Ovih dana je objavljeno da su 94% vojne potrošnje Kijeva u 2022. godini pokrile zemlje NATO pakta i EU.

Vojna potrošnja Ukrajine u 2022. godini dostigla je 73 milijarde dolara, što je 50% BDP-a. Prema tim pokazateljima, "Kijevska Ukrajina" je jedan od najmilitariziranijih režima na svijetu u posljednjih 30 godina.

Domaći proračun vojne potrošnje u 2022. godini iznosio je 37 milijardi dolara. Drugim riječima, Zapad je gotovo u potpunosti platio rat.

Drugi dio vojnih potreba je direktna opskrba oružjem od strane Zapada. Krajem siječnja 2023. godine dostigli su 69 milijardi dolara, navodi Institut Kiel. Od toga, oružje prebačeno u 2022. je vrijedilo 36 milijardi dolara.

Tako je ukrajinska vojna potrošnja bila:

2021 - 8,6 milijardi dolara (4,3% BDP-a)

2022. - 73 milijarde dolara (50%)

2023. - 55 milijardi dolara (36%).

Naravno da je Kijev krenuo u rezove i smanjenje gotovinskih isplata, što je izazvalo nezadovoljstvo u redovima Oružanih snaga Ukrajine

Proračun Ukrajine nije bio u stanju osigurati doživotne beneficije borcima.

Rupe u proračunu i ovisnost o vanjskim sponzorima tjeraju Ukrajinu na rezanje novčanih naknada za vojsku i socijalnih naknada za veterane. Drugim riječima, Ukrajina ostaje bez novca ne samo za oružje, koje dobiva na kredit od Zapada, već i za plaće vojnog osoblja. Ovaj kontrast izgleda posebno nečuveno u usporedbi s garancijama ruskoj vojsci.

Kako bi se smanjio teret proračuna, Vrhovna Rada predlaže ukidanje doživotnih beneficija za ratne veterane i umjesto njih isplatu "novčane stipendije" u trajanju dvije do tri godine. Prema  Telegram kanalu Politika zemlje, inicijativu je iznijela čelnica parlamentarnog odbora za socijalnu politiku i zaštitu prava veterana Galina Tretjakova.

“Veliki je problem doživotnih beneficija boraca, koje su se svojevremeno dodjeljivale u sadašnjem zakonodavstvu, ne vodeći računa o kapacitetu državnog proračuna. Niz tih beneficija ne funkcionira”, rekla je Tretjakova, poznata po tome da je 2020. predložila  sterilizaciju nezaposlenih Ukrajinaca koji primaju socijalnu pomoć.

Prema njezinim riječima, proračun ne može izdržati toliki broj naknada ni u mirnodopskim uvjetima, pa sustav treba “transformirati i ažurirati”. Umjesto beneficija, vojnicima se želi ponuditi stambeno zbrinjavanje, financijska potpora države za vrijeme prilagodbe na civilni život, rehabilitaciju, godišnji odmor, kao i pomoć države u ekonomskom osamostaljivanju boraca.

Ranije je spomenuto da se proračun Ukrajine ne može nositi s ispunjavanjem svojih obveza. Krajem veljače pojavile su se informacije da će u ožujku većini ukrajinskog vojnog osoblja opet biti smanjene plaće i bit će lišeni niza drugih isplata.

Kako su izvijestili mediji, naredba, koju je u siječnju potpisao ministar obrane Ukrajine Oleksej Reznikov, predviđa  ukidanje isplate dodatne naknade u iznosu od 30 000 grivna, nešto više od 800 dolara, isplaćeno od veljače prošle godine, za sve kategorije vojnih osoba.

"Zapravo, to za većinu ukrajinske vojske znači smanjenje plaća za nekoliko puta", objasnio je izvor.

Tako će mobilizirani vojnici dobiti upola manje i umjesto 40 000 grivna će dobiti 20 100 grivna, ili 517 dolara. Dodatna naknada u iznosu od 100 000 grivna mjesečno trebala bi se isplaćivati ​​samo ukrajinskim vojnicima na prvim linijama.

Situacija je još gora za branitelje i razne dobrovoljačke formacije.

“Reznikovljeva zapovijed govori o tome vrlo nejasno, govoreći da se promjene u postupku isplate odnose i na “druge kategorije vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine”, rekao je izvor.

