Darko Daky Lončar, dežurni, kvalitetni i uporni istraživač brodskih misterija i afera, primarno kolumnist news portala sbonline i povremeno suradnik sbperiskopa kada bude iz nekih razloga degažiran u njegovo magazinsko polje, ponovo je podlegao svojoj ćudi tragatelja i javnosti servirao novi lokalni skandal, a o čemu je pisao u tekstu: Darko Daky Lončar: Zvuči nevjerojatno i šokantno da brodski političari znaju za neeksplodiranu bombu u centru grada

Dakle, Lončar je ponovo otkrio i objelodanio činjenicu da odgovorni u gradskoj vlasti, na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, znaju za bombu iz Drugog svjetskog rata, neeksplodiranu i tešku 1 000 kilograma, a da ništa nisu poduzeli da se ona izmjesti odnosno da se eliminira opasnost od njenog razornog djelovanja.

O neefikasnoj, neorganiziranoj i aljkavoj gradskoj vlasti, ne vrijedi više tupiti. To je svima poznato. O tome da se gradonačelnik ne osvrće na kritike i argumentirana priopćenja u kojima se razgolićuju nerad i bezidejnost, također. No, ovo je nešto drugo od tunela i otpuštanja radnika iz gradske uprave. Radi se o ugrozi građana Broda i on je dužan umiriti ih svojim obraćanjem, pa makar samo preko medija koji su u njegovoj sponzorsko-šuštećoj milosti. Nije vrijeme za ignoriranje javnosti.

Dok Brođani čekaju gradonačelnikovu izjavu, prenosimo vam u cijelosti članak iz službenog glasila grada Slavonskog Broda iz daleke 2012. godine. Dakle, sedam godina vadi se bomba iz zemlje. Kako kaže Lončar, zvuči nevjerojatno i šokantno.
Prije tri mjeseca za novog ravnatelja Vojnog muzeja pri MORH-u izabran je g. Mario Werhas. Zbog čega je ova informacija važna za Grad Slavonski Brod? Novi je ravnatelj, naime, odlučio ubrzati pitanja koja već dulje vrijeme stoje neriješena.

„Ravnatelja Vojnog muzeja danas je primio gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara,  dr.med. Povod za organizaciju sastanka, na kojem je prisustvovao i koordinator Grada Slavonskog Broda za projekte u kulturi, znanosti i visokom obrazovanju Petar Bašić, bile su dvije teme.

Prva je uklanjanje odnosno vađenje neeksplodirane bombe iz istočnog reduita brodske Tvrđave. U pitanju je saveznička bomba bačena na područje Tvrđave za vrijeme Drugog svjetskog rata, koja bi mogla biti teška i do jedne tone. Nakon što je g. Werhas obišao prostor Tvrđave predložio je premještanje  bombe uz pomoć pirotehničara Ministarstva unutarnjih poslova. Bomba bi nakon toga mogla postati dio postave Vojnog muzeja u sklopu pregleda hrvatske vojne povijesti od 7. stoljeća do Domovinskog rata.

Uklanjanjem bombe konačno bi mogli započeti i radovi na obnovi istočnog dijela brodske Tvrđave, koja bi na taj način postala još pristupačnija građanima Slavonskog Broda. Ravnatelj Vojnog muzeja pri MORH-u g. Mario Werhas rekao je da će već sutra krenuti sa zahtjevom prema MUP-u vezanim uz ovo pitanje, kako bi se što prije odredilo na koji način Grad Slavonski Brod treba očistiti teren i na taj način omogućiti uklanjanje bombe.

Druga tema današnjeg sastanka bila je uređenje spomen parka Domovinskog rata, u sklopu kojeg bi Vojni muzej Gradu Slavonskom Brodu donirao petnaestak tenkova i topova . Za lokaciju spomen parka izabran je dio naselja Jelas, koji se nalazi između brodske Tvrđave i ulice Petra Svačića, točnije na mjestu uklonjene željezničke pruge do Bosanskog Broda. O kakvom se projektu radi dovoljno govori podatak da bi to bio drugi po veličini takav spomen park u Hrvatskoj. „

Perverzni odnos prema lokalnoj bombi neodoljivo asocira na Kubrickov legendarni film Dr. Strangelove. Nisam odolio ubaciti asocijaciju u naslov.