Priča o ekipi brodskih praktičara hip hopa i njihovom repanju, priča o ovdašnjim predstavnicima hip hop kulture okupljenih u organizaciji/udruzi „Brlog predstavlja“- velika je priča o njihovom prijateljstvu i ljubavi prema glazbi. Meni su je ispričali tijekom jednosatnog susreta na terasi hotela „Savus“ diplomirani učitelj Tomislav Lačić, poznat kao Digitalni, rođen 1981. godine, koji radi u OŠ Ivan Goran Kovačić kao nastavnik informatike, i Mladen Čižmek, Nightmare, rođen 1984. godine, kuhar po zanimanju, a radi, kako sam kaže, u sezoni, na moru. Dio razgovora prenosim. Razgovarajući s tom dvojicom pametnih, kreativnih i iskrenih ljudi, sigurnih u svoje vrijednosti, velikih izražajnih mogućnosti na području koje ih zaokuplja, svjesni vlastitih osobnosti – osjetio sam oduševljenje i respekt spram neuništive mladenačke energije koja plijeni svom usmjerenošću, smionošću, ali i romantičnim poimanjem zajedništva i budućnosti.

 

Do kraja urbano orijentirani, na najvećoj mogućoj distanci od tradicionalnog i bećarskog reagiranja na stvarnost, na suprotnim pozicijama od banalne pop kulture, odlučni da slaganjem stihova i specifičnim glazbenim izričajem opišu, ali i mijenjaju Brod i svijet – ekipa iz firme „Brlog predstavlja“ postala je svojevrsni uočljivi znamen Slavonskog Broda. Oni su bespoštedni kritičari postojećeg socijalnog i političkog stanja koje onemogućava prosperitet, i predstavnici su onih liričara koji svoju poeziju žive.

 

Veoma je važno da kao dobronamjerni čitatelji posjetite i njihovu web stranicu krcatu podacima i saznate niz zanimljivih detalja (albumi, biografije svih članova, arhiva, foto albumi...) o „trinaestorici veličanstvenih“ Brođana koji svojim umijećem, inspirativnim stihovima i dobrom glazbom kao derivatima vlastitih života, izazivaju poštovanje i vjeru da je umjetnički angažman u društvu rješenje koje nudi nadu. Hip hop je način života i Brlog ga svojim postojanjem nije iznevjerio.

                                                                                                                                                                                                        Što je Brlog predstavlja? Tko čini ekipu? Uvjet ulaska?

 

 

BP je u samom početku početku skupina prijatelja koja je slušala hip hop. Povezivala nas je glazba. Bilo nas je malo, a pronalazili smo se ispočetka  na temelju statusnih simbola kao što su široke hlače i slično. U startu su nas bila petorica. BP je organizacija/udruga koja u sadašnjem obliku službeno postoji 4 godine. Kao ekipa istomišljenika funkcioniramo već jedanaest godina. Znači BP je organizacija u kojoj djeluje 13 ljudi. Manje više svatko radi za sebe, svoje nešto, a opet tih trinaest ljudi spojeno je u nekakve kombinacije odnosno bandove kao što su Sbreprezenta i Sparta. Štimung više ne postoji.

nepokoreni-grad

 

Kako funkcionirate? Svaka obveza traži vrijeme. Kad je vrijeme za glazbu, za stvaranje, za usklađivanje grupe?

 

 

S obzirom da smo dosta razdvojeni, jer dio ekipe je van Broda, neki studiraju, zajednički rad je otežan, ali ipak uspijevamo pronaći vrijeme za zajednička okupljanja.  Jednom tjedno nalaze se članovi koji su stalno u Brodu, a jednom mjesečno okupimo se svi i razmatramo što ćemo raditi. Ističemo da je iznad svega naše čvrsto prijateljstvo.

                                                                                                                                                                                          Postignuća Brloga? Uspjesi?