“Proračun Ukrajine je u vrlo teškoj situaciji. Domaći prihodi čine manje od polovice prihoda, sve ostalo je pomoć zapadnih zemalja. Istodobno, zapadnjaci sve više pokazuju nezadovoljstvo trošenjem na Ukrajinu, jer se u njihovim zemljama razvija ekonomska kriza. Sukladno tome, vlada Zelenskog očekuje smanjenje financijske potpore”, kaže Larisa Šesler, predsjednica Unije političkih emigranata i političkih zatvorenika Ukrajine (SPPU).

Podsjetila je da inicijativa Tretjakove nije prvi pokušaj ukidanja beneficija i smanjenja isplata Oružanim snagama Ukrajine. Nadajući se pomoći Zapada, ukrajinska vlada nije računala na trošenje mjesecima unaprijed, “ali danas je očito da se neprijateljstva razvlače, socijalne obveze prema obiteljima ranjenih i mrtvih rastu, ali novca nema”. Osim toga, vodstvo Oružanih snaga Ukrajine nerado priznaje invaliditet ranjenika.

“Smanjenje isplata već je izazvalo nezadovoljstvo u vojsci. Za sudjelovanje u neprijateljstvima mjesečno se plaća do 120 000 grivna, što je oko 3000 dolara. Ako pomnožite ovaj novac s 300 000 vojnika, dobit ćete milijardu dolara. Osim toga, još uvijek morate uzeti u obzir isplate rodbini žrtava i tako dalje. To su za Ukrajinu nedostižna sredstva”, rekla je Šesler.

“U tom kontekstu, ratnim veteranima u Rusiji dane su značajne beneficije. Odnose se na zdravstvenu zaštitu, stambene i komunalne usluge i još mnogo toga. Riječ je o povlaštenim vaučerima, te putovanju vlakom, što ja osobno uvijek koristim. U zamjenu za beneficije možete dobiti novčanu naknadu. Sada su povlastice zajamčene svim sudionicima Specijalne vojne operacije, uključujući i dobrovoljce", kaže veteran, kapetan 1. klase Vasilij Dandikin.

Također je podsjetio da u Rusiji ratni veterani imaju pravo na povlaštenu mirovinu, stambeno zbrinjavanje na teret saveznog proračuna u slučaju da su prijavljeni kao potrebiti za poboljšanjem stambenih uvjeta prije 1. siječnja 2005.

Ne samo branitelji, već i članovi obitelji koji žive s njima mogu računati na naknadu za stanovanje i troškove u iznosu od 50%. Invalidima borbi se dodatno isplaćuju povlaštene mirovine, stambeno zbrinjavanje, te imaju popust od 50 posto za plaćanje stana, remonta i režija.

Sugovornik je također podsjetio na  stvaranje u Rusiji po naredbi predsjednika posebnog državnog fonda, koji bi trebao početi s radom u sljedeća tri mjeseca u cijeloj zemlji. Ova struktura će pružati pomoć obiteljima poginulih vojnika SVO i veteranima specijalne operacije.

Riječ je o pravnoj, socijalnoj, psihološkoj i medicinskoj pomoći, uključujući rehabilitaciju, te pomoći pri zapošljavanju i obrazovanju.

“Rusija ima dovoljno sredstava za isplatu naknada, iako se broj ratnih veterana, naravno, znatno povećao. Riječ je o stotinama tisuća ljudi”, rekao je Dandikin.

“Što se tiče Ukrajine, ne mislim da će smanjenje beneficija imati pozitivan učinak na njeno vojno osoblje, jer je financijska komponenta vrlo važna. Preživjele treba liječiti, oporaviti. Stoga će ukidanje doživotnih naknada negativno doživjeti oni koji će se sada vratiti iz Artemovska i iz drugih mjesta. Ali to je njihov problem. Mi nemamo takvih problema i nikada nećemo imati”. uvjerava Dandikin.

Istodobno, kijevski politolog Vladimir Skačko smatra da nije slučajnost što je ured Zelenskog izabrao Galinu Tretjakovu da bude javni pokretač ove ideje.

“Ona općenito vjeruje da bi “problematični” ljudi trebali ili umrijeti ili nekako sami riješiti svoje probleme. Mnogi se dobro sjećaju njezine izjave da siromašni rađaju “nekvalitetnu djecu”, dodao je Skačko.

