Slavica Lemaić: Valenta i Pudić izigrali su volju birača i omogućili gradonačelniku Duspari opstanak na vlasti. Ovo je sramotna postizborna prijevara glasača zbog osobnih interesa i koristoljublja. (Intervju - prvi dio)

 

Tvrdite da su gradski vijećnici Matej Pudić i Stribor Valenta sklopili koaliciju s gradonačelnikom Dusparom zbog osobnih interesa i koristoljublja. Možete li to objasniti našim čitateljima?

Gradski vijećnik Matej Pudić, nakon sklapanja koalicije s gradonačelnikom, postao je tehnički direktor Trgovačkog društva Komunalac d.o.o. i član Nadzornog odbora Trgovačkog društva Vodovod d.o.o..

Gradski vijećnik Stribor Valenta postao je Predsjednik Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda i član Nadzornog odbora Trgovačkog društva Komunalac d.o.o. 

Martina Kraljević, kandidatkinja za gradonačelnicu grada Slavonskog Broda koalicije stranaka SDP-HSLS-HNS, prije izbora obećavala je borbu protiv korupcije, nezakonitih javnih nabava i netransparentnog upravljanja gradom i gradskim poduzećima, a nakon izbora imenovana je u Nadzorni odbor Trgovačkog društva Brod-plin d.o.o.

 Građani nemaju pojma tko su članovi nadzornih odbora gradskih poduzeća, što oni rade, a kamoli da ti članovi primaju godišnju naknadu u iznosu od približno 20 tisuća kuna godišnje. Članovi nadzornih odbora gradskih poduzeća primaju veću ukupnu godišnju naknadu nego gradski vijećnici i vijećnice.

Što je s bivšom dogradonačelnicom i kandidatkinjom za županicu gradonačelnikove političke stranke Teom Tomas?

Tea Tomas zaposlena je u Gradskoj upravi Grada Slavonskog Broda, u Upravnom odjelu za financije i računovodstvo, kao viša stručna suradnica za javnu nabavu.

Kad je riječ o javnoj nabavi gradonačelniku je tu trebala osoba od posebnog povjerenja. Evo vam jedan primjer koji to objašnjava. Tea Tomas je, uz pročelnicu Kseniju Knežević i pročelnika Damira Klaića, bila članica gradskog stručnog povjerenstva za donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za izgradnju kružnog toka na križanju Vukovarske, Pilareve i Borovske ulice.

Ukupna procijenjena vrijednost ove javne nabave iznosila je 1.500.000,00 kn s uračunatim PDV-om. Na natječaj je pristigla samo jedna ponuda u iznosu od 2.351.819,98 kn s uračunatim PDV-om. Gradsko stručno povjerenstvo, u kojem većinu čine članovi gradonačelnikove političke stranke, nije poništilo ovaj natječaj, nego je umjesto toga odabralo jedinu pristiglu ponudu kao najpovoljniju. U konačnici Brođani su izgradnju navedenog kružnog toka platili  851.819,98 kuna više od ukupne procijenjene vrijednosti njegove izgradnje.

Brodski portali koji su pisali o ovom projektu to su prešutjeli građanima kao i činjenicu da brodsko Gradsko vijeće nikad nije usvojilo odluku kojom se planirana izgradnja navedenog kružnog toka. Gradonačelnik je naredio realizaciju projekta izgradnje navedenog kružnog toka bez odobrenja Gradskog vijeća!

U stvarnosti ovo je golema afera, a brodski mediji su građanima to sve prešutjeli.

Gradonačelnik Duspara 14.6.2022. godine, u zgradi Gradske uprave Grada Slavonskog Broda, održao je konferenciju za medije na temu prve godine aktualnog gradonačelničkog mandata. Na navedenoj medijskoj konferenciji nisu prisustvovali njegovi koalicijski partneri Matej Pudić i Stribor Valenta. Kako tumačite takvo gradonačelnikovo postupanje?

Kao prvo, moram naglasiti da je gradonačelnik u ovom slučaju zloupotrijebio svoju političku moć i zloupotrijebio službenu zgradu Gradske uprave Grada Slavonskog Broda za svoju osobnu političku samopromociju jer je na navedenoj medijskoj konferenciji govorio o izvršavanju svog osobnog predizbornog programa, a ne o izvršavanju službenih gradskih strategija i planova.

Takvo gradonačelnikovo postupanje je neprihvatljivo i nespojivo s demokracijom. Održavanjem spomenute medijske konferencije gradonačelnik je javno ponizio svoje koalicijske partnere Mateja Pudića i Stribora Valentu jer je Brođanima pokazao da su oni, i njihovi predizborni programi, potpuno nebitni jer gradonačelnik vlada gradom bez njih.