 

 

To što već dvanestu godinu napredujemo. Svaki naš novi projekt bolji je od prethodnog! Izdano je do sada šesnaest albuma. Sami smo izdavači. Naklada svakog u prosjeku je 50 komada. Davno prije smo slali snimke velikim izdavačkim kućama. No, ne trebamo ih. Možemo bolje bez njih. Nastupamo po cijeloj Hrvatskoj, u Ljubljani. Mi smo  underground. Puno se materijala izdaje u Hrvatskoj, malo kvalitnog. Nemoguće je doći do diskografa uz toliku širinu. Iz Broda niko nije uspio. Mora se djelovati u Zagrebu.

                                                                                                                                                                                                      Zašto glazba, a ne samo riječi, poezija? Hendrix kaže glazba je moja religija. Što je vama  hip hop?

 

 

 

Hip hop je ljubav iz djetinjstva. Kad se pojavio, svi smo to prihvatili, našli sebe u tome. Otkrivali smo nove bandove, nove stilove. Poticaj je u ljubavi prema tome. Prije hip hopa imali smo rokersku fazu. Glazba nam je, općenito važna, ali tek nas je hip hop potpuno obuzeo.

 

                                                                                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                                       Što podstiče vašu glazbenu reakciju?

 

 

Sve. Od stanja u državi, u gradu, ono što prenose mediji. Jutro je najkreativnije. Kad pročitam novine saznajem u kakvom društvu zapravo živimo. U stvari, sve te stvari se događaju nama, i ne treba ni otvarati novine. Inspirira nas tegobna svakodnevica. Ovakva stvarnost nas angažira. Ljutnja i isfrustriranost nas pokreću. Bitno mi je to izbaciti iz sebe (Čižmek).

 

                                                                                                                                                                                                            Stil? Utjecaji?

 

 

Riječ je brodskom stilu. Naslanja se na njujorški devedesetih, a mi smo ga prilagodili svom senzibilitetu. Važna nam je glazba koja nas obuzima, koja potiče i pokreće. Nevažno je radi li se o hip hopu, funku ili rocku. Važno je da me glazba koju slušam navodi na angažman.  Općenito volim glazbu s dobrim tekstom. (Čižmek) Intenzivno slušam švedski hip hop, Looptroop Rockers, Imortal Tehnicque, politički angažiran hip hop (Lačić).

Volim poslušati Haustor, Ice Cube, Tupaca. Ukusi nam se razlikuju; član BP Draško da Gamma voli dub. Blaža sluša punk. Svaki od nas trianest ima svoju priču, svoje favorite.(Čižmek)

 

                                                                                                                                                                                                                   Brodska hip hop scena? Realizacija zamisli?

 

 

Brodska hip hop scena počinje s nama, jer smo kao pojedinci u hip hopu već petnaest godina u različitim ulogama. Pojedini članovi su imali tekstove, ja sam imao bitove (Čižmek). Glazbu snimamo u svom kućnom studiju (u kući Čižmeka op. aut.), imamo komoru, zvučno izoliranu, imamo računalo, dobru opremu. A počelo se 2000-e godine tako da smo u jedan stari kompjuter utaknuli mikrofon na koji smo stavili staru čarapu. Potom smo komad po komad nabavljali tehniku koja garantira dobar zvuk i ostvarenje vlastitih zamisli.

Jedan tim u okviru BP radi glazbu, drugi je logistika. Konačni proizvod – CD s pjesmama, cover, dizajn, spot i promocija je spoj aktivnosti i nastojanja svih trinaest članova.

 

                                                                                                                                                                                                     Planovi? Odnosi s Gradom?


 

 

Nema skokova. Ide se korak po korak. Bili smo pozvani nastupati u povodu Dana grada, na dva dočeka Nove godine. Dalo bi se još više trpati, gurati, menadžerski nastojati, ali dobro je i ovako s obzirom na situaciju. Rasuti smo, svako od članova traži svoje mjesto pod suncem. U BP svi su glave. Ljeto je, tražimo posao, studio za snimanje u to vrijeme  ne funkcionira, ali ipak odvijaju se male aktivnosti. Bez obzira na dislociranost svi rade za dobrobit BP, ma gdje se nalazili.

 

                                                                                                                                                                                             Suradnja s lokanim medijima?