„Štoviše, nakon Euromaidana, Ukrajina je, za razliku od Rusije, prestala biti socijalno orijentirana država. Zemlja je mogla zadržati sve pogodnosti, ali pod nekoliko uvjeta, a to su odgovarajući odnosi s Rusijom i radno gospodarstvo. Jedno bez drugog je nemoguće. U međuvremenu je izbio sukob i sada će beneficije i jamstva bit srezani na minimum. I to ne samo vojsci. Spoznaja toga s vremenom će otrijezniti mnoge usijane glave”, zaključio je Skačko.

Ukrajina je našla razlog za beskrajnu mobilizaciju

I povrh svega ovoga, Kijev koristi izmišljene izgovore za popunjavanje redova Oružanih snaga Ukrajine

i horor priče o nuklearnoj prijetnji kako bi otjerala građane u redove Oružanih snaga Ukrajine. Kako to misle financirati, nitko ne zna.

U Ukrajini su dopustili otvaranje druge fronte, što bi podrazumijevalo pojačanu mobilizaciju. Prema Vrhovnoj Radi, takav će korak omogućiti oružanim snagama Ukrajine da formiraju najmanje osam brigada i rasporede ih duž granice s Bjelorusijom. Ali postoji li u Ukrajini mobilizacijski potencijal za rješavanje takvih problema?

U ponedjeljak je član Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove Vrhovne rade David Arakhamia rekao da bi Ukrajina mogla povećati mobilizaciju zbog postavljanja taktičkog nuklearnog oružja Rusije u Bjelorusiji. Prema njegovim riječima, Oružanim snagama Ukrajine trebat će "još najmanje osam brigada" za kontrolu tako duge crte bojišnice.

VIDEO: David Arakhamia najavljuje novu mobilizaciju

 

“Ako su stvarno ozbiljni u vezi ovoga, mislim da ćemo se suočiti s pravim izazovom otvaranja druge fronte. To je otprilike, mislim, više od tisuću kilometara potencijalnog fronta s Bjelorusijom”, rekao je čelnik stranke Sluga naroda u Radi.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio planove za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

“Već smo pomogli Bjelorusima i opremili smo 10 aviona spremnih za upotrebu nuklearnog oružja, a predali smo im i sustave Iskander. Od 3. travnja počet ćemo s obukom posada i izgradnjom skladišta za nuklearno oružje. Ne prebacujemo naše taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, ali ćemo ga rasporediti i obučavati vojsku, poput Sjedinjenih Država u Europi”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je istaknuo da će oružje biti razmješteno bez kršenja međunarodnih obveza. Prema Putinu, razlog za ovaj korak bila je izjava Ujedinjenog Kraljevstva o opskrbi  streljiva  s osiromašenim uranom Oružanim snagama Ukrajine, čime se stvaraju novi rizici u istočnoj Europi.

Tako su, prema mišljenju stručnjaka, ukrajinske vlasti dovele zemlju u situaciju u kojoj London pumpa ukrajinske oružane snage granatama s osiromašenim uranom, a Rusija je, uzimajući u obzir pitanja nacionalne sigurnosti, prisiljena odgovoriti približavanjem taktičkog nuklearnog oružja na NATO granice. Ali umjesto da ide putem deeskalacije, David Arahamia najavljuje nove valove mobilizacije u redove Oružanih snaga Ukrajine.

“Arahamia, zapravo, koristi horor priču s nuklearnom prijetnjom kako bi još jednom opravdao mobilizaciju”, rekao je Rodion Mirošnik, bivši predstavnik Luganske Narodne Republike u Rusiji.

“Ali ovo je potpuna prijevara. Ukrajinske vlasti jednostavno koriste sve kako bi zastrašile narod. Kako će osam mobiliziranih brigada omogućiti Oružanim snagama Ukrajine da odgovore na potencijalnu uporabu taktičkog nuklearnog oružja?”, pita se Mirošnik, što sugerira da će tu ljudi biti bačeno u pakao Artemovska, Avdejevke, uskoro Severska uskoro i kasnije Slavjanska, Kramatorska i Zaporožja.