Ovaj slučaj samo potvrđuje moje mišljenje da su gradski vijećnici Pudić i Valenta pustili gradonačelniku da radi od grada i građana što god hoće. Građani bi se trebali zapitati zašto nitko od okupljenih novinara nije gradonačelniku postavio pitanja odakle mu pravo da zgradu Gradske uprave koristi za svoju političku samopromociju i zašto na medijskoj konferenciji nisu prisutni njegovi koalicijski partneri koji ga održavaju na vlasti.

Kako ocjenjujete prvu polovicu gradonačelnikovog aktualnog mandata na čelu Slavonskog Broda i opće stanje u kojem se nalazi Slavonski Brod?

Generalno govoreći ocjenjujem ih kao izgubljeno vrijeme te nastavak propadanja i odumiranja Slavonskog Broda. Gradom se upravlja nestručno, stihijski i na štetu javnih interesa.

Slavonski Brod se guši u ortačkom kapitalizmu, klijentelizmu i nepotizmu.

U prethodne dvije predizborne kampanje gradonačelnikovi slogani su bili „gradonačelnik svih nas“ i „uvijek na vašoj strani“, a u stvarnosti gradonačelnik upravlja gradom potpuno suprotno tim sloganima.

Kao gradska vijećnica dužna sam reći da gradonačelnik otvoreno i beskrupulozno radi protiv interesa grada i građana, a u korist podobne grupe poduzetnika koji se bogate na račun građana. U proteklih šest godina u Gradskom vijeću u to sam se nebrojeno puta osobno uvjerila.

Gradom se zapravo upravlja kao s plijenom. To se jasno vidi kod jednostavne nabave Grada Slavonskog Broda. Svake godine Grad Slavonski Brod s privatnim tvrtkama sklopi ugovore o jednostavnoj nabavi ukupne vrijednosti u iznosu od nekoliko milijuna eura, a ti ugovori sklapaju se bez prethodne provedbe javnih natječaja otvorenih za sve zainteresirane poduzetnike. Na taj način Gradu se nanosi ogromna financijska šteta.

Provedbom otvorenih javnih natječaja za jednostavnu nabavu Grad Slavonski Brod bi postigao goleme uštede, ali gradonačelniku nisu cilj uštede. Imamo slučaj jedne tvrtke koja se bavi arhitektonskim projektiranjem, a koja je za vrijeme Dusparine vladavine s Gradom Slavonskim Brodom sklopila oko 200 ugovora!

Najgore je što brodska javnost o ovome nema pojma. Tako u stvarnosti izgleda Dusparina politika pod sloganom „uvijek na vašoj strani“.

Tijekom ovoga mandata nastavljeno je s dosadašnjom politikom zanemarivanja brodskog gospodarstva pa je iz gradskog proračuna za bespovratne potpore poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima uloženo nula kuna.

Umjesto u bespovratne potpore poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima Upravni odjel za gospodarstvo, na čelu s pročelnicom Ankicom Majetić, tijekom 2022. godine, potrošio je 418.285,00 kn, na nabavu i sadnju ljetnica (cvijeća) na javnim površinama, iako ovaj upravni odjel s ljetnicama nema nikakve veze.

Grad je lošim upravljanjem doveden u stanje kolapsa što se najbolje vidi po katastrofalnom stanju dotrajale komunalne infrastrukture, nesposobnosti da se osigura redovito košenje trave na javnim zelenim površinama, invaziji komaraca te po ulasku čagljeva, lisica i zmija u naseljene dijelove grada.

Slavonski Brod, nakon 18 godina Dusparine vladavine, ima najzapušteniju i najdevastiraniju staru gradsku jezgru od svih velikih hrvatskih gradova. Uvođenje novog sustava prikupljanja otpada građanima koji žive u višestambenim zgradama stvorilo je nerješive probleme i nepotrebne troškove zbog nerazumne odluke gradonačelnikove vladajuće većine.

Samo tijekom 2022. godine iz gradskog proračuna Grada Slavonskog Broda isplaćeno je 7.643.799,00 kn (više od milijun eura) za naknadu šteta i troškova parničnih postupaka temeljem izgubljenih sudskih sporova. Na kraju 2022 godine dug Grada Slavonskog Broda za podignute kredite i zajmove iznosio je ukupno 68.739.571,53 kn i to bez kamata (s kamatama iznos duga vjerojatno iznosi oko 10 milijuna eura)!