 

 

S lokalnom televizijom smo dobri. Rekli su nam da će sve naše nove radove objaviti. Na oba radija imaju direktive o glazbi koju moraju puštati. Na Radio Slavoniji su nam rekli da nema mjesta za lokalne demo bandove. U BP gledamo kako iskoristiti nove tehnologije i medije. Koristimo internet. Imamo svoju stranicu. U svakom trenutku nam se može pristupiti. Internetska televizija je jedno o medijskih rješenja koja garantira prisutnost. Ipak, današnja dostupnost i sveprisutnost glazbe ne garantira kvalitetno slušanje. Nekada kada se svim silama trudilo doći do CD-a, glazba se više cijenila.


Bio jednom jedan grad, Legen debeloga zida,
i skrivao diva, ogromnog šta zvijezde skida,
i div zvao se Regoč, o njem svako dijete čita,
znate priču, ovu ne, Regoč postao je dida,
tu na polju od žita, zemlji poznatoj po plugu,
tolko bogatoj i slavnoj, da se stoljedima tuku,
ko de vladat, kontrolirat, ko de imat je ko slugu,
spojile se neke glave pa su napravili prugu,
da konji ne vuku sav taj teret, tolko tona,
isto vidjeli su vani, sve se krede duž perona,
ali žita je previše, trebat de im još vagona,
pa su udarili temelj, od čelika betona,
i odjeknuše zvona, za početak nove tvornice,
i nicale su hale, i nicale kotlovnice,
i div širio je ruke, osmjeh radniku na lice,
za industrijski razvoj, uspon giganta s ravnice

*Refren+

Dal sjedaš se diva,
o njem slušo dok si rasto priče, nekad bilo krasno,
al ti nije bilo jasno,
kolko značio je svima, kažu živjelo se časno,
kažu živjelo se bolje, bila sloga, bilo bratstvo
Dal sjedaš se diva,
o njem slušo dok si rasto priče, nekad bilo krasno,
danas samo svjedočanstvo,
o prijevari i krađi, jer svi znamo tko je zasro,
gdje je nestalo bogatstvo, zašto kažu div je zaspo

Gigant pojam kvalitete, tržište Azija, Europa,
nema čega Gigant nema, od vagona pa do topa,
Gigant gradio gradove, kažu bilo zlatno doba,
možeš birat, Irak, Turska, žene i jeftina roba,
bila para puna torba, ak si majstor svog zanata,
Đuro gradio mostove, vidi stoje još i sada,
termoelektrane, brane, drže vodu, Đuro tata,
kao ponos bivše Juge, kao ponos moga grada,
deset tisuda kvadrata, triput tolko vrijednih ljudi,
znači prometni kaos, novo jutro kad se budi,
svakog dana sa svih strana, prema divu, div im nudi,
kruh i troškove života, još ti ostane pa budi
pravi Brođanin, gospodin, kada spustiš se na Jadran,
cijela familija radi, Đuro plada nikad gladan,
nikad zabrinut za sutra, znaš da čeka te sutradan,
div od čelika, betona, generacijama stvaran
*Refren+
Kolko vrijedi trud i znoj, ulagan gotovo sto godina,
samo potpis na papiru, kad je državna imovina,
tako propao je div, zauvijek izgubljen u snovima,
u birokratskim morima, putem džepova sirovina,
pod kišom od kovina, praden zvucima rafala,
ispod krinke ratnog stanja, i trgovina je cvala,
pa su sklopili poso, prodaj sve iz naših hala,
otkaz tisudama ljudi, došlo vrijeme kapitala,
naglo proizvodnja stala, pao standard, ošle penzije,
kroz pretvorbe, sranja, privatizacije, koncesije,
a danas ista slika, grad na rubu depresije,
svako malo smjena vlasti, budemo žrtve agresije,
kada dođu nam mesije, stave izborne plakate,
a sa njih se smiju isti, ko i onda cirkus rade,
pa se natežu za diva, ko da ne mogu da shvate,
da oni šta imaju prava, odavno ne nose kravate

LEGENDA O DIVU by NIGHTMARE