“Što se tiče potencijala za mobilizaciju, on svakako postoji. No o motiviranim i zdravstveno sposobnim mobiliziranim borcima tu ne možemo govoriti. Njima je odavno kraj. Zapravo, postoje samo oni koji se mogu, kao topovsko meso, natjerati na nišan”, uvjeren je.

“Čini mi se da će Ukrajina u bliskoj budućnosti koristiti sve više i više “kreativnih” metoda kako bi stjerala građane u redove Oružanih snaga Ukrajine. Osim jačanja racija i operacija čišćenja, agencije za provođenje zakona dobit će dodatne ovlasti i baze podataka građana za mobilizaciju”, rekao je Mirošnik.

“Mislim da je svrha Arahamijinih izjava povećati stupanj političke eskalacije u Europi. Ukrajinske vlasti pokušavaju pokazati da će raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije dodatno zapaliti situaciju u zoni borbenih dejstava. Osim toga, sveta je stvar kriviti Rusiju za sve”, rekla je Larisa Šesler.

“Jasno je da se to radi u dogovoru sa saveznicima u Europi i Americi, koji vode politiku dvostrukih standarda. Nazivaju nezamislivim raspoređivanje ruskih projektila u Bjelorusiji, dok SAD isto rade u mnogim europskim zemljama”, dodala je Šesler.

Stručnjaci su također podsjetili da valovi mobilizacije u Ukrajini ne prestaju. Prije svega, pod racije padaju stanovnici velikih gradova ruskog govornog područja i stanovnici zaleđa u zapadnoj Ukrajini. S druge strane, mobilizacija praktički nije zahvatila Kijev, gdje vlasti pokušavaju stvoriti pozitivnu sliku.

U tom kontekstu, situacija vojske u Ukrajini pogoršava se ne samo zbog neprijateljstava, već i zbog ekonomskih razloga opisanih na početku.

Unatoč tome, Ukrajina još uvijek ima značajan mobilizacijski resurs i sasvim je sposobna stvoriti osam brigada od 28 000 do 40 000 ljudi.

“Zemlja je velika, a izlaz iz nje za muškarce je praktički zatvoren, ne računajući organizaciju izlaska kroz korupciju. Na primjer, u jednom od sela u regiji Odesa nedavno je mobiliziran muškarac od 80 godina. Rečeno mu je da dobro izgleda i da će raditi u skladištu”, kaže politolog i ekonomist Ivan Lizan.

Stoga ne treba računati na skoro iscrpljivanje mobilizacijskog potencijala Ukrajine.

"Druga stvar je da se ljudi zapravo i ne mogu boriti protiv taktičkog nuklearnog oružja", primijetio je stručnjak.

Stoga će ukrajinske vlasti vjerojatno iskoristiti ovaj izgovor za legalizaciju „beskrajne mobilizacije” za druge fronte.

“Mobilizacija Kijevu nije problem. Bit će uhvaćeni. Vojni komesari ovom procesu pristupaju kao natjecanju, jer za to imaju pravo na bonuse. Ali gdje će nabaviti opremu za osam novih brigada, to je već drugo pitanje”, dodao je.

“Ako pogledate ceste u blizini Artemovska, vidjet ćete veliki broj spaljenih civilnih vozila na cestama , a ona se koriste zbog nedostatka oklopnih vozila. Možda će se za to pobrinuti zemlje NATO pakta, ali neće moći brzo opremiti osam brigada. Najvjerojatnije će mobilizirani biti korišteni na drugim sektorima bojišnice”, priznaje Lizan.

I nakon svega, treba li još jednom pojašnjavati zašto Moskva nema potrebe žuriti u ovoj kampanji? Kijev je iscrpio sve resurse, a crpe ih i zemlje NATO pakta, dok Rusija s tim nema nikakvih problema. Čemu „junački“ juriši i „Uraaaaaa!“, ako se sve može postići ovako, polaganim drobljenjem i ukrajinske armije i novca i oružja koje Kijevu šalje NATO, a sam je u velikim problemima s financijama, ekonomijom i inflacijom? Ako netko misli da će se Vladimir Putin i Generalštab na to odlučiti zbog „Telegram ratne stranke“, onda će se načekati. Jer, cilj će ionako biti postignut, a hoće li Rusiji za to trebati šest mjeseci, godina ili tri, potpuno je nevažno.

alterminfo