Nepravednom politikom zapošljavanja, ulaganja u komunalnu infrastrukturu bez ikakvih stručnih kriterija, dijeljenja donacija iz gradskog proračuna te odnosom prema staroj gradskoj jezgri i Vatrogasnom domu gradonačelnik je izazvao ogorčenje građana i duboke društvene podjele.

Urbanističko uništavanje grada nastavljeno je stihijskom krezubom izgradnjom pa sad višekatne zgrade niču među obiteljskim kućama od Brodskog Varoša pa sve do Šestinca. Unatoč tome, po ukupnom broju izgrađenih stambenih jedinica u proteklih deset godina Slavonski Brod se nalazi na sramotnom 28. mjestu u RH.

U Slavonskom Brodu nema ni jednog većeg privatnog ulaganja, a velike građevinske kranove u gradu nismo vidjeli još od 2009. godine. U gradu nema ni jednog velikog projekta Vlade RH u realizaciji, a isto tako nema ni jednog zajedničkog projekta Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije ni u planu ni u realizaciji. Projekt Brod 2 brodskog Vodovoda i dalje je na čekanju, a iz projektne dokumentacije otkrivamo da u Slavonskom Brodu čak 14.5% kućanstava nema priključak na kanalizacijsku mrežu!

U Rijeci je na vlasti SDP, ali unatoč tome riječkoj gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija d.o.o. nedavno je odobreno financiranje sličnog vodno komunalnog projekta iz EU fondova, a ukupna vrijednost riječkog projekta je čak 233.8 milijuna eura. Znaju li za to Brođani i Brođanke koji u 2023. godini još uvijek čekaju na vodovod i kanalizaciju dok gradonačelnik prebacuje krivnju na druge, a istovremeno ne želi inicirati održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća posvećene projektu Brod 2?

Posebna priča su iracionalne gradske investicije. Novac se troši na potpuno pogrešne projekte i programe od kojih obični građani nemaju nikakve koristi i koji ne rješavaju goruće probleme koji muče Brod i Brođane.

Gdje prestaju razum i logika tu počinju Dusparini prioriteti i projekti. Unatoč masovnom iseljavanju iz Slavonskog Broda, za gradonačelnika Dusparu, kapitalni projekti su, potpuno nepotrebna, izgradnja novog autobusnog kolodvora i izgradnja nogometnog stadiona kapaciteta 10.000 gledatelja, za nogometni klub koji se, na kraju sezone, jedva uspio spasiti od ispadanja u četvrtu nogometnu ligu.

Komunalac nije u stanju redovito kositi gradske javne zelene površine, a gradonačelniku je najveći planirani projekt izgradnja botaničkog vrta, ali ne u Tvrđavi Brod nego na Tvrđavi Brod!

Projektom Botaničkog vrta planira se teška devastacija Tvrđave Brod kojom će trajno biti onemogućena rekonstrukcija Tvrđave Brod u njenom izvornom obliku i izgledu na preostalom neizgrađenom prostoru.

Slavonski Brod je postao prvak EU po kancerogenoj zagađenosti zraka.

 Brodsko Sveučilište blokirano je u razvoju jer gradonačelnik ne želi organizirati tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se, s vodstvom Sveučilišta, pod hitno dogovorila najbolja lokacija za izgradnju Sveučilišnog kampusa koja bi se potom ugradila u gradske prostorne planove.

Što je više Dusparinih „razvojnih“ projekata u Slavonskom Brodu je sve manje ljudi.

Rezultati popisa stanovništva provedenog 2021. godine pokazali su da je Slavonski Brod izgubio najviše stanovnika u odnosu na ostale hrvatske gradove slične po broju stanovnika što dokazuje da su gradonačelnikov odnos prema gospodarstvu i promašena stambena politika glavni uzroci zašto je Slavonski Brod najgore prošao u odnosu na usporedive gradove. Varaždin je izgubio tri puta manje stanovnika od Slavonskog Broda jer ima oko 8000 radnih mjesta više nego naš grad i jer je sagradio oko 500 novih stanova po državnom POS modelu društveno poticane stanogradnje.

Slavonski Brod je pao ispod 50.000 stanovnika. Prema procjenama Eurostata Slavonski Brod će za 25 godina imati oko 32.000 stanovnika. Svaki treći građanin će biti stariji od 65 godina, a broj starijih od 80 godina će biti veći od broja djece do 14 godina starosti.

Slavonski Brod odumire na očigled svih nas i pretvara se u starački dom, a građani još uvijek ne izlaze masovno na lokalne izbore jer ne znaju da jedino gradonačelnik i vladajuća većina u Gradskom vijeću imaju sve potrebne zakonske ovlasti da pokrenu gospodarski razvoj grada.

- Nastavit će se -