. Po mišljenju ruske strane, SAD su, krijući se iza naučnog rada, bavile razradom biološkog oružja u Ukrajini.

Prema podacima Ministarstva odbrane dobijenim od ukrajinskih radnika, tragovi aktivnosti SAD su delimično uništeni na dan početka ruske vojne operacije, a mnogi patogeni su izneti iz Ukrajine. Na to indirektno ukazuju i reči zamenika američkog dražvnog sekretara Viktorije Nuland koja je na saslušanju u spoljnopolitičkom odboru američkog Senata 8. Marta potvrdila da su se u Ukrajini nalazili biološki objekti u kojima su vršena istraživanja u oblasti biološke bezbednosti i izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da ti materijali padnu u ruke ruske vojske.

Prema podacima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, 336 bioloških laboratorija u trideset zemalja sveta nalazi se pod kontrolom vojnog resora Sjedinjenih Država.

Komentar: Pogledajte i:

sott

 3 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

Borej 25.10.2022 14:41

Ina teritoriju same Amerike imali su labaratorije u kojima su eksperimetirali s ljudima. Mene je njih strah.

dika 25.10.2022 07:52

Kolektivni Zapad je apsolutno sve započeo u Ukrajini, pa i ovo u vezi laboratorija. Mislili su sjebati Ruse, ali malo sutra, što je dobro za čovječanstvo.

cveba 25.10.2022 07:42

Što su radili Ameri? Samo dobro za čovječanstvo. Nisu oni htjeli ništa protiv Rusa. Ameri su jedan krasan režim kome se Hitler gadi, a Ukrajinci su na suprotnoj strani od nacizma.